Cat de fortos poti deveni fara steroizi

Publicat in

O mica lectie de istorie pentru a putea sa ne dam seama cat de mult se poate creste forta fara a utiliza steroizi anabolizanti si androgeni.

Care sunt obiectivele realiste de forta pentru culturistii naturali? O modalitate de a raspunde la aceasta intrebare este sa ne uitam la recordurile naturale din powerlifting, dar doar pentru ca cineva a concurat intr-o federatie naturala, testata pentru substante interzise, nu inseamna ca nu a folosit niciodata substante de imbunatatire a performantei. Asta inseamna doar ca nu a picat testul antidoping in acel moment sau nici macar nu a fost testat in primul rand. Chiar si la Jocurile Olimpice au fost cazuri in care sportivi testati riguros pentru substante interzise s-au dovedit a fi dopati mult timp dupa castigarea medaliei. 

Un alt exemplu in acest sens: IFBB - casa monstrilor de muschi din Mr. Olympia - a fost declarata neconforma cu regulamentele antidoping de catre WADA in 2022. Stiu, nici mie nu imi vine sa cred! Adica cei care urca pe scena la Mr. Olympia nu sunt naturali? Soc si groaza! 

Singurul mod de a sti sigur daca cineva a fost natural este daca a trait in perioada in care steroizii androgenici-anabolici nu existau inca. Asadar, inainte sa ne uitam la recordurile de forta pre-steroizi, trebuie sa stim: cand au descoperit culturistii "sosul secret" aka. steroizii anabolizanti?

Cand au inceput culturistii si sportivii sa foloseasca steroizi?

Oamenii erau constienti de efectele castrarii mult inainte de aparitia steroizilor. Prin extensie, ei stiau ca testiculele erau vitale pentru puterea virila. Consumul de testicule animale sau de extracte testiculare (delicios!) in scopuri de forta si fertilitate a fost practicat de mii de ani de diferite culturi. Dar abia in 1935 a fost izolat pentru prima data testosteronul din testiculele de taur in Amsterdam.

Au fost necesare 100 kg de testicule de taur pentru a produce 10 mg de testosteron, echivalent cu productia de testosteron a unui barbat sanatos pe parcursul unei zile. Sinteza chimica a testosteronului a fost descoperita mai tarziu in acel an. In 1936, testosteronul a devenit disponibil pentru uz medical. Prin urmare, toti culturistii si sportivii inainte de 1936 erau, fara indoiala, curati privind utilizarea de steroizi androgenici-anabolici.

Au folosit steroizi imediat dupa aceea? Cu siguranta nu. Testosteronul era initial disponibil doar sub forma de peleti cu eliberare lenta introdusi sub piele sau pastile cu metiltestosteron. Pastilele sunau cu siguranta atragator pentru multi, dar pentru a consuma suficient metiltestosteron pentru un ciclu corect, trebuia sa cheltuiesti o multime de bani in acea perioada. De asemenea, ficatul tau ar fi suferit enorm, un fapt deja cunoscut de medici. Cu toate acestea, leziunile hepatice nu ii impiedica pe culturistii moderni sa abuzeze de substante orale. Testosteronul propionat injectabil, inca folosit de culturistii de astazi, a fost descoperit in 1936. Cu toate acestea, medicii nu erau incantati de el din cauza duratei scurte de viata (24 de ore), care necesita mai multe injectii pe saptamana. In plus, testele umane erau rare si metodele de productie nu erau scalabile pana in anii '40, astfel incat medicamentele erau foarte dificil de obtinut. Daca vreun culturist folosea testosteron, este putin probabil sa fi folosit doze comparabile cu cele ale culturistilor de astazi.

In timpul anilor '40, steroizii anabolizanti si androgeni nu erau inca folositi pe scara larga, deoarece nu exista oficial nicio inregistrare a cuiva care sa ii fi folosit. De asemenea, nu exista aproape nicio mentiune despre ei in revistele de culturism. Cu toate acestea, existau unele reclame comerciale sporadice pentru produse asemanatoare steroizilor si terapiei hormonale inca de la finele anilor '30. In 1943, exista o incercare documentata de catre legenda culturismului John Grimek, "Monarhul Musculaturii", de a se interesa despre testosteron printr-o scrisoare, iar cel putin un farmacist din acea perioada avea banuiala ca toate numele mari din acea perioada foloseau testosteron. Utilizarea amfetaminelor era de asemenea destul de raspandita in anii '40 si chiar inceputul anilor '30. La sfarsitul anilor '40, pastilele de metiltestosteron au inceput sa fie promovate mai des catre public, dar in principal in scopuri medicale si pentru persoanele in varsta.

reclama veche steroizi anabolizanti

In anii '50, lucrurile au devenit destul de dubioase. In 1950, se spune ca Steve Reeves a castigat 35 de kilograme (16 kg) de masa musculara in 7 saptamani pentru a castiga titlul Mr. Universe din 1950. A trecut de la 86 la 102 kilograme la inaltimea de 185 cm, ajungand doar cu 4,5 kg mai usor decat Arnold Schwarzenegger (care este putin mai inalt) in forma sa de competitie. Chiar si cu memoria musculara si genetica divina in joc, asta este incredibil... literalmente. Pentru comparatie, antrenez cativa baieti "imbunatatiti" (care folosesc steroizi anabolizanti in traducere libera) si ei castiga in general aproximativ 2 kilograme pe saptamana in timpul unei faze optime de acumulare in aceeasi perioada, ceea ce este mai putin de jumatate din castigurile lui Reeves. Si Reeves a reusit sa faca asta pastrandu-se suficient de definit pentru a castiga titlul Mr. Universe.

In 1954, Dr. John Ziegler a aflat de la medicul echipei rusesti ca sovieticii foloseau testosteron la campionatele mondiale de la Viena. Rusii "abuzau masiv de droguri" pana la punctul de a avea nevoie de asistenta medicala. Aceasta cronologie coincide cu o analiza a performantelor de haltere olimpice ale Uniunii Sovietice in comparatie cu restul lumii. Sovieticii au devenit disproportionat mai puternici in perioada 1952-1955. Dupa ce s-a aflat despre eficacitatea testosteronului, restul lumii i-a ajuns din urma pe sovietici in 1956. Testosteronul enantat, inca una dintre cele mai populare forme de testosteron si astazi, a fost aprobat de FDA in SUA in 1953, facilitand mult obtinerea sa. Mai multe surse confirma ca rusii si germanii de est au folosit steroizi la Jocurile Olimpice din anii '50.

forta urss
Performantele de la campionatele de haltere olimpice ale Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) comparate cu restul lumii, cu exceptia Statelor Unite (ale caror tendinte au fost similare cu cele ale restului lumii).

In concluzie, putem avea incredere ca, culturistii au fost naturali pana in 1936. Pana in 1953, cei mai multi culturisti au fost probabil naturali, desi nu putem exclude faptul ca unii foloseau amfetamine sau doze (mici) de testosteron. Incepand cu 1953, rusii si germanii nu mai pot fi considerati naturali, iar incepand cu 1955, utilizarea steroizilor a devenit prea raspandita pentru a presupune ca cineva era natural.

Asadar, cine au fost cei mai puternici culturisti naturali din lume inainte de aparitia steroizilor si ce greutati ridicau? Voi discuta despre exercitiile de forta din powerlifting (impins cu haltera din culcat, genuflexiunile cu bara in spate, indreptarile) si impinsul cu bara deasupra capului (presa militara), deoarece acestea sunt cele mai des folosite ca standarde de forta.

Presa stricta cu bara deasupra capului

Impinsul cu bara deasupra capului are o istorie foarte lunga in sporturile de forta, mai lunga decat aproape oricare alt exercitiu de forta, in afara ridicarii greutatilor de pe podea (indreptarile). Pana in secolul al XX-lea, sporturile de forta constau aproape exclusiv din Strongman si haltere olimpice, iar evenimentele Strongman erau in mare parte numere de circ. Inca nu existau banci de impins sau suporturi/cadre pentru genuflexiuni. Culturistii ridicau pur si simplu lucruri grele de pe podea si incercau sa le ridice deasupra capului. Acest lucru inseamna ca majoritatea preselor cu bara deasupra capului nu se faceau cu tehnica stricta a unei prese militare asa cum este astazi, unde stai drept si presezi bara pur si simplu cu partea superioara a corpului, fara nicio impingere a picioarelor. O exceptie este probabil presa cu bara deasupra capului de 91 kg a lui Thomas Topham la Londra in anii 1730. Dr. John Theo Desagulaiers (cel care a descris evenimentul vremii) sustinea ca a ridicat usor greutatea cu degetul mic. Nu sunt convins de intregul aspect cu "degetul mic", dar avand in vedere celelalte performante de forta ale sale, nu am niciun dubiu ca Topham ar fi putut impinge cel putin 100 kg in vremurile moderne. Era un adevarat fenomen al naturii. De fapt, unii istorici sustineau ca avea o forma de anomalie musculara care il facea extrem de musculos si puternic chiar inainte sa urmeze antrenamente de Strongman.

Abia dupa aproximativ 200 de ani mai tarziu, in 1931, cineva este documentat sa rivalizeze cu numerele lui Topham la o presa cu bara deasupra capului stricta. Sigmund Klein a impins 100 kg deasupra capului cu o forma super stricta in 1931. Americanii erau atat de mandri de Klein incat au depus o cerere pentru recordul mondial si titlul de "Cel mai puternic Om al Lumii" pentru el. Klein se spune ca a avut si o presa cu bara deasupra capului de la ceafa de 95 kg, astfel incat presa sa militara cu 100 kg este foarte probabil legitima. Multi culturisti au reusit sa ridice greutati mai mari deasupra capului intr-un fel sau altul, dar acest lucru implica in mod obisnuit tehnici precum aruncarea olimpica sau impingeri tip presa impinsa sau cu multa inclinare pe spate. Au existat si prese impresionante cu o singura mana folosind gantere si obiecte ciudate de legende precum Eugen Sandow, Arthur Saxon si Henry 'Hercules' McCann. Acesti sportivi ar fi putut probabil impinge 100 kg, dar nu exista nicio documentatie a faptului ca ar fi facut-o.

In 1936, senzatia egipteana Khadr El Touni a zdrobit concurenta la Jocurile Olimpice de la Berlin cu o presa cu bara deasupra capului de 117 kg, care s-a spus ca a fost realizata intr-o maniera stricta. El Touni l-a invins nu doar pe concurentul sau la categoria mijlocie, ci si pe cel de la categoria grea. Acest lucru a fost inregistrat ca una dintre cele mai mari surprize din istoria olimpica, iar recordul sau mondial a ramas in picioare timp de 13 ani, lucru fara precedent pana atunci. Performanta lui El Touni a fost atat de uimitoare incat chiar si Adolf Hitler - da, Hitler, rasistul si nationalistul - a numit o strada dupa egiptean.

Marea majoritate a progresului ulterior in impingerea cu bara deasupra capului a fost atribuita posibilitatii de a indoi spatele din ce in ce mai mult si, ulterior, steroizilor. De fapt, chiar si cu o inclinare semnificativa inapoi, cei mai multi culturisti nu ar fi batut recordul lui El Touni. De exemplu, Anton Gietl, categoria de greutate semi-grea, a castigat aurul la campionatele germane din 1937 cu o presa cu bara deasupra capului de 115 kg, realizata cu o priza foarte larga pe bara si o indoire a coloanei pe spate demna de un contorsionist. Sportivii incepeau chiar sa poarte centuri ranforsate cu otel pentru a putea indoi spatele mai mult. Bill Curry, un alt mare al vremii, a remarcat ca presa sa cu bara deasupra capului a crescut de la 106,5 kg la 129 kg, o crestere de 23 kg, cu ajutorul unei astfel de centuri.

Sportivii au inceput sa isi flexeze atat de mult spatele in timpul acesti exercitiu incat in cele din urma a fost scos de la Jocurile Olimpice, in 1972.

Pentru doamne, Abbye "Pudgy" Stockton a deschis drumul cu o presa curata si stricta de 45 kg la o greutate corporala de doar 52 kg la competitia de haltere Amateur Athletic Union din 1947. Cu toate acestea, sportul cu greutati era foarte impopular printre femei in acea perioada, deci este plauzibil ca alte femei sa fi putut impinge greutati mai mari daca s-ar fi antrenat pentru asta. De exemplu, Strongwoman Ivy Russell este documentata ca a ridicat 136 kg intr-un fel sau altul deasupra capului. Numerele ei de impins cu bara deasupra capului nu sunt documentate, dar ea a stabilit un record la  aruncat de 80 kg in 1925 la o greutate corporala de 61 kg, la doar 18 ani. Acest lucru a facut-o pe Ivy campioana britanica de haltere la categoria amatoare si neoficial cea mai puternica femeie din Marea Britanie si probabil din lume. 

pudgy

Concluzie privind standardele naturale de forta la presa cu bara deasupra capului: O presa cu bara deasupra capului cu greutatea corpului, sau 80% din greutatea corpului la o femeie, este foarte respectabila. Pentru cei mai multi culturisti, acesta este, probabil, nivelul maxim obtinut in mod natural. Orice peste 100 kg la un nivel sanatos de grasime corporala este de elita: ai fi putut fi campion mondial printre culturistii din Epoca Bronzului (a sporturilor de forta). Orice peste 117 kg este legendar.

Impinsul cu bara pe banca orizontala

"Cat impingi de la piept, bro?" este in prezent standardul de forta cel mai popular pentru barbati, dar presa pe banca a fost initial ironizata pentru ca era considerat un exercitiu "artificial". Majoritatea sportivilor efectuau in schimb presa din culcat pe podea, care este (exact asa cum suna) o presa cu bara efectuata din culcat pe podea in loc de o banca. O presa de pe podea este la fel de dificila ca o presa pe banca, in functie de persoana, asa ca o putem folosi ca referinta. S-ar putea sa crezi ca este mai usoara datorita amplitudinii mai scurte, dar incepi presa din punctul mort dintr-o pozitie dezavantajoasa fara impuls si nu te poti ajuta de picioare, asa ca este mult mai dificila decat pare.

presa de pe podea cu haltera

Prima inregistrare mondiala la presa de pe podea a fost stabilita de George Hackenschmidt in 1898. Stand intins pe spate cu fata in lateral, a rulat bara deasupra capului si a impins 164 kg. Daca vrem sa fim partinitori, a folosit placi usor mai mari (19") decat placile noastre olimpice actuale (17,72"). Recordul lui Russian Lion a rezistat timp de 18 ani, fiind doborat cu greu de Joe Nordquest in 1916 cu doar 900 grame.

Nu am gasit nicio relatare care sa para veridica a unor valori mai mari cu tehnica stricta pana in 1950. La fel cum oamenii inselau la presa deasupra capului, deveneau si "inventivi" la presa din culcat. In loc sa efectueze o presa stricta a halterei de la podea, multi sportivi efectuau o presa din declinat ridicand soldurile de pe podea, ca atunci cand faci podul sau ridicari de bazin. Altii omiteau presa aproape in intregime si efectuau o "aruncare abdominala" folosind soldurile pentru a propulsa greutatea din burta. Aceste tehnici au inceput sa fie criticate ca fiind inselatoare. In acelasi timp, exista un interes tot mai mare pentru culturism si constientizarea tot mai mare ca majoritatea culturistilor pana in acea perioada erau relativ plati cand venea vorba de piept. Acest lucru a dus la dezvoltarea impingerii de pe banca asa cum o cunoastem acum, standardizata in 1939 de Uniunea Atletica Amatoare.

In 1950, bariera de 400 de livre (181 kg) a fost oficial depasita de Doug Hepburn, la o greutate corporala de aproximativ 136 kg. Acesta presa a fost facuta in stil powerlifting, cu pauza pe pipet, asa cum o stim astazi. In urmatorii 3 ani, a doborat de doua ori propriile recorduri cu o presa de 204 si 226 kg. Patru ani mai tarziu, in 1957, a doborat din nou propriul record cu o presa de 249,5 kg. Mai multi altii au doborat brusc barierele 181 si apoi 226 kg in jurul acestei perioade, coincidneta, odata cu cresterea folosirii steroizilor anabolizanti.

Deci, ce este realizabil in mod natural? Pe de o parte, pare clar pe baza inregistrarilor istorice ca o presa de 165 kg este legendara si a fost extrem de greu de depasit pentru orice culturist natural, zvelt, pana in era in care stim ca doparea cu testosteron a devenit populara. Doug Hepburn ar putea foarte bine sa fi fost natural, cel putin in primii ani, dar la aproape 136 kg greutate corporala, cu o gena de nivel mondial, el este cu greu reprezentativ pentru ceea ce ar putea spera un culturist sau sportiv mediu sa realizeze. Chiar si dupa aceasta perioada, presa pe banca peste 180 kg era rara. De exemplu, la un concurs din 1955 al Asociatiei Internationale a Strongmanilor din California, cea mai mare presa pe banca a fost de 163 kg, efectuata de un greu de 119 kg, ironic numit Tiny Walsh. A fost in acea perioada cand antrenamentele de forta au devenit populare, in special in California, locul de nastere al Muscle Beach si al primului centru de fitness modern. Popularitatea concursului a fost evidentiata de includerea a 10 femei, ceea ce era foarte progresist pentru acele vremuri.

Pe de alta parte, presa pe banca nu a fost foarte populara pana in anii 1950. Echipamentul nu era aproape la fel de bun ca astazi: salile de fitness asa cum le stim acum nu erau chiar o chestie prea intalnita inainte de anii '40. Bancile au inceput sa fie folosite abia in anii '20 si '30. Oamenii cu siguranta nu si-au perfectionat inca tehnica. Prin urmare, este putin probabil ca inregistrarile din aceasta perioada sa reprezinte potentialul maxim al umanitatii. De fapt, personal am antrenat clienti care putea impinge natural 140-150 kg. Exista si relatari neconfirmate ale unor cifre mari inainte de anii '50, inclusiv aproape de 180 kg de catre halterofilul John Davis. Asa ca voi recunoaste primele 3 recorduri ale lui Hepburn pana in (dar nu inclusiv) 1957 ca fiind naturale si legendare.

Concluzie privind standardele naturale de forta la impinsul de pe banca orizontala: Pentru barbati, regula clasica a  3 placi (140 kg) este foarte respectabila. O presa de 165 kg te face elita ca si culturist natural cand este efectuata cu abdomenul vizibil: ai fi putut fi campion mondial printre culturistii din Epoca Bronzului si campion regional in Epoca de Argint. Orice peste 227 kg este legendar.

Pentru femei, nu exista date pana cand steroizii erau deja prea raspanditi pentru a presupune ca ar fi naturale, dar as spune ca 68 kg sau o presa cu greutatea corpului este foarte bine. Acesta este un obiectiv foarte respectabil, dar rezonabil si realist pentru multe femei.

Genuflexiuni cu bara in spate

Genuflexiunile exista dintotdeauna, dar fara luxul unui suport special pentru genuflexiuni, majoritatea oamenilor le efectuau ca sissy squats, hack squats cu bara  sau genuflexiuni pe varfurile de la picioare pentru un numar mare de repetari. Acest lucru s-a schimbat cand Henrich Steinborn a venit in Statele Unite in 1921 si a popularizat ceea ce este acum cunoscut sub numele de Genuflexiuni Steinborn. Heinrich, ulterior cunoscut sub numele de Henry, ridica vertical haltere incarcate si le aseza pe umeri, asa cum este ilustrat mai jos.

sterinborn
O genuflexiune Steinborn de 254 kg: o haltera este asezata pe umeri din pozitia verticala si pusa intr-o pozitie de genuflexiune inainte de a te ridica in picioare.

Steinborn era atat de priceput la aceasta tehnica incat ii permitea sa utilizeze greutati maxime. I se atribuie un record mondial neoficial la genuflexiune de 251 kg. Nu exista validare a acestui record mondial, dar este probabil precis. Articolele din revista Strength din 1921 relatau ca Steinborn avea o genuflexiune de 240 kg si facea 6 repetari cu 182 kg atat de adanc incat "practic se aseza pe calcaie".

Singurii care rivalizau cu forta la genuflexiuni a lui Steinborn erau gigantul Hermann 'The Mighty' Goerner si campionul mondial la haltere Karl Moerke. Cifrele exacte ale genuflexiunilor lor sunt disputate, dar intr-o serie de dueluri personale dintre cei doi, se pretinde ca Moerke a facut o genuflexiune de 240 kg in 1920. Mai multe surse spun ca Moerke facea genuflexiuni cu peste 225 kg si, pe baza altor realizari de forta ale lor, nu am nicio indoiala ca ambii ar fi facut genuflexiuni cu peste 225 kg in zilele noastre.

Cu toate ca genuflexiunile au devenit din ce in ce mai populare si cu existenta suporturilor/cadrelor pentru genuflexiuni, putini culturisti au reusit sa se apropie de forta la genuflexiuni a celor 3 legende mentionate mai sus pana in anii '50. De exemplu, Peary Rader, care a fondat revista Iron Man in 1936, a castigat Campionatul Midwestern Heavyweight timp de 7 ani, efectuand, potrivit unor afirmatii, genuflexiuni de 204 kg.

In anii '50, vedem din nou o explozie de recorduri mondiale de la mai multi sportivi, condusa de behemothul campion mondial la haltere Doug Hepburn, cu o genuflexiune de 261 kg in 1952. Hepburn a depasit rapid barierea de 600 de livre (272 kg), fiind urmat de legende grele precum Reg Park si Paul Anderson. Anderson l-a depasit pe Hepburn cativa ani mai tarziu. Optimistul din mine vrea sa creada ca toate acestea se datoreaza popularitatii crescute a genuflexiunilor grele si a suporturilor pentru genuflexiuni, dar eruptia de recorduri mondiale exact in perioada cand steroizii au devenit populari este o coincidenta destul de mare.

Concluzie privind standardele naturale de forta la genuflexiuni cu bara pe spate: Pentru barbati, regula clasica a unei genuflexiuni cu 180 kg este foarte respectabila si te-ar fi facut campion regional in Epoca Bronzului. O genuflexiune de 251 kg te face elita ca si culturist natural cand este efectuata cu abdomen vizibil: ai fi putut fi campion mondial printre culturistii din Epoca Bronzului. Orice peste 272 kg este legendar.

Pentru femei, nu exista date pana cand steroizii erau deja prea raspanditi pentru a presupune ca ar fi naturale, dar as spune ca o genuflexiune de 90 kg sau 1,5x greutatea corpului este un ghid bun ca obiectiv foarte respectabil, dar rezonabil si realist pentru multe femei.

Indreptari in stil powerlifting

Coroana testarii fortei brute, actiunea de a trage obiecte grele de pe podea, exista de cand lumea. Inca din 1895, wrestlerul Julius Cochard a afirmat ca a ridicat 300 kg de pe podea, desi nu este clar de la ce inaltime, cu ce dispozitiv si daca a blocat ridicarea. Nici macar daca a reusit cu adevarat acest lucru in primul rand. Din anumite motive necunoscute, multi sportivi in acea perioada ridicau bara doar pana la genunchi.

Cifrele ceva mai credibile apar in 1913, cand prietenul nostru Hermann Goerner a fost creditat cu o indreptare de 277 kg  de catre Deutsche Athletik Verband. Goerner The Mighty a fost creditat si cu o indreptare de 297 kg in 1935 de catre Encyclopedia of Sports Games and Pastimes. Cu toate acestea, indreptarile lui Goerner sunt contestate si nu este clar cum au fost efectuate exact. Multe dintre indreptarile sale s-au dovedit a fi exagerate, iar la acea vreme, se considera adesea suficient sa desprinzi o greutate de pe podea (fara a o ridica complet).

Conform mai multor relatari, recordul mondial "oficial" la indreptari pana in 1946 era de 295 kg, desi nu este clar cine il detinea cu adevarat. Ceea ce este clar este ca Bob Peoples a stabilit un nou record mondial oficial de 295,2 kg in 1946, avand doar 79 kg greutate corporala. In anul urmator, Bob a castigat in greutate si a devenit primul om din istorie care a ridicat 318 kg. In 1949, a spart din nou propriul record mondial cu o indreptare de 329,2 kg. Acest record a fost inregistrat de Iron Game History ca "ridicarea care a fost auzita in intreaga lume".

Recordul la indreptari al lui Bob Peoples a ramas in picioare pe tot parcursul revolutiei steroizilor pana in 1961, cand Ben Coats a devenit prima persoana care a ridicat 340 kg la o greutate corporala mult mai mare, de 122 kg. Al doilea a fost din nou prietenul nostru, gigantul Doug Hepburn. Pentru a ilustra cat de mult era Bob Peoples inaintea concurentei sale, cea mai grea indreptare inregistrata la intalnirea din California din 1955 a International Strongman Association a fost de 283 kg de Tiny Walsh, la o greutate corporala de 119 kg.

Pentru femei, cel mai mare record la indreptari cu documentatie credibila este de 168 kg realizat de Ivy Russell in anii '30, aproape de 3 ori greutatea ei corporala. Ea a fost Campioana Amatoare de Haltere a Marii Britanii si a fost frecvent numita "Cea Mai Puternica Femeie din Lume".

Mentionare onorabila pentru campionul american de haltere John Terry. Desi indreptarea sa de 277 kg nu a fost un record mondial absolut (si parea sa fie o ridicare neoficiala in York Barbell Club in anii '30), a facut-o la o greutate de doar 60 kg, facandu-l cel mai puternic ridicator de greutati din lume raportat la greutatea sa. O indreptare cu 4,6 ori greutatea corpului este inca uimitoare chiar si in standardele moderne, si aproape sigur era fara steroizi data fiind perioada.

Concluzie privind standardele naturale de forta pentru indreptari: Recordul mondial a fost relativ constant in jur de 295 kg pe tot parcursul Ereii Bronzului a sportivilor indiscutabil naturali, deci orice peste 272 kg reprezinta o forta de elita. Orice peste 317 kg este legendar, neauzit inainte de aparitia steroizilor si chiar rar in timpul lor. In ceea ce priveste ce este realist pentru o persoana cu gene medii, as spune ca vechea regula de 135/180/225 kg pentru impins cu haltera din culcat/genuflexiuni cu bara pe spate/indreptari este un ghid simplist, dar destul de rezonabil pentru o forta foarte respectabila pentru barbati, mai ales daca ai niveluri d  grasime suficient de mici pentru a avea abdomen vizibil.

Pentru femei, peste triplu fata de greutatea corporala sau 180 kg este legendar si as clasifica dublul fata de greutatea corporala ca fiind de elita.

Concluzii

Aceasta este istoria powerlifting-ului si standardele de forta pentru sportivii naturali, toate intr-un singur text. Sportivii care utilizeaza steroizi anabolizanti si androgeni cu siguranta ma vor critica pentru ca se simt expusi si unii si-au vazut visurile distruse, dar eu cred ca stabilirea de standarde realiste este cea mai buna in cultura de astazi plina de standarde virtuale si sportivi care nu recunosc folosirea substantelor interzise.

Cu toate acestea, aceste numere nu reprezinta niciun fel de limita stricta a ceea ce este posibil in mod natural. Cunostintele noastre despre antrenament si nutritie s-au imbunatatit considerabil, antrenamentul de forta este acum mai popular si dimensiunea populatiei s-a triplat de la 1953 incoace. Prin urmare, este foarte posibil sa avem sportivi naturali cu gene de exceptie printre noi, care pot depasi chiar si standardele de forta legendare. Nu ar trebui sa conteze daca cineva este sau nu natural in primul rand. Ceea ce conteaza pentru tine este ce ai putea realiza tu, cu genele tale. Aceste standarde de forta servesc ca un ghid informativ in acest scop. Si in cele din urma, ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine este cat de puternic esti astazi comparativ cu cat de puternic erai ieri, nu cat de puternic este oricine altcineva.

Referinte

  1. TRACK AND FIELD; Report Says Montgomery Admitted Using Steroids
  2. WADA confirms non-compliance of the International Federation of Bodybuilding and Fitness 
  3. Nieschlag, E., Nieschlag, S. (2017). The History of Testosterone and The Testes: From Antiquity to Modern Times. In: Hohl, A. (eds) Testosterone. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-46086-4_1
  4. Eberhard Nieschlag si Susan Nieschlag. Testosterone deficiency: a historical perspective. Asian J Androl. 2014 Mar-Apr; 16(2): 161–168. Published online 2014 Jan 20. doi: 10.4103/1008-682X.122358
  5. ALLAN T. KENYON. THE EFFECT OF TESTOSTERONE PROPIONATE ON THE GENITALIA, PROSTATE, SECONDARY SEX CHARACTERS, AND BODY WEIGHT IN EUNUCHOIDISM. Endocrinology, Volume 23, Issue 2, 1 August 1938, Pages 121–134, https://doi.org/10.1210/endo-23-2-121
  6. How The Hell Did Steve Reeves Win The 1950 Mr. Universe? 
  7. John D. Fair. Olympic weightlifting and the introduction of steroids: a statistical analysis of world championship results, 1948–72. The International Journal of the History of Sport. Volume 5, 1988 - Issue 1
  8. DAVID A BARON, DAVID M MARTIN si SAMIR ABOL MAGD. Doping in sports and its spread to at-risk populations: an international review. World Psychiatry. 2007 Jun; 6(2): 118–123.
  9. John D. Fair. The Tragic History of the Military Press in Olympic and World Championship Competition, 1928-1972. Journal of Sport History Vol. 28, No. 3 (Fall 2001), pp. 345-374 (30 pages)
  10. Thomas TophaM
  11. Antopn Gietl
  12. Abbye “Pudgy” Stockton Is The Reason Why Women Lift Weights
  13. Lifting the Bar: A History of Inclusion, Empowerment and the Rise of Women's Olympic Weightlifting
  14. A History of the Bench Press - David Gentle (1995) 
  15. Pumping Iron: The History of the Bench Press 
  16. Michal Wilk. Michał Krzysztofik. Marcin Bialas. The influence of compressive gear on maximal load lifted in competitive powerlifting. Research Gate. November 2015
  17. Milo Steinborn Is One Reason We Squat The Way We Do Today
  18. Karl Klein and the Squat
  19. The (Somewhat Complete) History of the Deadlift!
  20. The History Of The Deadlift, Including Deadlift Records 
  21. History of the deadlift

Articole din aceiasi categorie

magneziu ai nevoie de mai mult Magneziu: ai nevoie de mai mult Majoritatea sportivilor si celor care merg la sala de forta au deficiente de magneziu.Si asta le poate da peste cap antrenamentele si progresele. Iata de cat ai nevoie si cum sa il obtii. 28 Nov, 2016
tribulus terrestris functioneaza cu adevarat? Tribulus terrestris - functioneaza? Este eficient tribulus terrestris in a mari masa musculara si forta musculara? In acest articol analizam eficienta acestui cunoscut supliment, si vedem ce spun studiile despre eficienta sa. 14 Feb, 2016
Lupta impotriva suplimentelor sportive De ce dispar toate suplimentele bune? Cei care se invart de ceva vreme prin salile de forta, si folosesc suplimente nutritive, au observat un trend, si anume ca atunci cand apare ceva cu adevarat eficient si potent, la scurt timp este interzis sau restrictionat la vanzare. De ce se intampla asta? 14 Feb, 2016
avantajele si dezavantajele suplimentarii cu bcaa Avantajele si dezavantajele suplimentarii cu BCAA BCAA sau aminoacizii cu lanturi ramificate reprezinta un supliment bine cunoscut in lumea sportului. Cu siguranta au multe beneficii dar din pacate au si cateva neajunsuri. Le vom discuta pe toate in acest articol. 14 Feb, 2016
aminoacizii esentiali te pot ajuta sa arati mai bine si sa fii mai sanatos Beneficiile formidabile ale aminoacizilor Aminoacizii reprezinta blocurile din care sunt formate proteinele. Sunt substante extrem de importante pentru felul cum arati si cum te simti, iar in unele cazuri este necesara suplimentarea pentru a compensa ceea ce nu obtii prin dieta. 03 Jul, 2017
anduranta mai multa cu extract de ashwagandha Extractul de radacina de Ashwagandha Noi studii arata ca extractul de radacina de Ashwagandha (Withania somnifera) poate imbunatati anduranta in timpul exercitiilor fizice. 27 Jun, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.