Terapia de inlocuire a testosteronului

Publicat in

Terapia de inlocuire a testosteronului este un subiect sensibil. Sunt putini cei care se preocupa de nivelele testosteronului, iar multi nici nu stiu ce inseamna terapia de inclouire a testosteronului, din punct de vedere medical. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii!

Ti-ai facut analize de sange pentru a iti determina nivelele naturale de testosteron. Tocmai ce ti-au venit rezultatele care indica 600 nanograme pe decilitru, marjele fiind intre 200 ng/dl si 1100 ng/dl (aceste valori pot varia in functie de laboratorul la care iti faci analizele; sa zicem ca primesti o valoare medie). Rasufli usurat si iti feliciti "bijuteriile" pentru ca inca se tin tare. Dar ce inseamna de fapt aceste valori medii?

Valorile normale ale testosteronului nu inseamna nimic

Din nefericire, o valoare medie, cum ar fi cea de 600 ng/dl, nu inseamna nimic. Testele de sange ale testosteronului sunt foarte incoerente. Valorile din sange ale testosteronului variaza de la minut la minut si de la zi la zi. Singura modalitate de a obtine o valoare cat de cat exacta ar fi colectarea de urina pe o perioada de 24 de ore si sa o duci la un laborator pentru a iti masura testosteronul si metabolitii sai. S-au te poti duce de cel putin 3 ori intr-o zi sa ti se recolteze sange, in momente diferite pentru a se face o medie. 

Dar nimeni nu face asta. Este scump, consuma mult timp si nu este deloc confortabil. Iar daca te-ai duce la un doctor ti-ar spune ca esti nebun; pana la urma cine esti tu sa il contrazici si ce te intereseaza asa mult ce nivele de testosteron ai? Multumeste-te cu valori vagi, nivele medii si testicule cat de cat functionale! 

Dar si daca ti-ai lua sange de mai multe ori pe zi, valoriile tot nu ar spune intreaga poveste. Chiar daca rezultatele ar arata ca ai valori normale de testosteron, poate ca acestea nu sunt normale pentru tine. 

Poate ca aveai o valoare maxima (sa zicem 1100 ng/dl) cand aveai 20 de ani, iar acum abia storci un 600 ng/dl, cand ai ajuns la 30 si de ani si iti petreci zilele pe facebook sau pe canapea in fata la TV! Singura modalitate de a stabili ce este normal pentru tine ar fi fost daca ti-ai fi stabilit o valoare de baza inainte de a face 30 de ani, cu cat mai devreme cu atat mai bine. Dar nimeni nu face asa ceva!

Ceilalti jucatori: SHBG si Estradiol

In ecuatie intervine si SHBG (sex hormon binding globulin) Este o glicoproteina care se leaga la propriu de hormonii sexuali, inclusiv de 60% din testosteron, si procentul e in crestere pe masura ce imbatranesti.

Cu cat ai valori mai mari ale SHBG cu atat ai mai mult testosteron legat, si mai putin testosteron liber, aceasta fiind si forma sub care testosteronul isi exercita actiunile. Asa ca poti avea nivele ok de testosteron, dar o buna parte din el sa fie inactiv.

Atunci cand iti faci analize de sange pentru a determina nivelele de testosteron, tu sau doctorul tau ar trebui sa cereti si valorile testosteronului liber, pentru a iti face o idee despre cum stai. Dar putini fac asta, de regula se cer doar valorile totale ale testosteronului.

Si nu putem uita estrogenul, mai exact nivelele de estradiol. Chiar daca ai nivele normale de testosteron, cele de estradiol pot fi mari, ceea ce va impiedica testosteronul sa te faca barbatul care ar trebui sa fii!

Se poate vedea ca nu este usor sa iti determini valorile testosteronului. Aceste analize ar trebui facute, dar ar trebui corelate cu anumite simptome pentru o analiza cat mai exacta.

simptome testosteron scazut

Simptomele nivelelor reduse de testosteron

Ai mai putina energie? Te-ai ingrasat pe neasteptate si iti este greu sa slabesti? Iti lipseste tonusul muscular si nu poti progresa la sala de forta? Ai probleme cu erectiile uneori? Te gandesti mai mult la hobby-uri decat la sex?

Imbatranesti prematur? Ai dificultati de concentrare si cu memoria? Depresie? Sau o lipsa de "agresivitate corespunzatoare", o apatie in situatii in care ar trebui sa actionezi, fie legate de munca sau afaceri, fie legat de probleme de suflet?

Poate ca esti irascibil sau mereu cu capsa pusa, gata sa ii rupi capul celui care sta in fata ta la rand cand vrei sa iti cumperi o cafea? Toate acestea ar putea sa fie un indicator al nivelelor mici de testosteron, inclusiv, desi pare paradoxal, incapacitatea de a iti controla furia.

Nivelele mici de testosteron, sau hipogonadismul, a fost mereu o problema pentru cei trecuti de varsta mijlocie. Un studiu din 2006 a raportat ca 39% din barbatii peste 45 de ani sufera de hipogonadism. Un alt studiu spune ca desi undeva la 13 milioane de barbati din S.U.A. au deficiente de testosteron, mai putin de 10% se trateaza.

Si chiar daca sunt cifre mari, e vorba doar de cei care si-au facut analize si valorile au iesit mici. Lasa pe dinafara pe cei relativ tineri care au valori normale dar au simptome de deficienta si pe cei care nu s-au preocupat de acest aspect.

Si sunt ignorati si tinerii care nu isi controleaza valorile de testosteron, dar pot fi deficienti. Nu din cauza varstei ci din cauza estrogenilor chimici, chimicalelor care afecteaza galnda pituitara si testiculele, dar si din cauza stilului de viata modern, care predispune la reducerea testosteronului natural. 

De fapt, se speculeaza ca nivelele de testosteron ale barbatilor din ziua de astazi sunt la jumatate fata de cele ale bunicilor lor, la aceleasi momente din viata.

Fa-ti analizele corecte

Primul pas este de a gasi un doctor care sa te asculte si sa nu fie agasat de un pacient care stie ce vrea. Dupa ce il gasesti descriei simptomele si spune-i ca vrei sa afli daca ai cu adevarat nivele mici de testosteron sau nu. 

O lista completa de analize care sa fie si concludenta este aceasta:

  • Testosteron total
  • Testosteron liber
  • Testosteron biodisponibil (daca gasesti un laborator care sa il faca)
  • Estradiol
  • SHBG
  • FSH
  • Hormon luteinizant (LH)
  • Dihidrotestosteron (DHT)
  • Hemoleucograma completa
  • Antigena specifica prostatei
  • Profil metabolic complet

Aceste analize iti vor da un punct de start. Daca stabilesti cu doctorul ca se impune inceperea unei terapii de inlocuire a testosteronului le repeti dupa 6 luni de la inceperea ei, pentru a vedea daca iei doza corecta si daca apar efecte negative.

ATENTIE! Am spus ca trebuie sa stabilesti impreuna cu doctorul ca ai nevoie de terapie de inlocuire a testosteronului. Aici nu e vorba de a urma un ciclu de steroizi, ci de o terapie pe viata! Nu lua de capul tau testosteron (sau danabol, ca doar tie frica de ace si ai auzit ca toti steroizii sunt la fel), iti poti compromite si mai mult nivelele naturale de testosteron.

Cu ce se poate face terapia de inlocuire a testosteronului

Daca ai valori mici de testosteron si simptome de deficienta, probabil ca vrei sa iei masuri. Exista si suplimente naturale, sau cel putin catalogate ca suplimente nutritive ori sportive, care iti cresc nivelele de testosteron (tribulus este primul la care te gandesti). Multe din ele sunt eficiente, dar se preteaza mai ales celor sanatosi care vor o sporire naturala a nivelelor de testosteron, pentru a performa mai bine in sala de forta (sau asternuturi). Pentru cei cu probleme clinice, din pacate solutia o reprezinta terapia de inlocuire a testosteronului, care se urmeaza toata viata.

Aceasta se poate face prin mai multe metode.

1. Injectii cu testosteron

Injectiile cu testosteron sunt cea mai eficienta metoda din terapia de inlocuire a testosteronului. Este adevarat ca gelurile cu testosteron (vezi mai jos) creeaza un tipar mai natural al fluxului de testosteron, dar injectiile facute corect aduc cele mai mari beneficii in privinta construirii de masa musculara, cresterii libidoului si sporirii starii generale de bine.

In spitalele romanesti de regula exista doua variante de injectii cu testosteron. Sustanon 250 si testosteron enantat. Se mai gaseste si Nebido in farmacii, dar este foarte scump, avantajul fiind injectiile foarte rare. 

Dozele in privinta primilor doi steroizi sunt undeva la 100 mg/saptamana. Dar unele persoane au nevoie de mai putin, altele de mai mult, posibil pana la 200 mg/saptamana. Dincolo de 200 mg/saptamana dozele sunt prea mari si se trece in zona abuzului de steroizi vazut in culturism sau alte sporturi

Exista si dezavantaje. Facand o injectie pe saptamana sau chiar la doua saptamani, ai variatii ale nivelelor de testosteron in sange. De aceea pe masura ce te indepartezi de ziua injectiei vei avea nivele din ce in ce mai mici de testosteron. O solutie este sa iti faci injectii cu doze mici, mai des, dar se sporeste gradul de disconfort. 

Unii doctori endocrinologi sustin ca injectiile subcutanate cu testosteron sunt mai eficiente decat cele intramusculare. Si daca dozele injectate deodata sunt mici, de maxim 80 mg, se pot face si subcutanat. Iar avantajul este evident: mai putine gauri in muschi si mai putina durere. 

Pentru injectiile subcutanate se folosesc ace de insulina. Se ia un pliu de piele si se baga acul in el la 45 sau 90 de grade si se injecteaza. Desigur, este bine sa ti le faca un profesionist, sau cel putin la inceput, si sa te invete cum sa ti le faci singur, ca sa nu stai pe drumuri cand ai nevoie.

2. Geluri cu testosteron

Cum am mentionat deja, gelurile cu testosteron elibereaza hormonul intr-un ritm mai natural, unii sustinand ca este un lucru de dorit sa imiti felul in care corpul functioneaza. Dar contraargumentul consta in puterea mai mica comparativ cu varianta injectabila. 

Alte neajunsuri ale gelurilor cu testosteron sunt ca se aplica doar pe pielea proaspat spalata, apoi timp de o ora nu poti inota sau transpira si nu poti lasa copii sau femei (mai ales gravide) sa intre in contact cu zona unde ai aplicat gelul pana nu se usuca complet.

Daca folosesti geluri trebuie sa le aplici o data sau de doua ori pe zi, in functie de firma. Nu folosi palmele pentru a aplica gelul, prin palme nu se absoarbe pielea fiind foarte tabacita. Pune gelul pe antebrate si freaca-le unul de altul.

3. Orice altceva

Restul variantelor care mai exista, inclusiv creme, peleti si picaturi sub limba, nu merita discutate. Cremele pot fi eficiente dar sunt greu de aplicat si nu se absorb la fel de bine ca gelurile. Peletii si picaturile sublinguale sunt ori ineficiente ori nepractice si imposibil de dozat corect.

Exista si alte metode eficiente de a trata hipogonadismul secundar (cand hipotalamusul nu spune glandei pituitare sa produca hormon luteinizant si FSH, care duce la productia de mai putin testosteron de catre testicule) precum antiestrogenii.

Cei mai des folositi sunt Clomid (clomifen) si Nolvadex (tamoxifen). Acestea pacalesc glanda pituitara sa produca mai mult hormon luteinizant, ceea ce semnaleaza testiculelor sa functioneze normal. Pentru protocoale exacte de tratament discuta cu medicul tau endocrinolog. 

Terapia de inlocuire a testosteronului, testiculele tale si HCG

Una din temerile legate de terapia de inlocuire a testosteronului este infertilitatea si micsorarea testiculelor. Administrarea de testosteron reduce numarul de spermatozoizi, dar nu inseamna ca este garantat ca nu mai poti deveni tatic. Un alt aspect este micsorarea testiculelor, care se va intampla. Aceste efecte se combat prin administrarea concomitenta de HCG sau gonadotrofina corionica umana.

Acest hormon imita hormonul luteinizant, pastrand functia testiculelor. Vor produce sperma si testosteron in continuare, astfel nu se vor micsora. In corp exista si receptori de hormon luteinizant, de care HCG-ul se leaga, de aceea se spune ca cei care urmeaza o terapie de inlocuire a testosteronului si iau si HCG se simt foarte bine.

Se administreaza subcutanat, Se gaseste in farmacii si dozele uzuale sunt de 100 U.I./zi pana la 250 U.I./zi. Normal, si acest aspect trebuie discutat cu medicul.

Efectele negative ale terapiei de inlocuire a testosteronului

Pot aparea si unele efecte secundare cand urmezi terapia de inlocuire a testosteronului. Cele mai serioase probleme apar daca ai deja cancer de prostata cand incepi terapia. 

Nu exista nicio dovada ca terapia de inlocuire a testosteronului poate cauza cancer de prostata. Dar poate agrava cancerul de prostata deja existent. De aceea este important sa faci un consult anual in privinta prostatei cand urmezi o terapie de inlocuire a testosteronului. 

Terapia de inlocuire a testosteronului poate cauza si policitemie, adica cresterea numarului de celule rosii, crescand riscul de cheaguri care pot provoca atacuri cereblare si infarcturi. De aceea trebuie monitorizate nivelele de hemoglobina si hematocrite. Toate acestea cu consultul unui medic care sa evalueze riscurile si sa te indrume in consecinta.

Ginecomastia (cresterea tesutului mamar la barbati) nu apare la barbatii care folosesc testosteron in doze atat de mici. Este aproape exclusiv o boala a culturistilor. Posibila este caderea parului, dar doar daca esti predispus genetic si de regula se stabilizeaza dupa varsta de 30 de ani. Daca ai trecut de 30 de ani fara sa iti cada parul este putin probabil sa o patesti de la terapia de inlocuire a testosteronului.

La ce sa te astepti de la terapia de inlocuire a testosteronului

Efectele nivelelor optime de testosteron nu se vad peste noapte, timpul variind pana la aparitia lor.

  • Beneficii sexuale. Apar dupa saptamana 3 si se plafoneaza pe la saptamanile 19-21.
  • Depresie. Depresia incepe sa se amelioreze dupa 6 saptamani de tratament, dar poate dura si mai mult.
  • Anxietate, sociabilitate si stimularea cortexului cerebral (partea care controleaza atentia si creativitatea). Incep sa se imbunatateasca dupa 3 saptamani, plafonandu-se la 3 luni dupa inceperea tratamentului.
  • Sensibilitatea la insulina. Incepe sa creasca dupa cateva zile, cu efectele devenind notabile (mai putina grasime corporala) in 3-12 luni, durand ani de zile.
  • Dezvoltare musculara. Aceasta depinde nu numai de testosteron ci si de gene, dieta, stil de viata si antrenamente. Dar in general nu se vad imbunatatiri decat dupa cateva luni de la inceperea terapiei de inlocuire a testosteronului.
  • Viata mai buna. Si ramane si aspectul calitatii vietii. Este ceea ce obtii cand iti tratezi o afectiune medicala ca hipogonadismul. Nu poate fi masurata si este o chestiune individuala. 

Referinte

  1. Testosterone Replacement Therapy 101 by TC Luoma | 02/02/2016

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.