9 motive sa mananci avocado

Publicat in

Multi culturisti includ avocado in dieta lor. Dar stii de ce? Iata 9 motive pentru a include si tu avocado in dieta ta zilnica.

Avocado sunt foarte la moda in ultimii ani, dar de ce? S-a spus si ca sunt superalimente, avand multe beneficii pentru sanatate, dar cate stii despre acest fruct cremos? 

Avocado este un pom tropical mereu verde, care face fructe in forma de para, verzi. Este originar din Mexic. Avocado se refera atat la pom cat si la fructul sau. 

Exista multe varietati de avocado, unele erezi, altele negre, si unele sunt foarte mici, iar altele pot ajunge pana la 2 kg. Si toate sunt benefice sanatatii. 

Majoritatea fructelor contin carbohidrati, dar avocado sunt diferite. Sunt pline de grasimi sanatoase alaturi de fibre alimentare, potasiu si vitamine precum B6 si C.

Valorile nutritionale ale unei portii de avocado (68 g) sunt:

  • fibre 4,6 g
  • zaharuri 0,2 g
  • potasiu 345 mg
  • sodiu 5,5 mg
  • magneziu 19,5 mg
  • vitamina c 6 mg
  • vitamina E 1,3 mg
  • vitamina K1 14 mcg
  • folat 60 mg
  • vitamina B6 0,2 mg

1. Avocado este foarte nutritiv

Avocado este plin de nutrienti si se adauga mancarurilor datorita texturii sale bogate si gusutului. 

Astazi avocado este un aliment comun in randul sportivilor si celor interesati de mancatul sanatos. Avocado este delicios si contine multi nutrienti, minerale si vitamine. Acestea includ vitamina K, folat, vitamina C, vitamina B5, vitamina E, potasiu si vitamina B6. Contine si cantitati mici de mangan, fier, magneziu, cupru, zinc, tiamina, niacina, riboflavine si fosfor. 

Acest fruct nu contine sodiu, colesterol si grasimi saturate. De aceea este atat de cautat de sportivi. 

2. Avocado poate spori sanatatea creierului si memoria

Fructul este bogat in acid oleic, un acid gras omega-9 si care face parte din celulele umane. In corp lupta cu patogenii, transporta mineralele si raspunde la hormoni. 

Creste si sanatatea inimii si creierului. Cercetarile arata si ca acesti acizi grasi pot imbunatati memoria. 

3. Mai mult potasiu decat bananele

Potasiu este un nutrient care are multe functii esentiale si mentine echilibrul electric al celulelor. 

Avocado este bogat in potasiu si fiecare 100 g de avocado are 14% din doza zilnica recomandata. Bananele au doar 10%. Suficient potasiu este asociat cu presiune arteriala mai mica, sanse de atacuri cerebrale mai reduse, etc. 

4. Avocado este bogat in grasimi mononesaturate

Avocado este bogat in "grasimi sanatoase". Este plin de un acid gras mononestaurat, la fel ca cel gasit in uleiul de masline. De aceea este un aliment ideal pentru cineva care vrea grasimi de calitate. 

O bucata de avocado are 77% din calorii provenite din grasimi. Este printre cele mai grase plante de pe planeta. Cand te antrenezi cu greutati, muschii sunt predispusi la stres legat de oboseala. Acidul oleic din avocado ajuta la reducerea inflamariilor si scaderea durerii. 

5. Avocado au mai putine pesticide

Fructele si legumele contin de regula reziduuri de pesticide - chiar si dupa spalare si curatare. 

Avocado contin mai putine din aceste pesticide si se afla pe primul loc pe lista de 15 dintre cele mai curate alimente. Asta in parte datorita cojii groase. 

6. Sursa buna de fibre alimentare

Avocado este relativ bogat in fibre alimentare. Fibrele ajuta la slabire, reduc glicemia si riscul de boli in general. 

7. Pot reduce nivelurile de colesterol

Studiile arata ca un consum regulat de avocado ca parte dintr-o dieta sanatoasa ajuta la reducerea LDL (colesterolul rau) si cresterea HDL (colesterol bun). Asta ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare si atacurilor cerebrale. 

8. Avocado ajuta la slabire

Avocado este un fruct prietenos cu slabirea. Studiile arata ca cei care mananca acest fruct,  au un apetit mai scazut la 5 ore dupa masa, fata de cei care nu mananca avocado

Daca ai avocado in dieta, mananci mai putine calorii totale pe zi. Te ajuta si sa te tii de o dieta echilibrata. Avocado este si sarac in carbohidrati.

9. Imbunatateste vederea

Avocado pot ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase. Contin carotinoide, pigmenti solubili in grasimi, precum luteina si zeaxantina. Studiile arata ca acestea sunt direct legate de risc redus de cataracta, degenerare maculara si boli de ochi cauzate de varsta. Aceste afectiuni sunt deseori provocate de radicali liberi acumulati in tesutul ocular.

Activitatea antioxidanta a acestor carotenoide din avocado neutralizeaza efectele acestor radicali liberi. 

Referinte

  1. Anthony J.LevittRussell T.Joffe. Folate, B12, and life course of depressive illness. Biological Psychiatry Volume 25, Issue 7, 1 April 1989, Pages 867-872
  2. Mark L. Dreher si Adrienne J. Davenport. Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013 May; 53(7): 738–750.
  3. Patrizia Campolongo, Benno Roozendaal Viviana Trezza, Vincenzo Cuomo, Giuseppe Astarita, Jin Fu, James L. McGaugh si Daniele Piomellia. Fat-induced satiety factor oleoylethanolamide enhances memory consolidation. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 May 12; 106(19): 8027–8031. 
  4. EWG's 2019 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™
  5. Delcourt C, Carrière I, Delage M, Barberger-Gateau P, Schalch W; POLA Study Group. Plasma lutein and zeaxanthin and other carotenoids as modifiable risk factors for age-related maculopathy and cataract: the POLA Study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2006 Jun;47(6):2329-35.
  6. Fletcher AE. Free radicals, antioxidants and eye diseases: evidence from epidemiological studies on cataract and age-related macular degeneration. Ophthalmic Res. 2010;44(3):191-8. doi: 10.1159/000316476. Epub 2010 Sep 9.

Articole din aceiasi categorie

Este oul un aliment bun? Oul - prieten sau dusman? Oul este un aliment de baza in culturism. Dar in acelasi timp, nutritionistii si unii medici au tot spus ca ouale nu trebuie consumate in cantitati mari, ci tocmai invers. Si ramane intrebarea: care este adevarul? Este oul prieten sau dusman? 14 Feb, 2016
Vrei muschi? Iti place carnea? Iata ce si cum sa mananci Ghid pentru carnivori Iti place carnea, dar iti este teama ca poate nu iti face bine? Tot auzi de beneficiile dietelor vegetariene si cum ca daca mananci carne te imbolnavesti? Iata un ghid despre cum sa mananci carne pentru a construi masa musculara, a slabi si a fi mai sanatos. 14 Feb, 2016
manaca migdale pentru colesterol mic Migdalele pot ajuta la mai buna functionare a colesterolului Consumul regulat de migdale poate creste nivelele de HDL (colesterol bun) si simultan imbunatati si felul in care colesterolul este curatat din corp. 01 Oct, 2017
Ajuta sa bei 4 litrii de apa pe zi? Ajuta sa bei 4 litrii de apa pe zi? Poate ca ai tot auzit ca este sanatos sa bei multa apa, chiar 4 litrii pe zi. Dar este cu adevarat necesar sau este doar o fita nutritionala de moment? 09 Jun, 2019
Nu manca conform acestor sfaturi daca vrrei sa fii sanatos, sa ai muschi si energie Cele mai proaste sfaturi nutritionale din istorie An de an apar noi trenduri nutritionale si diete la moda, unele mai stupide decat altele. Aici incercam sa facem o lista cu cele mai proaste sfaturi nutritionale care au existat vreodata in istoria fitness-ului. 14 Feb, 2016
Sa incluzi grasimi in dieta este foarte important si nu poti avea masa musculara si arata bine fara ele. Beneficiile grasimilor din dieta Grasimile au fost mereu blamate si catalogate ca nocive. Nutritionistii au inceput sa se prinda ca totusi grasimile nu sunt atat de rele pe cat se spune, dar totusi exista multa reticenta in privinta consumului lor. Iata de ce ar trebui sa incluzi suficiente grasimi in dieta, si cum te pot ajuta ele. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.