Aruncat

Publicat in

Principala grupa musculara lucratacvadriceps, umeri
Alti muschi lucratibiceps, femural, fesieri, lombari, trapez, triceps, gambe, antebrate, abdomen
Echipamenthaltera
Mecanicacompusa

Aruncatul, alaturi de smuls, este o disciplina de baza in haltere. Este un exercitiu tehnic, compus din doua faze: pusul la piept si aruncatul deasupra capului.

pozitie de start
pozitie de final

1. Pune o haltera pe podea, si stai in fata ei, cu tibiile foarte aproape de ea. Picioarele sa fie deschise la nivelul umerilor. Apuca bara cu ambele maini, putin in afara picioarelor. Coboara soldurile, mentinand greutatea corpului pe calcaie. Spatele trebuie sa fie perfect drept, privirea inainte, pieptul scos in fata, si umerii usor trecuti de bara. Aceasta este pozitia de start.

2. Trage in sus haltera, impingand cu calcaiele in podea si extinzand picioarele. Spatele trebuie sa ramana la acelasi unghi, iar mainile sa fie mentinute drepte. 

3. Cand haltera a ajuns la jumatatea coapsei, extinde soldurile si printr-o usoara saritura (doar calcaiele se desprind de pe sol) accelereaza haltera folosind forta exploziva a soldurilor, genunchilor si gleznelor. Nu trebuie sa fie nevoie de a trage tare cu mainile de haltera pentru a o ridica; la final corpul trebuie sa fie complet drept, usor lasat pe spate si mainile tot intinse.

4. Acum tranzitioneaza in a treia faza a pusului la piept, prin ridicarea umerilor (ca atunci cand lucrezi trapezul) si flexarea bratelor cu coatele in exterior. Cand haltera ajunge la inaltimea maxima, trage-te agresiv sub bara si concomitent roteste coatele astfel incat sa ajunga tot sub bara. Pune bara la piept ca la o genuflexiune cu bara in fata; Adancimea la care te lasi pe vine in pozitia de genuflexiune depinde de inaltimea la care era bara cand ai inceput faza a treia a ridicarii. Haltera trebuie sa se odihneasca pe umerii adusi in fata, atingand usor gatul, si mainile sa fie relaxate. Continua sa cobori in pozitia de genuflexiune pana jos.

5. Imediat cum ai ajuns in pozitia de jos, impinge cu calcaiele in sol, si ridica-te cat de exploziv poti, pana ce corpul este perfect drept.

6. Acum incepe a doua faza a aruncatului, care ridica greutatea deasupra capului. Indoaie putin genunchii, fara a duce soldurile in spate. Lasa-te pe vine doar putin si ridica-te cat de puternic poti.

7. Impinge cu calcaiele in podea pentru a crea cat de multa forta si viteza poti, si ai grija sa feresti capul cand bara incepe sa se ridice de pe umeri.

8. Acum va exista un moment foarte scurt in care picioarele nu mai imping in mod activ in sol pentru a ridica haltera. Este momentul in care trebuie pozitionate pentru a primi haltera cand aceasta va reveni in jos. Trebuie efectuata o usoara saritura, in fandare, cu un picior in fata celuilalt. In aceasta pozitie, si cu bratele perfect drepte deasupra capului, bara va fi mentinuta pe loc. Se revine la pozitia de start, cu un picior langa celalalt.

ATENTIE! Este un exercitiu avansat, la care tehnica de executie conteaza foarte mult. Nu folositi greutati mari daca nu stapaniti perfect aruncatul; pot rezulta accidentari foarte grave!

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Smuls cu gantera Un exercitiu unilateral, foarte util pentru a echilibra forta dintre cele doua parti ale corpului. Poate fi utilizat cu usurinta in cadrul circuitelor metabolice. 14 Feb, 2016
Aruncat din atranat Aruncatul din atarnat este un exercitiu intanlit in CrossFit sau in cadrul antrenamentelor de forta, precum haltere sau strongman. Este ceva mai simplu de facut decat aruncatul clasic, pentru ca se porneste cu greutatea de la jumatatea coapsei. Totusi este de preferat varianta clasica, pentru ca aruncatul din atarnat pune stres suplimentar pe coloana vertebrala. 14 Feb, 2016
Presa impinsa cu gantera de circ Presa impinsa este un exercitiu specific halterelor, iar gantera de circ este asociata mai ales cu competitiile de strongman. Dar este o piesa de echipament folosita inca de la inceputurile sporturilor de forta. 14 Feb, 2016
Smuls din atarnat Smulsul din atranat este un exercitiu destinat cresterii puterii, care lucreaza intreaga musculatura a corpului. Este si un antrenament bun pentru cei care inca nu stapanesc perfect tehnica smulsului. 14 Feb, 2016
Genuflexiuni cu saritura cu bara hexagonala Genuflexiunile cu saritura cu greutati sunt un exercitiu esential in haltere. Dar inlocuirea barii olimpice cu bara hexagonala ia multa presiune de pe coloana, in timp ce exercitiul ramane la fel de eficient. 14 Feb, 2016
Aruncat Aruncatul, alaturi de smuls, este o disciplina de baza in haltere. Este un exercitiu tehnic, compus din doua faze: pusul la piept si aruncatul deasupra capului. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.