Cum se antreneaza un luptator de MMA

Publicat in

Luptatorii de MMA sunt printre cei mai duri sportivi din lume. Ca sa castige in cusca au nevoie de o serie intreaga de abilitati. Invata cele mai bune metode pentru a te antrena precum un luptator de MMA.

Un sportiv care practica MMA (mixed martial arts) are nevoie de anduranta, forta si putere. Daca intr-o zi vrei sa pasesti in ring sa vezi despre ce e vorba trebuie sa te antrenezi pentru asta. Din greu! Si chiar daca nu intentionezi sa urci in ring vreodata, vei deveni mai puternic, mai definit si iti vei dezvolta abilitatile daca te antrenezi precum un luptator de MMA.

Desigur, prima regula este sa te duci la o sala de MMA si sa ai un antrenor specializat. Pe primul loc raman artele martiale si tehnica de lupta. Apoi urmeaza alti pasi in pregatirea ta.  

1) Fii disciplinat

Nu poti sa dai cu pumnii si picioarele intr-un sac timp de cateva luni si sa te astepti ca esti gata de lupta. Sportivii de MMA sunt prin definitie excelenti practicanti de arte martiale. La sala de MMA trebuie sa te antrenezi in jiujitsu brazilian, Muay Thai, si/sau taekwondo, alaturi de tehnici de box. 

Daca nu ai o sala de MMA la tine in oras, gaseste un curs de arte martiale. Sportivii de MMA trebuie sa stie sa lupte si la sol, asa ca si cursurile de judo sunt bune. Dar indiferent la ce cursuri mergi, ai grija sa fie un profesor bun care stie ce face.

2) Mareste-ti anduranta

Ca sa poti lupta bine trebuie sa ai acceasi putere de-a lungul fiecarei runde. Sa poti lovi tare, rapid si precis timp de 3-5 minute nu este deloc usor. Antrenamentele de anduranta pentru putere, adica pentru capacitatea de a face miscari explozive in mod repetat, aproape de efortul maxim, sunt antrenamente dure dar esentiale pentru a avea succes.

Antreneaza-ti anduranta prin efectuarea de exercitii explozive folosind greutati moderate. Un set ar trebui sa dureze in jur de 30-45 de secunde (15-20 de repetari). Odihna dintre seturi sa fie de 30 de secunde iar numarul de seturi sa fie de 4-6. Cele mai bune exercitii sunt aruncatul si smulsul cu o gantera, sau leganarile cu gantera. Poti folosi si haltera pentru aruncat si smuls, dar trebuie sa ai o tehnica foarte buna pentru a nu te accidenta.

O alta optiune sunt circuitele cu greutati. Dar intervalele de lucru trebuie sa fie lungi de cel putin 30 de secunde si o runda sa dureze cel putin 3 minute. 

Este recomandata si cresterea andurantei aerobe. Antreneaza-ti muschii sa foloseasca mai eficient energia alergand din cand in cand pe distante mari.

3) Implementeaza exercitii pliometrice

Exercitiile pliometrice sunt grozave pentru MMA pentru ca iti vor creste rapid puterea exploziva si rapiditatea. Luptatorii buni pot schimba directia aproape instant si pot lovi cu forta prin extinderea si explozia din solduri. 

flotari cu saritura pentru luptatorii de MMA

Incearca sa faci 2-3 sesiuni scurte pe saptamana de exercitii pliometrice, pe langa antrenamentele de MMA specifice si sala de forta. Lasa o pauza de minim 48 de ore intre antrenamentele pliometrice, si nu fa astfel de antrenamente mai mult de 2-3 saptamani la rand, de 3-4 ori pe an. Sunt foarte solicitante pentru sistemul nervos central si te pot epuiza si supraantrena extrem de rapid, fara sa iti dai seama. 
Cele mai utile exercitii pliometrice pentru luptatorii de MMA sunt flotarile pliometrice, trantirea mingii medicinale cu o mana, aruncarea de la piept a mingii medicinale, genuflexiuni cu saritura, broaste, sarituri laterale peste obstacole.

Incalzeste-te bine inainte de a face exercitiile pliometrice si fa-le pe o suprafata moale (saltea, curitan, iarba). Sa faci sarituri pe ciment sau asfalt este o modalitate rapida de a ajunge la un ortoped.

4) Antreneaza-ti zona mediana

Sa iti antrenezi zona mediana nu se rezuma doar la abdomene si hiperextensii. Forta cu care dai cu pumnul sau picioarele depinde de forta abdomenului. De aceea un luptator de MMA trebuie sa faca multe exercitii care intaresc zona mediana. 

Muschii abdomenului si lombarii sunt ca orice alti muschi din corp - pot creste in masa si forta daca sunt antrenati cu rezistenta. Nu este intelept sa faci abdomene pentru sute de repetari. Fa serii cu repetari putine, pentru hipertrofie si foloseste greutati. De asemenea, nu uita de cele mai bune exercitii pentru zona mediana: indreptarile si tractiunile!

5) Nu te antrena pe grupe musculare

Ca luptator de MMA, nu conteaza hipertrofia non-functionala ci doar cea functionala. Nu conteaza marimea bicepsilor ci cat de tare lovesti! Trebuie sa te antrenezi pentru performanta nu pentru a arata bine! In primul rand, include cat mai multe exercitii compuse precum genuflexiuni si tractiuni.

Incearca sa folosesti exercitii care te vor ajuta si in luptele de MMA. De exemplu, extensiile pentru picioare nu sunt asa utile ca indreptarile romanesti ca sa iti cresti forta loviturilor de picioare. Impinsul cu priza ingusta este mai util decat indoirea bratului cu gantera ca sa iti intaresti tricepsii si loviturile cu pumnii. 

pastile muschi

Plan de antrenament cu greutati pentru un luptator de MMA

Este un exemplu de antrenament in sezonul pre-competitional. Iti va dezvolta forta, agilitatea si puterea. Urmeaza-l 4-6 saptamani, inainte de a schimba exercitiile, seturile sau repetarile. Ajusteaza-l doar daca ti se pare prea usor sau greu. 

Sustine-ti efortul fizic printr-o alimentatie sanatoasa si multe proteine. Nu exista o cale mai usoara de a iti ruina progresele decat sa nu iei nutritia in serios.

Ziua 1: pliometrice
Exercitii Seturi Repetari Odihna
Sprinturi pe banda de alergare 10 30 secunde 45 secunde
Flotari pliometrice 3 60 secunde pana la epuizare 45 secunde
Trantirea mingii medicinale cu o mana 3 20 rep 45 secunde
Sarituri laterale peste obstacole 3 20 rep 45 secunde
Sarituri pe cutie 3 20 rep 45 secunde
Saritul corzii 1 15 minute -

 

Ziua 2: zona mediana

Exercitii Seturi Repetari Odihna
Ridicarea picioarelor din atarnat 2 15 30 secunde
Abdomene la sol 3 20 30 secunde
Scandura 3 1 minut 90 secunde
Abdomene cu ridicarea discului deasupra capului 3 10 45 secunde
Rasuciri rusesti 3 15 30 secunde
Aruncarea mingii medicinale din culcat pe spate 3 12 30 secunde

 

Ziua 3: Odihna

Ziua 4: forta
Exercitii Seturi Repetari Odihna
Impins cu haltera din culcat 5 5 1 minut
Indreptari romanesti pe un picior 3 12 1 minut
Genuflexiuni complete 3 8 1 minut
Presa militara 2 10 1 minut
Tractiuni 3 10 1 minut

 

Ziua 5: putere si cardio
Exercitii Seturi Repetari Odihna
Pumni la sac 8 60 secunde 1 minut
Genuflexiuni cu saritura 3 30 secunde 45 secunde
Trantirea mingii medicinale 3 30 secunde 45 secunde

SUPERSET

5 pana la epuizare 1 minut
Saritul corzii 1 15 minute -

 

Zilele 6 si 7: Antrenamente specifice MMA

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Ciclisti profesionisti de urmarit pe strava 5 ciclisti profesionisti de urmarit pe Strava Strava este o aplicatie care iti inregistreaza turele cu bicicleta (si nu numai). Este folosita atat de amataori cat si de profesionisti, asa ca este ca o fereastra in turele, antrenamentele de echipa si viata de sportivi a unor ciclisti de renume. 20 Apr, 2016
mersul pe bicicleta si durerile de genunchi 7 feluri in care iti ranesti genunchii In general ciclismul este un sport nu foarte solicitant pentru genunchi si articulatii. Daca il practici corect! 21 Apr, 2016
Oboseala este doar o emotie Oboseala este doar o emotie In timpul unui antrenament dur sau unei competitii, oboseala resimtita cand ajungi la limita, cand crezi ca ai dat totul, este de fapt doar o emotie, nu o epuizare in adevaratul sens al cuvantului. 26 Oct, 2021
muschii femurali sunt foarte importanti pentru performanta pe bicicleta Importanta femuralilor pentru ciclisti Majoritatea antrenamentelor de ciclism pun accent pe cvadricepsi si fesieri. Dar femuralii joaca un rol critic in dezvoltarea puterii de pedalare, performanta si chiar confort. Aici gasetsi un ghid al ciclistului despre femurali. 01 Feb, 2018
competitii de ciclism - cum te pregatesti pentru ele Competitii de ciclism: ce sunt si cum sa te pregatesti pentru ele Competitiile de ciclism au devenit din ce in ce mai populare. Fie ca sunt pe sosea, prin paduri sau pe munti, aceste curse de ciclism atrag din ce in ce mai multa lume, asa ca este important sa vorbim despre ele. 01 Sep, 2016
Downhill - antrenament cu greutati in sala de forta pentru ciclistii extremi VIDEO! Antrenament cu greutati pentru Downhill Downhillul este un sport extrem facut cu bicicleta. Dar pentru a il putea practica in siguranta si cu placere, trebuie sa ai o conditie fizica de exceptie. 12 May, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.