HCG (Pregnyl)

English Version Publicat in

Gonadotrofina corionica umana este folosita in timpul curelor de steroizi pentru a preveni atrofierea testiculara si inhibarea totala a secretiei de testosteron.

Substanta activa : gonadotropina corionica umana
Denumiri comercialeBiogonadyl, Choron 10, Chorulon, Ekluton, Gonadotraphon LH, HCG, Pregnyl, Primogonyl, Profasi, Ovogest



Gonadotropina corionica umana este un hormon care se gaseste numai in placenta femeilor gravide. Pentru femei nu are niciun rol semnificativ, dar pentru sportivi are anumite caractristi foarte interesante. Poate imita hormonul luteinizant (HL), secretat de glanda pituitara el fiind cel care da semnalul producerii de testosteron. Hormonii sexuali actioneaza printr-un feedback negativ, atunci cand sunt prezenti in cantitati prea mari (precum steroizii androgeni sau estrogeni) se trimite un semnal catre creier sa se opreasca secretia de HL. In timpul ciclurilor de steroizi care se intind pe perioade lungi, daca secretia de testosteron proprie este prea mult timp suprimata, testiculele vor incepe sa se atrofieze pana la a isi pierde functionalitatea. Prin administrarea unui hormon asemanator celui luteinizant, se poate reda functia testiculelor si revenirea lor la marimea normala.

Deoarece produce o oarece acumulare de testosteron in organism poate avea si anumite proprietati anabolice dar prea putin semnificative. De aceea nu este folosit de catre sportivi in acest scop.

HCG este folosit in scopuri medicale pentru a induce ovulatia sau a trata disfunctii ovariene la femei, sau pentru a stimula testiculele care nu produc destul testosteron, la barbati. Se foloseste si pentru tratarea testiculelor care nu au coborat in scrot, la copii sau adolescenti. Pentru sportive nu are nicio aplicatie practica, dar pentru sportivii care folosesc steroizi anabolizanti si androgeni este foarte util. Cum am spus si mai sus, HCG este asemanator cu hormonul luteinizant, care stimuleaza testiculele sa secrete testosteron. Este foarte util mai ales in timpul ciclurilor foarte lungi de steroizi, sau cand se folosesc doze foarte mari. In astfel de situatii, hipotalamusul nu mai semnalizeaza testiculelor sa produca testosteron, si apare fenomenul de atrofiere testiculara (se micsoreaza). Uzul HCG va trimite un semnal sintetic, asemanator cu cel trimis de LH, si astfel testiculele vor produce testosteron in continuare, si se va evita atrofierea intr-o masura mai mare sau mai mica. Nu ajuta doar la a mentine marimea si functia testiculelor, dar ajuta si la aducerea lor la normal, daca s-au micsorat. Mai ales atunci cand nivelele androgene sunt sub limita (din cauza steroizilor), ceea ce ar putea avea consecinte nedorite. Restaurarea productiei normale de testosteron cat de repede poibil, este cruciala la terminarea unei cure de steroizi. Pretul platit daca nu se refac aceste nivele, este pierderea marei parti a masei musculara castigate, principalul motiv fiind cortizolul. Cortizolul trimite un semnal catre muschi, care este opus de cel al testosteronului. Daca problema cortizolului nu este rezolvata (din cauza nivelelor foarte scazute de testosteron) va devora rapid masa musculara obtinuta in timpul ciclului de steroizi.

Atrofierea testiculara poate fi prevenita usor cu ajutorul HCG. Dar pentru asta trebuie sa fie administrat in doze mici, de-a lungul ciclului de steroizi. Din pacate, multi utilizatori de steroizi inca cred ca HCG se foloseste dupa incheierea ciclului, in cadrul terapiei post ciclu. Dar daca HCG este administrat in timpul curei de steroizi recuperarea este mai rapida si mai buna.

Multe recomandari in privinta HCG pentru utilizatorii de steroizi indeamna la folosirea unor doze mari, de 2500-5000 U.I. o data sau de doua ori pe saptamana. Dozele sunt inspirate din studii din anii 1960, acestea fiind folosite la barbati cu functii testiculare reduse din cauza unei deficiente indelungate de hormon luteinizant. O perioada mare de absenta a HL desensibilizeaza grav testiculele, fiind nevoie de doze mari pentru a le resensibiliza. La barbatii cu sensibilitate testiculara normala, cresterea maxima a productiei de testosteron se vede de la doze de 250 U.I., cu cresteri minime la doze de 500 U.I. si chiar si de la doze de 5000 U.I.
Daca faci un ciclu intreg de steroizi fara sa folosesti Pregnyl atunci sunt necesare doze mai mari pentru a repune testiculele pe picioare, dar exista un cost pentru asta si este foarte posibil sa nu mai iti recapeti complet functiile testiculare.

Un lucru important de inteles este capacitatea de secretie a testosteronului care este sinonima cu sensibilitatea testiculara. Este vorba despre cat testosteron pot produce testiculele cand sunt expuse la orice cantitate de hormon luteinizant sau HCG., Deci, daca ai o capacitate de secretie a testosteronului mica (sensibilitate scazuta a testiculelor) va fi nevoie de doze mari de hormon luteinizant sau HCG pentru a produce aceleasi rezultate ca atunci cand ai avea o sensibilitate normala. Daca iti scazi prea mult capacitatea de secretie a testosteronului nicio doza de HL sau HCG nu va mai declansa productia de testosteron - si asta duce la o productie mica de testosteron care este permanenta. 

Ca sa iti faci o idee cat de rapid se poti desensibiliza testiculele de la un ciclu mediu de steroizi ia in calcul asta: nivelele de hormon luteinizant scad rapid din a doua zi dupa inceperea administrarii steroizilor. Prin desensibilizarea testiculelor la HL timp de 12-16 saptamani volumul celulelor Leydig scade cu 90%, factorul insulinic 3 cu 95% si productia intra-testiculara de testosteron cu 94%. Toti acesti factori sunt foarte importanti pentru productia totala de testosteron, care poate scadea cu 98%. 

 pastile anti-ejaculare precoce

Evaluarea vizuala a testiculelor nu este neaparat o metoda eficienta de a judeca daca testiculele se desensibilizeaza sa nu, marimea lor nefiind corelata cu capacitatea de a elibera testosteron. Celulele Leydig, locul principal de productie a testosteronului, ocupa doar 10% din testicule, asa ca o reducere de 10% a volumului acestora poate insemna o oprire completa a productiei de testosteron. 

Exista si studii pe aceasta tema. Unul din ele a fost facut pe sportivi de putere care au luat steroizi timp de 16 saptamani si la final au primit 4500 U.I. de HCG. S-a descoperit ca utilizatorii de steroizi erau de 20 de ori mai putin sensibili la efectele HCG decat cei care nu folosisera steroizi. Cu alte cuvinte, capacitatea lor de secretie a testosteronului era drastic redusa din cauza lipsei hormonului luteinizant timp de 16 saptamani. 
Studii facute pe pacienti care foloseau steroizi au aratat ca si protocoalele agresive cu HCG, de pana la 10 000 U.I. la 3 zile timp de 12 saptamani nu au reusit sa readuca la normal testiculele. 

Avand in vedere cele de mai sus este evident ca trebuie sa fie luate masuri preventive pentru a evita degradarea testiculara. Sensibilitatea testiculelor trebuie protejata! Iar cum HCG este ieftin si usor de procurat, iar administrarea nu este dureroasa, este usor de folosit in timpul ciclurilor de steroizi.

Studiile pe barbati normali care foloseau steroizi au aratat ca 100 U.I/zi de Pregnyl a fost o doza suficienta pentru pastrarea functiilor testiculare, fara a aparea desensibilizarea asociata deseori cu dozele prea mari de HCG. Este important ca aceste doze mici de HCG sa fie incepute inainte sa se instaleze reducerea sensibilitatii testiculelor, care apare rapid in primele 2-3 saptamani ale ciclului. La fel de important este si intreruperea administrarii Pregnyl cu 2-3 saptamani inainte de a incepe terapia post ciclu, pentru ca celulele leydig sa se poata readapta la hormonul luteinizant produs de propriul corp

Doza cea mai eficienta de HCG in timpul unei cure de steroizi ar fi de 250 U.I. din 4 in 4 zile. O alternativa mai putin recomandata este o doza de 500 U.I./saptamana. Perioada de injumatatire HCG este de 3-4 zile iar cea a hormonului luteinizant de 1-2 ore. De aceea este bine sa se imparta la 4 zile doza de HCG pentru un efect optim de crestere si scadere al concentratiilor. Dar sa treaca mai mult de 7 zile intre administrari poate creste rata de desensibilizare la HL sau HCG.

Daca deja sa inceput ciclul de steroizi de ceva vreme si se vrea inceperea administrarii HCG, doza optima se calculeaza prin inmultirea 40 U.I. cu numarul de zile in care hormonul luteinizant nu a fost prezent in corp. De exemplu, daca e vorba de 60 de zile, 40 U.I. x 60 = 2400 U.I. doza de HCG. Dar doza maxima zilnica este de 5000 U.I. si intre administrari trebuie o pauza de 4-7 zile. Dozele mari necesita perioade mari intre administrari (de exemplu, o doza de 2500 U.I. = 7 zile intre injectii). 

Daca Pregnyl a fost administrat in timpul ciclului de steroizi, nu se foloseste si in PCT.

Recapitulare

In timpul curei de steroizi se folosesc doze de 250 U.I. din 4 in 4 zile, incepand la 14 zile dupa prima administrare a steroizilor. La finalul ciclului se renunta la HCG cu doua saptamani inainte de a incepe terapia post ciclu. De exemplu, se va renunta la HCG cam in acelasi timp cu ultima injectie de testosteron enantat. Daca este vorba de steroizi orali, se va renunta la HCG cu 10 zile inainte de ultima doza de steroizi. Astfel glanda pituitara va incepe secretia proprie de hormon luteinizant. Recuperarea nu incepe decat dupa ce HCG a iesit din corp, organismul neproducand HL cat timp in circulatie exista HCG.

Dozele de HCG necesare fiecaruia pot varia. Leptina este un inhibitor major al functiilor testiculelor, asa ca cei cu procente mari de grasime necesita doze mai mari de Pregnyl.

  • <10%: grasime corporala: 100-300 U.I./de doua ori pe saptamana.
  • 10-15%: grasime corporala: 300-350 U.I./de doua ori pe saptamana.
  • >15%: grasime corporala: 350-500 U.I./de doua ori pe saptamana.

Se administreaza cu seringi de insulina. Dupa recombinare gonadotropina corionica umana se pastreaza la frigider, si este valabila 2-3 saptamani, apoi isi pierde proprietatile. Pentru doze mici, cel mai simplu este sa se tina intr-o seringa de insulina. Se combina 1 ml de solvent cu pudra si se trage intr-o seringa de insulina. Apoi doza se calculeaza in functie de concentratie. De exemplu, Pregnyl de 5000 U.I. recombinat astfel va rezulta intr-o doza de 500 U.I./ 0,05 ml. Daca se vrea obtinerea unei concentratii mai mici pe o cantitate mai mare de lichid injectat, pur si simplu se creste cantitatea de solvent. In exemplul nostru, daca s-ar folosi 2 ml de solvent, ar rezulta aceeasi doza de 500 U.I. pe 0,1 ml. 

Seringa de insulina se tine in frigider. La fiecare administrare se schimba acul cu unul nou si se injecteaza cantitatea dorita. 

In ceea ce priveste utilizarea HCG in cadrul terapiei post ciclu, nu se foloseste concomitent cu Clomid. Se poate administra in doze mici si frecvente, 250-500 U.I. zilnic, timp de doua-trei saptamani, imediat dupa terminarea ciclului de steroizi, sau la finalul sau. HCG trebuie insotit mereu de Nolvadex, 20 mg, pentru a evita efectele secundare de natura estrogena, in special ginecomastia (mai ales daca se administeraza doze mari de HCG). Dozele mici de 250 U.I sau 500 U.I., descresc si riscul de a desensibiliza testiculele. Cand vine vorba de HCG, mai mult in mod clar nu este mai bun. Cel mai bine este sa incepi de la 250 U.I., si daca in 5-6 zile nu observi niciun efect (testiculele nu isi revin), cresti usor doza.

mareste-ti penisul

Ciclurile de HCG trebuie sa fie de 2-3 saptamani si cu pauza de cel putin o luna intre ele. Uzul prelungit poate desensibiliza permanent testiculele la hormonul luteinizant, ceea ce inseamna ca testiculele nu vor mai produce niciodata testosteron (si nu vrei asa ceva!). Acest efect este teoretic posibil, dar nu s-au inregistrat cazuri pana acum.

Efectele secundare posibile sunt ca si in cazul steroizilor anabolizanti si androgeni, desi ginecomastia este cea mai probabila. Se mai poate inregistra retentie de apa, daca se folosesc doze mari. Si ginecomastia poate aparea tot la doze mari. Un alte efect secundar posibil, grav, este sa se desensibilizeze testiculele, asa cum am mentinoat si mai sus. Cum imita hormonul luteninizant,  HCG fiind adus exogen, hipotalamusul nu va mai secreta acest hormon, si efectele pot fi ireversibile. De asemenea, administrarea HCG trebuie intrerupta cu doua saptamani inainte sa se intrerupa si administarea de Nolvadex, altfel exista riscul ca sa suprime el insusi secretia de testosteron. De aceea HCG se administreaza in ultimele saptamani ale ciclului de steroizi sau in timpul ciclului de steroizi si inainte de inceperea terapiei post ciclu.

Este raspandit pe piata neagra, si falsurile sunt rare. Datorita asemanarii modului de ambalare si preparare, uneori se foloseste pentru a falsifica hormonul de crestere. Mai multe despre cum puteti indentifica daca ati cumparat hormon de crestere sau HCG gasiti la profilul HGH.

HCG vine ambalat sub forma de doua fiole, una cu pudra si una cu solventul (lichid) pentru injectare. Lichidul se extrage (in mod steril) din fiola si se pune in fiola cu pudra, amestencadu-se. Se injecteaza intramuscular, dar nu atat de adanc ca steroizii. Mai des se administreaza subcutanat, cu ace mici, de insulina; cei mai multi isi fac injectiile subcutanate in burta. HCG-ul preparat trebuie tinut refrigerat. Daca nu este preparat, nu este nevoie de refrigerare, dar trebuie ferit de lumina soarelui si mentinut la temperaturi de sub 25 de grade celsius.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.