Terapia post ciclu

English Version Publicat in

Terapia post ciclu (PCT) este de o importanta extrema. Dupa cum ii sugereaza si numele, presupune restabilirea nivelelor de testosteron endogene dupa un ciclu de steroizi. Cei care o ignora risca sa piarda tot ce au castigat in timpul curei de steroizi, chiar si mai mult de atat. Mai rau, in unele cazuri organismul poate ramane cu un dezechilibru hormonal. Asa ca, niciodata nu ignorati terapia post ciclu!

Dupa cum spune zicala: "exista un pret pentru orice",  si in cazul folosirii steroizilor acest pret consta in scaderea productiei de hormoni proprii (cel putin temporar). Ceea ce se intampla este destul de simplu; cand iei steroizi, corpul inceteaza sa ii mai produca singur. Dupa incetarea utilizarii, organismul nu va mai produce testosteron o perioada. Acest interval este foarte deranjant, pentru ca nu va fi nimic prezent care sa opreasca catabolismul si pana isi va reveni oraganismul si va incepe sa isi produca singur testosteronul, poate fi pierduta marea parte a castigurilor din timpul ciclului. Pentru a iti pastra masa musculara acumulata trebuie sa faci in asa fel incat organismul sa inceapa sa isi produca propriul testosteron cat mai rapid. Modul in care poti face asta difera de la persoana la persoana. Fara sa intelegi ce se intampla in corpul tau si de ce anumiti compusi ajuta la remedierea situatiei este greu sa alegi o terapie post ciclu optima pentru tine.

 HPTA (axa hipotalamus-pituitara-testicule)

HPTA este precum un termostat al corpului de producere naturala a testosteronului. Prea mult testosteron si "furnalul" se va opri. Prea putin testosteron si temperatura este ridicata la maxim. Acest proces are trei nivele.

In partea de sus se afla hipotalamusul care elibereaza GnRH-ul (hormonul eliberator de gonadotropine) atunci cand simte o scadere a nivelului de testosteron. GnRH-ul trimite un semnal la al doilea nivel al axei, glanda pituitara, care raspunde prin eliberarea de LH (hormon luteinizant), iar acesta la randul sau stimuleaza testiculele pentru a elibera testosteron. Aceiasi hormoni sexuali (testosteronul si estrogenul), printr-un feedback negativ ajuta la stabilizarea nivelurilor atunci cand prea mult testosteron este prezent in organism.
Steroizii sintetici pot trimite acelasi feedback negativ.

Terapia post cilcu (PCT = post cycle therapy) implica folosirea unor medicamente care prin mecanisme diverse ajuta la restabilirea echilibrului hormonal, dupa terminarea unui ciclu in care au fost folositi steroizi anabolici si androgeni.

Clomifenul citrat, cunoscut mai ales sub denumirea comerciala de Clomid, si tamoxifenul, stiut sub populara denumire de Nolvadex, pot fi folosite post ciclu pentru a restaura productia naturala de testosteron. Cum ambele medicamente au abilitatea de a bloca estrogenul sa actioneze asupra hipotalamuslui si glandei pituitare, astfel sistand feedback-ul negativ, se poate spune ca aceste doua substante duc la cresterea de FSH (hormon de stimulare foliculara) si LH in organism.  Cresterea LH, stimuleaza celulele Leydig din testicule, ceea ce duce la producerea testosteronului.

Sunt persoane care gasesc suficient sa foloseasca doar tamoxifen, dupa o cura de steroizi anabolici si androgeni, pentru ca nivelele de testosteron sa le revina la normal. Dar majoritatea prefera sa foloseasca ambele medicamente, pentru a ataca problema din toate unghiurile. Trebuie mentionat ca tamoxifenul este mai eficient in stimularea secretiei de LH, in timp, cand este comparat miligram per miligram cu clomifenul citrat. De asemenea, Clomidul poate aduce cu el unele efecte secundare precum tulburari vizuale si schimbari bruste de dispozitie.

Cand analizam metodele prin care ambele substante cresc porductia de testosteron, devine clar ca unele metode folosite in trecut sunt gresite. Multi utilizatori vor folosi Clomidul in mijlocul ciclului, in speranta ca va creste productia de testosteron, pentru a minimiza stagnarea toatala de la finalul ciclului. Dar singurul uz eficient al Clomidului in mijlocul unui ciclu de steroizi, mai ales daca se folosesc substante puternic supresive, este de antiestrogen. Asadar, daca nivelele androgene din sange sunt crescute, Clomidul nu va face prea multe pentru a reporni productia de testosteron. Eficient este sa se inceapa terapia post ciclu dupa ce nivelele androgene din sange cauzate de steroizi au scazut suficient; iar asta depinde de perioada de injumatatire a steroizilor folositi.

Datorita perioadelor de injumatatire ale Clomidului si Nolvadexului, nu este nevoie ca dozele sa fie impartite de-a lungul zilei, luati-le cand va este mai convenabil.

 Dozele de tamoxifen pentru PCT:

Ziua 1 100 mg
Urmatoarele 10 zile 60 mg
Urmatoarele 10 zile 40 mg


Mai sus este un exemplu a cum se poate folosi tamoxifenul. Durata ciclului, steroizii folositi si alti parametrii pot modifica structura si durat acestui protocol. Pentru o eficienta sporita, se combina Clomidul si Nolvadexul.

   Dozele de tamoxifen si Clomid pentru PCT:

Ziua 1 clomid 250 mg + tamoxifen 60 mg
Urmatoarele 10 zile clomid 100 mg + tamoxifen 40 mg
Urmatoarele 10 zile clomid 50 mg + tamoxifen 20 mg


Aceasta metoda ar trebui sa fie eficienta. In ceea ce priveste folosirea doar a tamoxifenului, in cazul ciclurilor mai puternice, este posibil sa necesite doze mai mari si perioade mai lungi de timp, pentru a isi face efectul.

Cand se incepe PCT-ul, depinde de steroizii folositi in cadrul ciclului. Daca se folosesc mai multi steroizi anabolizanti, se i-a ca punct de incepere a terapiei post ciclu si ca durata a acesteia, cel care are cel mai lung timp. Asta pentru a nu incepe PCT-ul cand inca mai avem in corp nivele androgene ridicate.

Mai jos este o lista cu cei mai cunoscuti steroizi:
 

Steroid Cand se incepe PCT, dupa ultima administrare Durata PCT
Testosteron Enantat 2 saptamani 3 saptamani
Testosteron Cipionat 2 saptamani 3 saptamani
Testosteron Propionat 3 zile 3 saptamani
Testosteron Suspensie 6-8 ore 3 saptamani
Sustanon 18 zile 3 saptamani
Winstrol 12 ore 2/3 saptamani
Dianabol 8-10 ore 3 saptamani
Trenbolon 3 zile 4 saptamani
Deca-durabolin 3 saptamani 4 saptamani
Primobolan Depot 14 zile 2 saptamani
Anavar 8-10 zile 2 saptamani
Equipoise 3 saptamani 4 saptamani
Masteron 3 zile 2/3 saptamani
Anapolon 24 de ore 3 saptamani
Turanabol 24 de ore 3 saptamani
Nebido 16,5 zile 3 saptamani


HCG


HCG (Pregnyl), sau gonadotropina corionica umana, este un hormon peptidic care poate fi util celor care sufera de atrofiere testiculara in timpul unui ciclu de steroizi.

In trecut era folosit in cadrul terapiei post ciclu (si inca este folosit de multi), in credinta ca va restaura productia de testosteron; dar asta nu este adevarat, din cauza mecanismului sau de actiune. Acest medicament imita actiunea LH-ului, stimuland celulele Leydig din testicule, pentru a produce testosteron. Asta este util pentru a rectifica, sau a preveni, atrofia testiculara in timpul unui ciclu. Dar nu va ajuta procesul de restaurare al productiei de testosteron, in cadrul terapiei post ciclu. Asta pentru ca HCG-ul va aduce nivele crescute de estrogen in corp, datorita aromatizarii testosteronului produs de testicule. Iar asta va duce la o supresie si mai mare a axei HPTA.

pastile potenta

Este deci intelept sa se foloseasca HCG-ul pentru a "reinvia" testiculele atrofiate, sau pentru a evita atrofiera acestora in timpul unui ciclu de steroizi. Daca testiculele sunt atrofiate, se foloseste HCG inainte de inceperea PCT-ului pentru a le readuce in functiune, si a fi mai eficiente la producerea de testosteron. Trebuie sa se lase doua saptamani intre administrarea HCG si inceperea PCT.

Este mai util sa se foloseasca HCG-ul in decursul a doua saptamani, administrat in doze mici; asta pentru a micsora efectele secundare si a da rezultate mai fructuoase. De regula, administrarea de HCG este acompaniata de 20 - 40 mg de tamoxifen pentru a evita efectele secundare estrogenice. 500-1000 U.I., administrare de-a lungul unei perioade de doua saptamani, in doze mici si cat mai egal impartite, sunt suficiente pentru a beneficia de efectele pozitive fara prea mari efecte negative de aromatizare. Si mai eficienta este administrarea de HCG in doze mici,in timpul ciclului de steroizi. Pentru a citi mai multe despre HCG si despre administrarea acestuia apasatiai aici.

ATENTIE!   Nimeni nu poate nega: steroizii functioneaza, si functioneaza bine. Dar la noi in tara acestia sunt ilegali, iar cea mai mare parte a steroizilor care se gasesc sunt contrafacuti si de proasta calitate. Exista si vesti bune! Pentru cei care nu gasesc steroizi de calitate, sau nu vor sa se expuna riscurilor asocitate cu acestia, exista produse puternice, legale si fara efecte secundare, care va pot aduce rezultate bune si de durata: TITANODROL, pentru masa musculara, TriApidix 300 si BURN Booster  pentru definire si slabire. Pentru un amator riscurile expunerii la steroizi anabolizanti nu merita, cand pe piata exista astfel de produse naturale si aproape la fel de puternice! 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

riscurile folosirii steroizilor contrafacuti Riscurile folosirii steroizilor falsi Steroizii contrafacuti sau fabricati in laboratoare underground sunt foarte numerosi pe piata neagra. De fapt, majoritatea steroizilor vanduti ilegal sunt contrafacuti si fabricati in laboratoare clandestine. Afla care sunt riscurile suplimentare asociate cu folosirea acestor substante. 14 Feb, 2016
injectarea steroizilor Injectarea steroizilor Injectarea steroizilor anabolizanti si androgeni se face intramuscular. Ideal este ca injectiile sa fie facute de cineva calificat, dar daca asta nu este posibil, si sunteti nevoiti sa vi le faceti singuri, atunci este bine sa stiti cum, pentru ca exista riscuri la care va puteti expune. 14 Feb, 2016
terapia post ciclu PCT Post-Cycle Therapy is very important at the end of a steroid cycle. Those who ignore it are at risk to lose what they accumulated during the cycle. 23 Nov, 2016
Incarcarea cu steroizi este o emtoda avansata folosita de sportivii de performanta Incarcarea intr-un ciclu de steroizi Incarcarea cu steroizi este o tehnica mai putin cunoscuta, dar foarte utila pentru a demara ciclul in forta atunci cand se folosesc esteri lungi, precum enantatul, cipionatul sau decanoatul. 14 Feb, 2016
terapia post ciclu Terapia post ciclu Terapia post ciclu (PCT) este de o importanta extrema. Dupa cum ii sugereaza si numele, presupune restabilirea nivelelor de testosteron endogene dupa un ciclu de steroizi. Cei care o ignora risca sa piarda tot ce au castigat in timpul curei de steroizi, chiar si mai mult de atat. Mai rau, in unele cazuri organismul poate ramane cu un dezechilibru hormonal. Asa ca, niciodata nu ignorati terapia post ciclu! 14 Feb, 2016
steroizii anabolizanti in medicina Folosirea in medicina a steroizilor anabolizanti si androgeni Chiar daca steroizii anabolizanti si androgeni sunt utilizati in cantitati foarte mari de catre sportivi, rolul lor primordial este de a trata diferite boli si afectiuni, fiind folositi in domeniul medical de cand au fost inventati. Aici este o lista cu principalele aplicatii in medicina. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.