Extractul de radacina de Ashwagandha

Publicat in

Noi studii arata ca extractul de radacina de Ashwagandha (Withania somnifera) poate imbunatati anduranta in timpul exercitiilor fizice.

Un studiu nou a cules date de la 50 de voluntari carte au folosit extract de radacina de Ashwagandha si a ajuns la concluzia ca acesta poate imbunatati anduranta cardiorespiratorie cu 15%, fata de mai putin de 5%, cat a fost in cazul celor care nu s-au suplimentat cu extract de radacina de Ashwagandha.

Descoperirile sugereaza ca extractul de radacina de Ashwagandha poate mari anduranta cardiovasculara prin cresterea VO2max, ceea ce nu aduce doar performante sportive mai mari ci si o mai buna calitate a vietii. 

Exista si alte studii care au aratat eficienta Ashwagandha in sporirea andurantei, dar acesta este primul studiu care a folosit extract standardizat de radacina de Ashwagandha. Studiul nu analizeaza doar functia fizica dar si pe cea psihologica si psihosociala. Ashwagandha este recunoscuta pentru echilibrarea starii de spirit, un lucru de mare interes in randul comunitatii sportive profesioniste. 

Detaliile studiului

Cercetatori indieni de la Hyderabad Spine Clinic, Zela Life Health Center si BVDU Dental College and Hospital au facut acest studiu randomizat pe 50 de subiecti. Participantii au fost repartizati aleatoriu sa primeasca fie un placebo, fie 600 mg de extract standardizat de radacina de Ashwagandha, timp de 12 saptamani. Anduranta cardiorespiratorie a fost evaluata folosind VO2max (consumul de oxigen la cel mai inalt nivel de efort fizic). VO2max a fost evaluat in timpul efectuarii de stafete.

Dupa 12 saptamani s-a descoperit ca cei care se suplimentau cu Ashwagandha au avut cresteri mai mari ale VO2max fata de inceputul studiului, comparativ cu cei care nu s-au suplimentat. S-a constatat si ca suplimentarea cu Ashwagandha  a dus la o crestere a calitatii vietii, mai ales in domeniile care tin de sanatatea fizica, psihica si interactiunile sociale

In studii anterioare s-a aratat ca Ashwagandha poate imbunatati si nivelele de energie ale corpului, dar si sanatatea mitocondriilor. Alte studii au legat Ashwagandha de cresterea numarului celulelor rosii, ceea ce inseamna un transport mai eficient al oxigenului la muschi, ceea ce creste capacitatea aeroba.

Extractul de radacina de Ashwagandha se foloseste in suplimente pre-antrenament, post-antrenament, intra-antrenament si suplimente pentru cresterea performantelor sportive si energie, dar si in unele bauturi energizante si sportive.

Referinte

  1. B. Choudhary, A. Shetty, D.G. Langade. Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults. Volume: 36, Issue: 1, Pages 63-68, doi: 10.4103/0974-8520.169002

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.