Mingea medicinala si fitness-ul functional

Publicat in

Mingile medicinale incep sa fie la moda, si sa fie folosite din ce in ce mai mult de cei care fac sport mai ales pentru a avea conditie fizica. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta unealta fitness.

Exista un curent in antrenamentele fitness sa se reintroduca unelte din trecut. Printre altele se numara ganterele kettlebell, inelele de gimnastica si mingile medicinale. Aceste metode de antrenament sunt provocatoare si sunt folosite mai ales de cei care fac din fitness-ul functional o prioritate. Si este bine, pentru ca mingea medicinala este o piesa de echipament care nu ar trebui uitata.

Mingea medicinala este o sfera moale si grea, fiind folosita mai ales la exercitii care implica aruncatul si prinsul. Si ganterele kettlebell pot fi aruncate, fiind o tehnica folosita de atleti, in special de aruncatorii de disc sau ciocan. Exista chiar si exercitii cu gantere kettlebell care implica prinsul, dar au un grad foarte ridicat de tehnicitate si nu sunt accesibile oricui.

In zilele de inceput ale miscarii fitness, mingile medicinale reprezentau echipamentul standard in sali. Erau de obicei de marimea unei mingii de baschet, facute din piele si indesate cu material astfel incat sa nu sara cand sunt aruncate, pentru a putea fi folosite in spatii inchise si mici. Astazi exista mingii medicinale care sar, dar sunt folosite in exterior sau in spatii interioare foarte mari.

Mingile medicinale sunt populare pentru ca sunt foarte versatile, practice si, cel mai important, functioneaza. Calitatile fizice pe care le pot imbunatati mingile medicinale sunt puterea, flexibilitatea, anduranta musculara, si intr-o mai mica masura forta. Sunt ideale si pentru incalzire. Sa incepem cu asta.

Incalzirea. Unul din scopurile incalzirii este de a creste temperatura corpului si de a pregati sistemul neuromuscular. Exercitiile cu mingea medicinala pot fi considerate o forma dinamica de stretching, in contrast cu stretchingul static, care poate avea un impact negativ temporar asupra vitezei sportivului, a abilitatii sale de a sari si a puterii generale. Teoria stretchingului dinamic este ca sporturile necesita secvente complexe de relaxari si contractii musculare - deseori la viteze mari. Multe aruncari cu mingea medicinala pot fi facute foarte rapid si de aceea sunt o metoda excelenta de incalzire pentru miscarile rapide care au loc in multe sporturi.

Antrenamente in sistem energetic. Antrenamentele cu mingea medicinala care implica multe repetari, in special exercitiile dinamice care implica picioarele, precum genuflexiunile cu saritura, pot produce cresteri ale andurantei musculare si pot fi metode distractive de antrenament, mai ales pentru sportivii tineri. Sistemele energetice de antrenament cu repetari multe sunt de preferat exercitiilor olimpice pentru ca tehnica de executie se poate deteriora rapid la exercitii precum smuls sau aruncat atunci cand se fac repetari multe. 

Forta. Exercitiile cu mingea medicinala nu vor creste foarte mult forta, exceptie fiind incepatorii foarte subdezvoltati sau grupe mici de muschi, precum cele care rotesc extren umerii. In exercitii precum genuflexiuni sau indreptari, greutatea mingii medicinale este prea mica, sau va deveni prea mica dupa cateva antrenamente. Dar, mingea medicinala te poate face mai puternic.

Putere. Definitia de baza a puterii este "forta x distanta/ timp", si ceea ce pot face exercitiile cu mingea medicinala este sa permita sportivilor sa genereze mai multa forta la inceputul contractiei musculare. Cu alte cuvinte, pot imbunatati abilitatea sportivului de a initia miscare. 

Aruncarile cu mingea medicinala pun accent pe aceasta "forta de inceput" prin crearea unui efect pliometric care permite corpului sa inmagazineze si elibereze energie elastica. Acest fel de antrenament este eficient mai ales cand se combina cu antrenamente cu greutati, in ceea ce este numit antrenament in contrast. Antrenamentul in contrast cupleaza un exercitiu de rezistenta cu o actiune biomecanica dinamica similara. De exemplu, pulloverele pot fi cuplate cu aruncarea mingii medicinale pe spate. Astfel se obtije un efect numit potentarea post-tetanica. 

Potentarea post-tetanica se refera la teoria conform careia se poate produce un raspuns muscular mai puternic daca acesta este precedat de o puternica contractie musculara. De exemplu, daca ai face cateva seturi de genuflexiuni grele, si apoi ai vrea sa iti testezi saritura in inaltime, probabil ca ai sari mai sus decat ai fi facut-o inainte de a face genuflexiunile. 

Iata doua exemple de superseturi care folosesc antrenamente in contrast, cu mingi medicinale si greutati clasice.

Pe langa marirea puterii, mingile medicinale pot fi folosite pentru a determina puterea unuei persoane. Un test este de a arunca pe spate mingii medicinale de greutati diferite. Daca intre ele exista diferente foarte mari, atunci sportivul are o putere exceptionala si va beneficia mai ales daca face exercitii de baza precum genuflexiuni si indreptari. Daca diferentele intre mingile de diferite greutati sunt mici, va beneficia mai mult daca va face aruncat si smuls. Un test bun pentru forta partii superioare este aruncarea mingii medicinale de la piept, fie din picioare fie din sezut.

Care este cea mai buna minge medicinala? Depinde de scopul cu care faci astfel de exercitii. Cele cu diametru mare, acoperite cu vinilin sau piele sunt moi si durabile. Alte tipuri de mingii medicinale au suprafete mai dure si aspre fiind mai usor de prins si variaza in marimi (de obicei in functie de greutate). Mingile medicinale care nu sar deloc sunt bune pentru antrenamente in interior; cele care sar sunt mai bune in exterior - sunt bune si pentru a iti da pase singur, la un zid. 

Sunt mingile medicinale o unealta utila pentru tine? Concluzia este ca mingile medicinale au anumite folosinte, mai ales pentru dezvoltarea puterii si andurantei musculare, si pot fi foarte distractive fata de alte forme traditionale de antrenament. De asemenea, aceste exercitii, facute mai ales in superseturi, cresc rata metabolica si te pot ajuta cand doresti definirea musculara. Si exercitiile cu mingea medicinala se pot combina cu usurinta cu alte exercitii cu greutati, sau cu greutatea corpului

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Creste-ti muschii intr-un timp cat mai scurt Muschi mari - timp scurt Daca iti doresti masa musculara cat mai multa, intr-un timp cat mai scurt, atunci trebuie sa citesti acest articol. Aici vei gasi solutia la problema ta! 14 Feb, 2016
Cum impingi cu haltera de la piept, precum un culturist sau powerlifter? Impingi ca un culturist sau powerlifter? Care este scopul tau? Sa ridici o masina sau sa ai un piept mare care atrage priviri? Cele 9 diferente dintre culturism si powerlifting pe care trebuie sa le stii pentru a iti atinge obiectivul. 14 Feb, 2016
Testeaza-ti instant potentialul de crestere al masei musculare Testeaza-ti instant potentialul de crestere al masei musculare O metoda simpla si directa de a stii cat potential de crestere are un muschi. 09 Nov, 2021
Metode avansate pentru cresterea fortei Metode avansate pentru cresterea fortei Forta este din ce in ce mai la moda! Daca ai depasit nivelul de incepator si vrei sa iti cresti forta si mai mult, incearca una din metodele avansate de antrenament prezentate aici. 20 Jul, 2021
Construirea unui antrenament reusit in sala de forta Conceptele fundamentale pentru antrenamente reusite Nu exista o metoda care te va face imens peste noapte, nu exista o metoda care te va defini muscular in timp scurt si nu exista niciun echipament minune pe care sa il folosesti pentru a deveni mai puternic si mai musculos. Totul tine de vointa, perseverenta si antrenamente facute corect. 14 Feb, 2016
indreptarile sunt un exercitiu eficient care ar trebui facut de toata lumea care merge la sala 8 motive pentru a face indreptari Indreptarile (deadlifts) reprezinta un exercitiu de baza in culturism, dar si in aproape orice alt sport care implica antrenamente cu greutati. Nu trebuie sa te feresti de indreptari, din contra trebuie sa le faci cat mai des. Iata aici opt motive pentru care sa iubesti indreptarile. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.