Cel mai bun program pentru cei care se antreneaza natural

Publicat in

Steroizii anabolizanti sunt foarte la moda astazi. Consumul in randul amatorilor a crescut foarte mult, de profesionisti nu mai vorbim. Dar multe din programele de antrenament pe care le gasesti sunt alcatuite de utilizatori de steroizi. Pentru a avansa cat mai rapid cand nu folosesti substante anabolizante si antrenamentele trebuie gandite usor diferit.

Daca esti natural, nu te poti antrena precum un culturist plin de steroizi anabolizanti, eventual si dotat genetic. Si daca ai un genetic mediocru nu te poti antrena precum cineva dotat din acest punct de vedere. Este tentant sa copiem antrenamentele celor pe care ii admiram, dar sa fugi mereu dupa "cel mai bun antrenament" nu te va duce nicaieiri. 

Cum ar trebui sa se antreneze cei care nu folosesc steroizi anabolizanti si nu sunt extrem de dotati genetic pentru a avea rezultate maxime? Cam asa:

 • Imparte antrenamentele pe impins/tras (sau impins plus coapse si tras plus femurali), 6 zile pe saptamana.
 • Cu o astfel de frecventa ai nevoie doar de un exercitiu pe grupa musculara si 3 seturi totale: doua seturi de intensitate moderata si unul cat mai intens.
 • Foloseste 3 exercitii si metode diferite la cele 3 antrenamente saptamanale pentru fiecare grupa.

Greseala #1 facuta de culturistii naturali

Cea mai mare greseala facuta de cei care nu folosesc substante anabolizante este ca au un volum prea mare. Unicul scop al antrenamentelor pentru masa musculara este de a declansa sinteza proteinelor. Dupa ce a fost declansata, nu mai exista beneficii in a continua sa obosesti un muschi - nu va creste mai mult, de fapt poate avea efectul invers, sa scada. 

Cheia cresterilor musculare este de a avea o diferenta mare intre sinteza proteinelor (construirea de nou tesut) si catabolism (descompunerea tesuturilor). Cu cat ai mai mult volum cu atat cresti catabolismul. Nu vrei asta.

Frecventa este baza

Pentru cresteri cat mai mari frecventa este de baza. Nu se aplica doar la cat de des antrenezi un muschi pe saptamana, dar si cate sedinte de antrenament ai pe saptamana. Frecventa este atat de importanta pentru cineva natural pentru ca antrenamentul in sine este stimulul cresterilor musculare. Antrenamentul te pune in modul anabolic, pe cand cineva care ia steroizi nu are nevoie de asta, este anabolic 24 din 24. 
Tu fiind natural, cu cat te antrenezi mai des cu atat esti intr-o stare mnai anabolica mai des si construiesti mai multi muschi. 

Nu uita ca frecventa si volumul sunt invers proportionale. Nu poti avea o frecventa mare cand ai si volum mare la antrenamente, mai ales cand esti natural.

Frecventa functioneaza mai bine ca volumul. Sa antrenezi un muschi de 3 ori pe saptamana este frecventa optima pentru cineva care se antreneaza natural (cu volum redus pentru a compensa frecventa ridicata). Te antrenezi 6 zile pe saptamana, cu antrenamente scurte si volum mic, lucrand jumatate de corp de fiecare data. 

Impartirea pe grupe musculare

Cea mai buna impartire a antrenamentelor atat fizic cat si psihic este de impins/tras.

Muschii care trag:

 • Femurali.
 • Spate.
 • Biceps.

Muschii care imping:

 • Cvadriceps.
 • Piept.
 • Deltoizi.
 • Triceps.

Fiecare antrenament de impins sau tras va avea 4 exercitii, fiecare pentru o grupa musculara (doua pentru spate, fiind o grupa complexa)

Antrenamentul A: de tras

 • Exercitiu femurali.
 • Exercitiu spate de latire. 
 • Exercitiu romboizi/umar spate.
 • Exercitiu biceps.

Antrenamentul B: de impins

 • Exercitiu cvadriceps.
 • Exercitiu piept.
 • Exercitiu umeri.
 • Exercitiu triceps.

Faci 3 antrenamente de tras si 3 de impins, folosind un exercitiu diferit la fiecare antrenament. Poti folosi ce exercitiu vrei, dar de preferat este sa folosesti doua compuse si unul de izolare. De exemplu, primul antrenament pentru femurali poate cuprinde indreptari romanesti, al doilea flexia picioarelor din culcat si al treilea, cel de izolare, ridicari de pe podea

 masa musculara pe cale naturala

Cate repetari si cum se fac

Vei face seturi preparatorii la fiecare exercitiu. Sunt seturi in care testezi diferite greutati pentru a decide care iti va merge cel mai bine si ajuta la incalzire si formarea conexiunii minte-muschi.

Se incepe usor si se creste la greutati apropiate de cele cu care vei lucra, dar repetari putine. Practic, efortul depus la aceste seturi este de 7 din 10. 

Apoi vei face un singur set la intensitate maxima. La acesta se va folosi o anume metoda/tehnica (explicate mai jos) si trebuie mers pana la epuizare tehnica (dar nu trisa pentru a misca greutatile). Aceste tehnici speciale se vor folosi doar la ultimul set, cel intens.

1- Pauza-odihna dublu

 • Ia o greutate cu care poti face 4-6 repetari.
 • Fa 4-6 repetari grele, odihneste-te 10-15 secunde, fa alte 2-3 repetari, odihneste-te 10-15 secunde si incearca sa mai faci 1-2 repetari.
 • Utilizeaza mereu aceeasi greutate. Faci doar un set al acestei tehnici speciale, ultimul la fiecare exercitiu.

2 - Activare mTOR maxima

Aici secretul este cum faci fiecare repetare. Accentuarea partii negative si intinderii sub greutate a muschiului este ce activeaza cel mai mult calea anabolica mTOR. Asa ca aceasta metoda inseamna:

 • Cobori greutatile in 5 secunde (numeri incet pana la 5 in cap), tensionand /flexand muschiul lucrat cat mai intens posibil.
 • Mentii doua secunde in pozitia de jos la fiecare repetare si ridici exploziv.
 • Faci 6-8 astfel de repetari, iar la ultima repetare mentii tensiunea mai mult de doua secunde, cat de mult poti. 

3 - Set descrescator 6-8-10

 • Incepi setul cu o greutate cu care poti face 6 repetari.
 • Scazi greutatea cu 25-40% (in functie de exercitiu) si faci 8 repetari.
 • Scazi alte 25-40 de procente si mai faci 10 repetari. 

Antrenamentul culturistului natural

Este un program de antrenament neconventional, comparat cu planurile moderne de antrenament, dar cat de bine a functionat conventionalul pentru tine pana acum?

Luni - Antrenamentul 1

 1. Indreptari romanesti: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu.
 2. Tractiuni sau tractiuni la helcometru:  2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu.
 3. Fluturari la spate din aplecat:  2 seturi de cate 8 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.
 4. Flexii cu bara dreapta:  2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu.

Marti - Antrenamentul 2

 1. Genuflexiuni cu bara in fata:  2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu.
 2. Impins cu haltera din culcat:  2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu.
 3. Ridicari laterale cu gantere:  2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.
 4. Presa pentru triceps cu gantere din culcat: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima.

Miercuri - Antrenamentul 3

 1. Flexia picioarelor din culcat: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.
 2. Extensii la helcometru cu bratele drepte: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima.
 3. Ramat T la aparat: 2 seturi de cate 8 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu.
 4. Flexii Preacher: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima.

Joi - Antrenamentul 4

 1. Extensia picioarelor: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.
 2. Fluturari la aparatul Pec Deck: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima.
 3. Presa militara: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu
 4. Flotari la paralele: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda pauza-odihna dublu (se adauga greutati).

Vineri - Antrenamentul 5

 1. Ridicari de pe podea: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima.
 2. Tractiuni la helcometru cu priza inversa: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.
 3. Ramat din sezut: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima.
 4. Ciocane: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.

Sambata - Antrenamentul 6

 1. Presa la 45º: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima
 2. Impins cu gantere din inclinat: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.
 3. Ridicari in fata cu gantere: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda activare mTOR maxima
 4. Extensii la helcometru cu sfoara: 2 seturi de cate 6 repetari si un set greu folosind metoda set descrescator 6-8-10.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Antrenament de 3 zile pentru masa musculara 3 zile pe saptamana pentru cresteri uriase Nu ai timp sa te duci de 5-6 ori pe saptamana la sala? Nu-ti fa griji, poti construi masa musculara si forta folosind antrenamente pentru intregul corp, bine structurate si gandite. 14 Feb, 2016
Antrenament cu repetari 531 Programul de antrenament 5-3-1 Programul de antrenament 5/3/1; este un program de antrenament despre care se poate spune ca reprezinta baza antrenamentelor de forta, unul care a trecut testul timpului. 14 Feb, 2016
Antrenament militar pentru conditie fizica si aspect fizic mai bun Antreneaza-te precum un soldat: antrenament HIIT Un antrenament HIIT pentru conditionare fizica, utilizat de soldati pentru a isi pastra conditia fizica si chiar a si-o spori putin inainte de misiuni. 23 May, 2016
antrenament cu repetari putine pentru forta Antrenament de baza pentru forta Antrenamentele bazate pe schema de 4 x 4 sunt foarte eficiente in cresterea fortei si intarirea masei musculare. Dar nimeni nu se gandeste la aceasta schema de repetari si seturi cand vine vorba de antrenamentele cu greutati. Aici afli de ce ar trebui sa implementezi aceste antrenamente cel putin o data pe an. 27 Mar, 2018
Un antrenament dur pentru cresterea picioarelor Antrenament soc pentru picioare Vrei sa iti sochezi picioarele? Poti face fata durerii? Sa aflam! Acesta este un antrenament hardcore care iti va transforma crengile pe care le numesti picioare in trunchiuri - daca ii poti face fata. 14 Feb, 2016
antrenament masa musculara facut la aparate in sala de forta Program de antrenament la aparate Multe sali investesc doar in aparate de fitness si mai putin in gantere si haltere. In general este bine sa te antrenezi cu greutati la liber, dar daca nu ai de ales sau vrei o schimbare din cand in cand aici gasesti un program de antrenament facut la aparate. 20 Jun, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.