Dihidrotestosteron (DHT)

Publicat in

Dihidrotestosteronul este un metabolic al testosteronului, cel mai puternic hormon din corp. Cu toate acestea, nu este foarte anabolic, dar este foarte androgen. Este important sa stim cum actioneaza DHT, pentru ca o mare parte din efectele secundare cauzate de steroizi (cele androgene) se manifesta prin intermediul acestui hormon.

Pentru a determina efectele fiziologice ale oricarui steroid trebuie sa ne uitam si la metabolitii lui, nu numai la substanta activa initiala. Este important sa observam ca potenta testosteronului este mult marita in tesuturile care raspund stimulilor andogeni, atunci cand acesta este convertit in dihidrotestosteron. Mai cunoscut sub abrevierea de DHT, acest hormon este de 3-4 ori mai puternic decat testosteronul, in ceea ce priveste legarea sa de receptori. Este cel mai puternic steroid care se gaseste natural in corpul nostru.

DHT  este sintetizat in corp cu ajutorul unei enzime numita 5-alfa reductaza. Se gaseste in cantitati mari in prostata, piele, scalp, ficat si diverse regiuni ale sistemului nervos si reprezinta mecanismul organismului de a creste efectele androgenice ale testosteronului acolo unde este nevoie. In aceste zone ale corpului putin testosteron va ajunge la tesut, marea parte fiind convertita in DHT.

Din anumite puncte de vedere aceasta marire a activitatii testosteronului nu este de dorit pentru ca o activitate androgenica crescuta in anumite tesuturi poate avea efecte secundare nedorite. Acneea , de exemplu, este cauzata de o secretie sporita de DHT la nivelul glandelor sebacee din piele. Acumularea de DHT la nivelul scalpului este vinovata de calvitie.

Locul in care activitatea enzimei 5-alfa reductaza este redusa sunt muschii scheltici. Daca acelasi lucru s-ar intampla si in celalte tesuturi, unde enzima este activa, atunci ar putea aparea probleme serioase. Un exemplu bun este o afectiune tipica barbatilor, rara, numita pseudohermafroditism. Este mai des intanlita in Republica Dominicana.

Cei care au aceasta afectiune se nasc cu nivele foarte scazute, sau lipsa totala a enzimei 5-alfa reductaza. Au organe genitale ambigue, si deseori sunt crescuti precum fetele. Cand ajung la pubertate, nivelele de testosteron le cresc in mod natural, dar cele de DHT raman foarte scazute. Musculatura li se dezvolta normal, dar nu la fel se intampla si cu parul pubian, parul de pe corp, prostata si organe genitale. De regula, si functiile sexuale si libidoul sunt afectate.

Tesutul muscular scheletic este diferit fata de alte tesuturi musculare din corp. Nu contine deloc enzima 5-alfa reductaza, astfel DHT nu se formeaza in muschi. In plus orice cantitate mica de DHT care se formeaza sau ajunge la muschi, este rapid dezactivata de catre o enzima numita 3alfa-hidroxisteroid reductaza. Asadar, principalul androgen al tesutului muscular este testoteronul. Cu toate acestea si DHT are efecte anabolic, dar mult mai mici decat testosteronul.

Desi se da multa atentie efectelor negative care pot aparea din cauza hormonului androgenic DHT, acesta are si efecte benefice dovedite. De exemplu, are un rol important in buna functionare a sistemului nervos central, neuronii continand receptori androgeni activi. S-a demonstrat ca DHT este mult mai eficient decat testosteronul in stimularea acestor celule.

Interactiunea puternica dintre sistemul nervos central si muschii scheletici, numit sistemul neuromuscular, este foarte importanta pentru sportivi. Abilitatea corpului de a se adapta la antrenament, si de a activa terminatiile nervoase din muschi se datoreaza interactiunii cu sistemul neromuscular. Inhibarea DHT in timpul unui ciclu de steroizi poate duce la scaderea in forta si masa musculara. Astfel se explica de ce sportivii care folosesc concomitent cu steroizii si un inhibitor al enzimei 5-alfa reductaza Proscar, de exemplu) au raportat o scadere a potentei steroizilor. Daca testosteronul si receptorii androgenici din muschi ar fi singurii resonsabili pentru cresterea masei musculare, cele spuse mai sus nu ar avea niciun sens. De aceea, este clar ca si DHT joaca un rol important aici, si nu il putem privi doar ca pe un simplu efect secundar.

Pe scurt, DHT, datorita activitatii sale asupra sistemului nervos central, creste eficienta neurologica, adica forta, rezistenta la stres fiziologic si psihologic, si mentine functia sexuala si libidoul.

Se mai speculeaza si ca scaderea performantelor, o data cu scaderea nivelelor de DHT, are legatura si cu diminuarea nivelelor de IGF-1, DHT fiind un androgen important in ficat (locul unde este sitetizat si IGF-1).

Un alt rol al dihidrotestosteronului in organism, despre care nu se prea discuta, este antagonismul sau fata de estrogen (functia sa de antiestrogen). Cei care folosesc Proscar, afla asta pe pielea lor, dezvoltand ginecomastie (cresterea tesutului mamar la barbati). Isi manifesta functia de antiestrogen prin 3 metode:

  • concurarea cu estrogenul pentru receptorii specifici;
  • oprirea formarii estrogenului din androgeni prin blocarea enzimei de aromataza (cea responsabila de transformarea testosteronului in estrogen);
  • descresterea gonadotropinelor secretate, prin actiunea asupra hipotalamusului/ glandei pituitare; astfel, nu mai sunt furnizate materiile prime pentru estrogen.

Dihidrotestosteronul poate fi atat prieten cat si dusman. Ca in orice, trebuie sa existe un echilibru, iar a il bloca total sau a il lasa nesupravegheat poate avea consecinte negative, in special la cei care folosesc steroizi anabolici si androgeni.

ATENTIE!   Nimeni nu poate nega: steroizii functioneaza, si functioneaza bine. Dar la noi in tara acestia sunt ilegali, iar cea mai mare parte a steroizilor care se gasesc sunt contrafacuti si de proasta calitate. Exista si vesti bune! Pentru cei care nu gasesc steroizi de calitate, sau nu vor sa se expuna riscurilor asocitate cu acestia, exista produse puternice, legale si fara efecte secundare, care va pot aduce rezultate bune si de durata: Metadrol, pentru masa musculara, ThermaCuts si TriApidix 300, pentru definire si slabire.

O alta optiune extrem de puternica este GH Balance, un produs hormonal care are la baza hormonul de crestere uman (GHFactor-7)

Referinte

Articole din aceiasi categorie

transformarea steroizilor in estrogen Aromatizarea steroizilor anabolizanti Aromatizarea steroizilor anabolizanti, s-au transformarea lor in estrogen (hormonul feminin), este una din cauzele principale ale aparitiei multor efecte secundare ale acestora. Dar in acelasi timp, estrogenul are si alte functii importante in corp. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii despre aromatizarea steroizilor. 14 Feb, 2016
in cat timp sunt detectati steroizii in corp Timpul de detectie al steroizilor Un tabel cu perioadele de timp in care sportivii pot fi testati pozitiv dupa folosirea de steroizi anabolizanti si androgeni, sau a altor substante dopante. 14 Feb, 2016
principiile reducerii efectelor adverse ale steroizilor Principiile reducerii efectelor adverse ale steroizilor Modalitati prin care puteti diminua eficient efectele secundare ale steroizilor anabolizanti si androgeni. 14 Feb, 2016
dihidrotestosteron sau DHT Dihidrotestosteron (DHT) Dihidrotestosteronul este un metabolic al testosteronului, cel mai puternic hormon din corp. Cu toate acestea, nu este foarte anabolic, dar este foarte androgen. Este important sa stim cum actioneaza DHT, pentru ca o mare parte din efectele secundare cauzate de steroizi (cele androgene) se manifesta prin intermediul acestui hormon. 14 Feb, 2016
riscurile folosirii steroizilor contrafacuti Riscurile folosirii steroizilor falsi Steroizii contrafacuti sau fabricati in laboratoare underground sunt foarte numerosi pe piata neagra. De fapt, majoritatea steroizilor vanduti ilegal sunt contrafacuti si fabricati in laboratoare clandestine. Afla care sunt riscurile suplimentare asociate cu folosirea acestor substante. 14 Feb, 2016
intrebari frecvente despre steroizi Intrebari frecvente despre steroizi Raspunsurile la o serie de intrebari legate de steroizi, care reprezinta cele mai mari curiozitati legate de acestia. Cu siguranta veti gasi raspunsul pe care il cautati! 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.