Tribulus terrestris - functioneaza?

Publicat in

Este eficient tribulus terrestris in a mari masa musculara si forta musculara? In acest articol analizam eficienta acestui cunoscut supliment, si vedem ce spun studiile despre eficienta sa.

In ultimul timp tribulus terestris a revenit in discutiile impatimitilor de sala. Este ciudat, pentru ca tribulus terrestris a fost in voga la inceputul anilor 1990, si interesul pentru el s-a stins cand rezultatele nu au fost pe masura. Dar poate ca intre timp lucrurile s-au schimbat si cercertari noi arata cum sa fie folosit eficient.

Fiti atenti la cantitatile de tribulus folosite in cercetarile citate mai jos, pentru a putea compara cu suplimentele de tribulus pe care le folositi. 

Tribulus este numit si tribulus terestris, sau coltii babei. Este o planta cu spini raspandita pe tot globul. Ca fapt divers, tribulus se refera si la o arma medievala, numita caltrop, care era aruncata in fata cailor pentru a le opri inaintarea. 

Ridica tribulusul nivelele de testosteron?

Teoria din spatele tribulus este ca ridica hormonul luteinizant, care in schimb semnaleaza testiculelor sa elibereze testosteron. Mai mult testosteron inseamna mai multa masa musculara, in special in prezenta stimulilor dati de exercitiile fizice cu greutati. In teorie suna plauzibil. Din fericire exista si studii care sa confirme sau sa infirme ipoteza.

Intr-un studiu din 2007, publicat in revista " Journal of Strength and Conditioning Research" tribulus a fost testat pe 24 de jucatori de elita de rugby. Jucatorii au fost impartiti in doua grupuri. Un grup a primit un placebo pe cand celalalt a primit 450 mg de tribulus terrestris. Ambele grupuri au efectuat aceleasi antrenamente cu greutati; studiul a durat 5 saptamani.
Dupa studiu, cercetatorii au constatat ca tribulus NU a imbunatatit forta si masa musculara si nici nu a descrescut depozitele de grasime. Mai mult, tribulus nu a cauzat nicio schimbare in raportul testosteron/estrogen. Cu alte cuvinte, tribulus nu a crescut testosteronul.

Intr-un studiu precedent, din 2001, cercetatorii au dat fie un placebo, fie tribulus la 15 halterofili cu varste intre 18 si 35 de ani. Cantitatea de tribulus folosita a fost de 3,21 mg/kg corp. De exemplu, cineva care cantarea 82 de kg ar fi primit o doza de tribulus de 263 mg.
Toti subiectii au urmat un program de antrenament peridiocizat, de 3 zile pe saptamana in care au lucrat toate grupele mari de muschi. La finalul studiului, tribulus nu a cauzat nicio schimbare semnificativa in greutate si reducerea masei adipoase. Ambele grupuri - placebo si tribulus - si-au imbunatatit forta si anduranta musculara.

Ironic, cei care au luat placebo au inregistrat o crestere mai mare a andurantei la impinsul cu haltera din culcat si presa pentru picioare. Cei care au primit tribulus si-au imbunatatit anduranta musculara doar la presa pentru picioare. Studiul nu a masurat nivelele de testosteron.

Intr-un studiu din 2000, 20 de barbati tineri au primit un supliment numit Andro 6, care continea o varietate de ingrediente printre care si 750 mg de tribulus terrestris (acest fel de suplimente se numesc stimulatoare hormonale). Subiectii fie au primit Andro 6, fie un placebo. Toti suibiectii s-au antrenat cu greutati 3 zile pe saptamana, timp de 8 saptamani. Suplimentul Andro 6 a crescut nivelele de testosteron si a crescut si forta musculara.

Si androstenedionul a fost crescut dupa suplimentarea cu Andro 6. Acest studiu nu a confirmat sau infirmat direct ca tribulus functioneaza. Andro 6 continea mai multe ingrediente (silimarina, DHEA, androstenedion, etc.), pe langa tribulus. In teorie, celelalte ingrediente poate ca au sporit activitatea tribulus, dar la fel de bine puteau sa o inhibe; totul este speculatie!

Efectele secundare ale tribulus terrestris

Tribulus terrestris nu a fost studiat foarte mult pe oameni, in ceea ce priveste efectele secundare. Unele teste facute pe soareci indica subtil ca ar putea creste prostata. Aceasta ar putea fi o problema pentru barbatii care sufera de probleme de prostata. Pana acum, acest efect secundar nu a fost indicat si la oameni. Alte studii - facute tot pe soareci - indica ca tribulus ar putea creste zaharurile din sange. Teoretic, asta ar putea fi problematic pentru diabetici.

Un singur studiu a constatat ca un halterofil a facut ginecomastie (sani la barbati) dupa ce a luat un supliment cu tribulus. Este greu de spus cat de probabil este asta, avand in vedere ca raspandirea ginecomastiei in randul halterofililor care iau tribulus este necunoscuta. 

Pentru majoritatea oamenilor tribulus este sigur. 

 pastile anti-ejaculare precoce

Tribulus si sexul

Cum tribulus are reputatia de a creste testosteronul, este normal ca a fost folosit si in suplimente pentru sanatatea sexuala. Iata cateva studii din domeniu.

In 2013, un studiu numit "Efectele si mecanismele de actiune ale extractului de tribulus terrestris asupra erectiilor" a aratat ca tribulus poate imbunatati erectiile la iepuri (8 iepuri au fost folositi) atat cand a fost administrat oral, ca supliment, dar si cand celule au fost incubate intr-o solutie de tribulus.

In 2012 un alt studiu a constatat ca tribulus terrestris a imbunatatit activitatea sexuala la soareci de laborator cu disfunctii erectile.

Exista si alte astfel de studii, dar cum nu implica oameni, nu le voi mentiona. Nu am gasit studii pe oameni, ceea ce este ciudat! Din aceasta cauza, nu se poate spune cu exactitate daca tribulus ajuta sau nu la erectii mai puternice.

Functioneaza tribulusul?

Da si nu! Nu cred ca sportivii de anduranta sau culturistii au nevoie sa se suplimenteze cu un supliment ca tribulus terrestris. Trebuie spus, ca sa fim corecti, ca studiile efectuate pana acum nu sunt deloc impresionante, in ceea ce priveste relevanta lor. Majoritatea nu dureaza destul si folosesc un numar mic de participanti pentru a fi relevante cu adevarat. Ar fi frumos sa vedem un stidiu despre tribulus care sa dureze 6 luni si sa fie facut pe peste 100 de oameni (de preferat care se antreneaza cu greutati de ceva vreme). De asemenea, si cantitatile de tribulus folosite ar trebui sa fie mai mari!

Pe de alta parte tribulusul si-a aratat eficienta cand este combinat cu alte substante stimulatoare. Este posibil ca tribulusul sa actioneze sinergetic cu diferite extracte, ceea ce l-ar face mai eficient. Dar in lipsa unor cercetari mai amanuntite si astea sunt doar pesculatii, iar mencaismul real de actiune nu este cunoscut. Putem totusi concluziona ca orice produs de stimulare hormonala ar trebui sa contina si tribulus terrestris, macar pentru a fi sigur ca nu rateaza posibilitatea ca acesta sa influenteze intr-adevar pozitiv efectul anabolic. 

Luat ca atare, doar un supliment cu tribulus nu cred ca este util, si nu isi merita costul. Mai bine investiti intr-un stimulator hormonal mai complex, sau va orientati catre alta gama de suplimente nutritive.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.