Ia acest aminoacid pentru a te antrena mai eficient si a gandi mai bine

Publicat in

Acest aminoacid iti imbunatateste concentrarea, starea de spirit, energia si chiar capacitatile de a invata lucruri noi. Iata despre ce este vorba!

Nootropice pentru masa musculara

Sportivii seriosi si-au dat seama cum sa foloseasca nutritia, suplimentele si medicamentele pentru a deveni mai rapizi, mai performanti si mai puternici. Dar toate acestea au de a face cu fizicul mai mult decat cu mentalul. Pentru a se adresa componentei mentale tot ce puteau face era sa bea cafea tare sau sa ia tablete cu cafeina inainte de competitii sau antrenamente.

Dar in prezent se pot face mai multe datorita noii generatii de medicamente, numite nootropice sau medicamente care te fac destept. In esenta, iti permit sa iti controlezi mai bine creierul si sa iti fie util pentru nevoile imediate, fie ca este vorba de o concentrare mai buna, memorie mai buna, reflexe mai bune sau chiar si aptitudini sociale mai bune.

Si substanta cea mai impresionanta din categoria nootropicelor este acetil-l-carnitina sau ALCAR pe scurt, un aminoacid denumit si "transmitatorul care te ajuta sa inveti".

diferenta structurala dintre l-carnitina si acetil-l-carnitina

Un aminoacid multifunctional

Acetil-l-carnitina este un aminoacid natural care trece rapid de bariera dintre sange si creier, unde ajunge la concentratiile maxime in aproximativ 3 ore. Se crede ca acest aminoacid are o multime de efecte benefice si este destul de cercetat pentru ca aceste beneficii sa fie sustinute de dovezi concrete. Unele din efectele sale includ:

 • Cresterea productiei de energie in mitocondrii, crescand energia fizica si mentala pentru cateva ore.
 • Imbunatateste capacitatea creierului de a procesa informatii, concentrarea, starea de spirit si memoria (inclusiv memoria pe termen lung).
 • Imbunatateste fluenta verbala.
 • Creste nivelele de glucoza si creatinina in creier (ambele descresc odata cu varsta).
 • Protejeaza neuronii de alcool.
 • Stimuleaza neuronii si sustine crearea de noi conexiuni neuronale.
 • Creste capacitatea de a invata lucruri noi. 
 • Contracareaza unele forme de depresie.
 • Trateaza distimia, o forma de depresie.
 • Imbunatateste capacitatea de a invata, de a fi atent si de a recunoaste fete la pacientii bolnavi de Alzheimer.

Cum reuseste acetil-l-carnitina sa faca toate astea este inca cercetat, dar se stie cu siguranta ca duce la cresterea nivelelor de serotonina si norepinefrina - neurotransmitatori esentiali pentru creier. Pe scurt, se pare ca acest aminoacid poate creste "voltajul electric" al creierului. Si se intelege bine si cu alte medicamente nootropice avand efect sinergetic.

Pentru cineva de rand care merge la sala este foarte util folosit ca pre-workout pentru ca iti permite sa te concentrezi mai bine, sa simti mai bine muschii cand ii lucrezi si sa ai un randament mai bun. Multi nu realizeaza importanta conexiunii minte-muschi. Degeaba treci mecanic prin niste exercitii daca nu simti muschii cu lucreaza. Hipertrofia (cresterea masei musculare) apare atunci cand creierul reuseste sa recruteze suficiente fibre musculare si asta se intampla doar daca simti muschiul

Se gasesc suplimente cu acetil-l-carnitina sau este gasit in compozitia altor suplimente, alaturi de alte nootropice, special concepute pentru cresterea concentrarii si functiilor cognitive.

Referinte

 1. Calabrese V, Giuffrida Stella AM, Calvani M, Butterfield DA. Acetylcarnitine and cellular stress response: roles in nutritional redox homeostasis and regulation of longevity genes. J Nutr Biochem. 2006 Feb;17(2):73-88. Epub 2005 Oct 18.
 2. Rosca MG, Lemieux H, Hoppel CL. Mitochondria in the elderly: Is acetylcarnitine a rejuvenator? Adv Drug Deliv Rev. 2009 Nov 30;61(14):1332-42. doi: 10.1016/j.addr.2009.06.009. Epub 2009 Aug 29.
 3. Kuratsune H, Yamaguti K, Lindh G, Evengard B, Hagberg G, Matsumura K, Iwase M, Onoe H, Takahashi M, Machii T, Kanakura Y, Kitani T, Langström B, Watanabe Y. Brain regions involved in fatigue sensation: reduced acetylcarnitine uptake into the brain. Neuroimage. 2002 Nov;17(3):1256-65.
 4. Garzya G, Corallo D, Fiore A, Lecciso G, Petrelli G, Zotti C. Evaluation of the effects of L-acetylcarnitine on senile patients suffering from depression. Drugs Exp Clin Res. 1990;16(2):101-6.
 5. Uofmhealth.org - Acetyl-L-Carnitine

 

Cel mai bun stimulator al masei musculare

Articole din aceiasi categorie

Masa musculara mai mare cu ajutorul leucinei si proteinelor Suplimente cu leucina pentru masa musculara Exista 9 aminoacizi esentiali, dar niciunul nu este mai important pentru culturisti decat leucina. Iata ultimele descoperiri despre felul in care acest aminoacid cu lanturi ramificate poate creste sinteza proteinlor si mari masa musculara. 03 Oct, 2016
nivele prea mari de shbg inseamna nivele mici de testosteron liber Nivelele mari de SHBG inhiba cresterile musculare SHBG (sex hormone binding globulin) este o proteina care se leaga de hormonii sexuali, in special testosteron si estradiol. Acest lucru ne poate afecta negativ cresterile in masa musculara, pentru ca se reduce mediul anabolic din corp. Iata cateva metode de a reduce SHBG. 14 Feb, 2016
Alegerea celui mai bun supliment cu omega-3 Cum iti alegi suplimentul cu omega-3 Cea mai buna modalitate de a avea un aport optim de omega-3 este mancarea. Dar daca nu iti poti lua dozele de omega-3 din alimentatie, ramane suplimentarea. Iata cum sa alegi cel mai bun supliment cu omega-3. 13 Jun, 2016
Citrulina malat te ajuta sa te recuperezi mai rapid dupa efort Citrulina malat ajuta la o recuperare mai rapida Citrulina malat protejeaza muschii de oboseala si ii ajuta sa se recupereze mai rapid dupa un antrenament intens. 14 Feb, 2016
suplimente de luat alaturi de prohormoni pentru a le creste eficienta Top 5 suplimente de luat alaturi de prohormoni Prohormonii si stimulatoarele hormonale cu prohormoni au inceput sa fie din nou la moda. Dar aceste suplimente extrem de puternice, aflate la limita legalitatii, functioneaza mai bine si mai sigur cand sunt insotite si de alte suplimente nutritive, mai clasice. 19 Dec, 2016
pau d'arco si estrogenul Pau d arco grabeste descompunerea estrogenului Pau d'arco este este o specie a copacului Tabebuia, din scoarta caruia se fac suplimente nutritive pentru combaterea cancerului, dar noi studii sustin si ideea ca acest extract poate fi folosit de culturisti pentru lupta cu estrogenul. 14 Feb, 2016

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.