Mingea medicinala si fitness-ul functional

Publicat in

Mingile medicinale incep sa fie la moda, si sa fie folosite din ce in ce mai mult de cei care fac sport mai ales pentru a avea conditie fizica. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta unealta fitness.

Exista un curent in antrenamentele fitness sa se reintroduca unelte din trecut. Printre altele se numara ganterele kettlebell, inelele de gimnastica si mingile medicinale. Aceste metode de antrenament sunt provocatoare si sunt folosite mai ales de cei care fac din fitness-ul functional o prioritate. Si este bine, pentru ca mingea medicinala este o piesa de echipament care nu ar trebui uitata.

Mingea medicinala este o sfera moale si grea, fiind folosita mai ales la exercitii care implica aruncatul si prinsul. Si ganterele kettlebell pot fi aruncate, fiind o tehnica folosita de atleti, in special de aruncatorii de disc sau ciocan. Exista chiar si exercitii cu gantere kettlebell care implica prinsul, dar au un grad foarte ridicat de tehnicitate si nu sunt accesibile oricui.

In zilele de inceput ale miscarii fitness, mingile medicinale reprezentau echipamentul standard in sali. Erau de obicei de marimea unei mingii de baschet, facute din piele si indesate cu material astfel incat sa nu sara cand sunt aruncate, pentru a putea fi folosite in spatii inchise si mici. Astazi exista mingii medicinale care sar, dar sunt folosite in exterior sau in spatii interioare foarte mari.

Mingile medicinale sunt populare pentru ca sunt foarte versatile, practice si, cel mai important, functioneaza. Calitatile fizice pe care le pot imbunatati mingile medicinale sunt puterea, flexibilitatea, anduranta musculara, si intr-o mai mica masura forta. Sunt ideale si pentru incalzire. Sa incepem cu asta.

Incalzirea. Unul din scopurile incalzirii este de a creste temperatura corpului si de a pregati sistemul neuromuscular. Exercitiile cu mingea medicinala pot fi considerate o forma dinamica de stretching, in contrast cu stretchingul static, care poate avea un impact negativ temporar asupra vitezei sportivului, a abilitatii sale de a sari si a puterii generale. Teoria stretchingului dinamic este ca sporturile necesita secvente complexe de relaxari si contractii musculare - deseori la viteze mari. Multe aruncari cu mingea medicinala pot fi facute foarte rapid si de aceea sunt o metoda excelenta de incalzire pentru miscarile rapide care au loc in multe sporturi.

Antrenamente in sistem energetic. Antrenamentele cu mingea medicinala care implica multe repetari, in special exercitiile dinamice care implica picioarele, precum genuflexiunile cu saritura, pot produce cresteri ale andurantei musculare si pot fi metode distractive de antrenament, mai ales pentru sportivii tineri. Sistemele energetice de antrenament cu repetari multe sunt de preferat exercitiilor olimpice pentru ca tehnica de executie se poate deteriora rapid la exercitii precum smuls sau aruncat atunci cand se fac repetari multe. 

Forta. Exercitiile cu mingea medicinala nu vor creste foarte mult forta, exceptie fiind incepatorii foarte subdezvoltati sau grupe mici de muschi, precum cele care rotesc extren umerii. In exercitii precum genuflexiuni sau indreptari, greutatea mingii medicinale este prea mica, sau va deveni prea mica dupa cateva antrenamente. Dar, mingea medicinala te poate face mai puternic.

Putere. Definitia de baza a puterii este "forta x distanta/ timp", si ceea ce pot face exercitiile cu mingea medicinala este sa permita sportivilor sa genereze mai multa forta la inceputul contractiei musculare. Cu alte cuvinte, pot imbunatati abilitatea sportivului de a initia miscare. 

Aruncarile cu mingea medicinala pun accent pe aceasta "forta de inceput" prin crearea unui efect pliometric care permite corpului sa inmagazineze si elibereze energie elastica. Acest fel de antrenament este eficient mai ales cand se combina cu antrenamente cu greutati, in ceea ce este numit antrenament in contrast. Antrenamentul in contrast cupleaza un exercitiu de rezistenta cu o actiune biomecanica dinamica similara. De exemplu, pulloverele pot fi cuplate cu aruncarea mingii medicinale pe spate. Astfel se obtije un efect numit potentarea post-tetanica. 

Potentarea post-tetanica se refera la teoria conform careia se poate produce un raspuns muscular mai puternic daca acesta este precedat de o puternica contractie musculara. De exemplu, daca ai face cateva seturi de genuflexiuni grele, si apoi ai vrea sa iti testezi saritura in inaltime, probabil ca ai sari mai sus decat ai fi facut-o inainte de a face genuflexiunile. 

Iata doua exemple de superseturi care folosesc antrenamente in contrast, cu mingi medicinale si greutati clasice.

Pe langa marirea puterii, mingile medicinale pot fi folosite pentru a determina puterea unuei persoane. Un test este de a arunca pe spate mingii medicinale de greutati diferite. Daca intre ele exista diferente foarte mari, atunci sportivul are o putere exceptionala si va beneficia mai ales daca face exercitii de baza precum genuflexiuni si indreptari. Daca diferentele intre mingile de diferite greutati sunt mici, va beneficia mai mult daca va face aruncat si smuls. Un test bun pentru forta partii superioare este aruncarea mingii medicinale de la piept, fie din picioare fie din sezut.

Care este cea mai buna minge medicinala? Depinde de scopul cu care faci astfel de exercitii. Cele cu diametru mare, acoperite cu vinilin sau piele sunt moi si durabile. Alte tipuri de mingii medicinale au suprafete mai dure si aspre fiind mai usor de prins si variaza in marimi (de obicei in functie de greutate). Mingile medicinale care nu sar deloc sunt bune pentru antrenamente in interior; cele care sar sunt mai bune in exterior - sunt bune si pentru a iti da pase singur, la un zid. 

Sunt mingile medicinale o unealta utila pentru tine? Concluzia este ca mingile medicinale au anumite folosinte, mai ales pentru dezvoltarea puterii si andurantei musculare, si pot fi foarte distractive fata de alte forme traditionale de antrenament. De asemenea, aceste exercitii, facute mai ales in superseturi, cresc rata metabolica si te pot ajuta cand doresti definirea musculara. Si exercitiile cu mingea medicinala se pot combina cu usurinta cu alte exercitii cu greutati, sau cu greutatea corpului

Hormon natural de crestere pentru masa musculara

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Antrenament intens pentru bicepsi 21 invers pentru hipertrofie Exercitiul clasic 21 se adreseaza bicepsilor, si presupune impartirea rezei de miscare in 3, fiecare parte avand cate 7 repetari. 21 invers functioneaza ca un set descrescator mecanic, si spre deosebire de exercitiul de baza, poate fii aplicat la mai multe grupe musculare. 14 Feb, 2016
Goleste glicogenul muscular pentru a putea manca de Craciun Supravietuieste sarbatorilor cu antrenamentele reductoare de glicogen In loc sa urmezi restrictii alimentare severe in perioada sarbatorilor de iarna mai bine munceste mai intens in sala de forta pentru a merita ceea ce vei manca de Craciun! 06 Dec, 2016
genuflexiuni cu bara in spate pentru picioare masive si un corp bine dezvoltat Genuflexiunile cu bara in spate Genuflexiunile cu bara in spate reprezinta cel mai puternic si eficient exercitiu din culturism. PUNCT! Nu exista niciun exercitiu care sa iti dezvolte masa si forta musculara generala asa cum o fac genuflexiunile cu bara in spate. 14 Feb, 2016
Potentare post-tetanica pentru culturisti Potentare post-tetanica pentru culturisti Potentarea post-tetanica este o tehnica de imbunatatire a capacitatii neuronale de recrutare a fibrelor musculare, utilizata mai ales pentru forta. Dar cu ceva modificari devine o tehnica fantastica pentru cresteri musculare spectaculoase. 14 Jan, 2020
Antebrate masive folosind un singur exercitiu O singura miscare pentru antebrate imense Invata cum sa iti construiesti antebrate mari si puternice, demne de un adevarat culturist. 14 Feb, 2016
Antreneaza aceeasi grupa musculara doua zile la rand Antreneaza aceeasi grupa musculara doua zile la rand Pentru cresteri musculare mai bune, lucreaza intens o grupa musculara intr-o zi si a doua zi lucreaza aceeasi grupa musculara cu greutati usoare, de pompare. Iata de ce functioneaza. 11 Jun, 2019
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.