Prohormoni pt. 1

Publicat in

Multi au auzit de prohormoni, dar putini stiu exact ce sunt, cum se folosesc si mai ales unde anume se incadreaza, la suplimente sau la substante interzise in sport. Ne-am gandit ca printr-o serie de articole sa facem putina lumina in acest subiect controversat.

Multi au auzit de prohormoni, dar putini stiu exact ce sunt, cum se folosesc si mai ales unde anume se incadreaza, la suplimente sau la substante interzise in sport. Ne-am gandit ca printr-o serie de articole sa facem putina lumina, informatiile privind prohormonii fiind destul de rare pe site-urile romanesti.

Inainte de a incepe trebuie sa spunem ca prohormonii sunt hormoni steroizi si mai presus de toate, substante exogene pentru organism. Intr-o oarecare masura pot fii comparati cu steroizii, avand cam aceleasi efecte secundare, dar intr-o masura mult mai mica si cu riscuri mult reduse. Daca esti inca in crestere sau sensiblil la estrogen si la conversia in DHT ar fii bine sa te feresti de prohormoni. Si, de asemenea, trebuie sa te informezi bine inainte de a-i folosi. Cand va cumparati prohormoni trebuie sa va puneti urmatoarele intrebari: "cat de mare este riscul si sunt dispus sa mi-l asum?" , "voi avea rezultate pe masura banilor cheltuiti?".

Termenul stiintific al unui prohormon este: hormon steroid. Dar asta nu inseamna ca hormonii sunt steroizi. Acesta este termenul stiintific al tututor hormonilor din organism derivati din colesterol (asta include testosteronul si estrogenul, dar si vitamina D si altele). Prohormonii nu trebuiesc confundati cu steroizii din mai multe motive. Primul ar fii ca ei trebuie sa se converteasca intr-un hormon specific pentru a avea efect anabolic. Pentru ca asta implica enzime care se gasesc in mod natural in organism, aceasta conversie este limitata si astfel si efectele obtinute sunt limitate. La steroizi rezultatele sunt dependente de doza. Si, ca sa fim realisti, rezultatele aduse de prohormoni sunt sub cele aduse de steroizi.

Prohormonii au si ei anumite efecte secundare. Odata cu aducerea in organism a unui hormon steroid exogen, initial se va opri productia proprie de testosteron printr-un mecanism numit feedback negativ. Testosteronul este secretat de organism in felul urmator: hipotalamusul elibereaza GnRH (hormon eliberator de gonadotropine). Acesta stimuleaza glanda pituitara care elibereaza LH (hormon luteinizant), acesta la randul lui semnaland testiculelor sa produca dehidro-epiandosteron (DHEA) din colesterol in celulele Leydig. DHEA se transforma in androstenedion si apoi in testosteron. Cand necesarul de testosteron este satisfacut se semnaleaza hipotalamusului si astfel intregul ciclu este intrerupt. Introducand aceste substante in organism se va da acelasi semnal de oprire a productiei de testosteron. De ce este rau? Pentru ca productia de DHEA din gonade (testicule) este oprita si acestea cad in nefolosire, fapt care duce la atrofierea testiculelor si pe termen lung poate duce la infertilitate, scaderea libidoului si chiar impotenta. Administrarea unei substante pentru o anumita perioada de timp si apoi intreruperea administrarii acesteia pentru o perioada cel putin la fel de lunga, defineste un ciclu. Prin aceasta ciclizare dam sansa productiei naturale sa isi revina. O anumita micsorare a testiculelor poate aparea, dar ar trebui sa dispara dupa cateva saptamani de la incetarea administrarii.

De aici se pot trage doua concluzii:

a) astfel de produse trebuiesc mereu ciclizate; 10 spatamani ar trebui sa fie perioada maxima de uz, recomandat fiind 8 saptamani.

b) timpul in care nu iei aceste suplimente ar trebuis a fie cel putin egal, de preferat mai lung, decat timpul in care le iei; daca acest fapt este ignorat tetsosteronul nu va avea destul timp sa isi revina complet si efectele a doua cicluri apropiate se pot cumula si pot duce la acelasi rezultat ca in cazul unui ciclu foarte lung.

Pot aparea si efecte legate de nivelurile estrogenilor din organism. Estrogenul este dominant intr-o categorie de hormoni cu caracteristici feminine, care sunt in mod evident mai activi la femei. Estradiolul si metabolitul acestuia estrona sunt cei mai activi si mai puternici hormoni estrogeni. In organism, cand hormonii sunt convertiti, o mare parte din ei (cantitatea depinde de prohormonul folosit) pot produce estrogeni. Desi nu este cazul, tetsosteronul poate surveni un proces numit aromatizare si astfel se poate transforma in molecule de estrona.

Care pot fii efectele? In primul rand feminizarea. Apoi, estrogenul are un efect foarte pronuntat de retentie a apei. Asta inseamna ca mari cantitati de apa pot fii retinute in organism, facadu-te mai mare, dar nu datorita muschilor. Majoritatea apei acumulate dispare dupa ce nivelurile de estrogen si testosteron revin la normal. In sine, aceasta retentie are un efect anabolic moderat, ceea ce nu este chiar asa rau. Estrogenii pot favoriza si acumularea de tesut adipos, dar cum am spus si mai devreme aceste efecte nu sunt neaparat nocive ci pot chiar ajuta la obtinerea rezultatelor dorite. De luat in seama mai mult este ginecomastia, adica cresterea de tesut mamar la barbati. Poate fii cauzata si de alcool si cantitati foarte mari de grasime acumulata in organism, asa ca tineti minte: alcoolul si grasimea cresc riscul formarii ginecomastiei. Dar, cazurile de ginecomastie provocata de prohormoni sunt extrem de rare. Mai des se intampla ca utilizatorul prohormonilor sa aibe mancarimi in jurul sfarcurilor si zona devine mai pufoasa. Mancarimile nu sunt de luat in seama, doar senzatia de pufos in zona mamara ar trebui sa ne alerteze putin. Dar nici aceasta nu este o problema serioasa. De exemplu, la un ciclu de prohormoni de 8 saptamani, daca in saptamanile 5-6 apar mici umflaturi ciclul poate fii dus fara nicio grija pana la sfarsit. Efectul este reversibil si va disparea dupa aproximativ 2-3 saptamani de la incetarea administrarii. Daca umflaturile apar din prima saptamana atunci trebuie intrerupt imediat pentru ca si riscurile ginecomastiei cresc mult, iar odata instalata nu mai poate fii extripata decat chirurgical. Dar, cum am mai spus, astfel de cazuri provocate de prohormoni sunt extrem de rare.

Alte efecte negative poate fi de natura androgena. Un androgen este orice substanta care creeaza caracteristici masculine in organism. Ai crede ca este ceva benefic, si in mare parte asa si este, in afara de cateva aspecte mai putin placute. De cele mai multe ori efectele nedorite sunt cauzate de formarea dihidrotestosteronului (DHT). DHT este responsabil de maturarea spermei si de majoritatea caracteristicilor masculine. Cresterea parului, voce mai groasa si stimularea apetitului sexual, sunt efecte de care sunt convins ca niciun barbat adevarat nu isi face probleme. Ce este de luat in seama sunt proprietatile produselor solubile in grasime ( si tetsosteronul este format din colesterol) de a se acumula in piele. Iar DHT-ul se pare ca are o afinitate pentru scalp, ceea ce poate duce la caderea parului, mai ales la cei ce sunt predispusi genetic pentru asta. De fapt, experienta a aratat ca asta conteaza cel mai mult. Unii pot lua megadoze de prohormoni sau steroizi fara sa le cada un singur fir de par iar altii observa caderi abundente ale parului dupa primele spatamani. Daca stiti ca aveti antecenedte in familie de calvitie este bine sa stati departe de substantele cu efecte androgene puternice. Calvitia este de obicei un proces ireversibil.

Cel mai des intalnit efect secundar al prohormonilor este acneea, fiind temporara, tenul curantandu-se intr-o spatamana, maxim doua de la incetarea administrarii de prohormoni. Pentru persoanele mai in varsta exista si riscul maririi prostatei. Pentru persoanale care stiu ca au probleme la prostata sau pentru cei cu varste intre 50 si 70 de ani este recomandat folosirea concomitenta cu prohormonii a unui supliment ca "saw palmetto" (ulei de palmier pitic) al carui scop este protejarea prostatei.

Inainte de a trece la o analiza a prohormonilor propriu-zisi sa vorbim putin despre DHEA (ehidroepiandrosteron). Este supranumit si "hormonul mama". Nu este un prohormon si mai mult un pre-prohormon, o substanta care trebuie sa se converteasca intr-un prohormon, in acest caz androstenedionul. Este primul hormon produs din lantul care duce la crearea de testosteron utilizabil. Mecanismul prin care este secretata a fost expus mai sus (hipotalamus-pituitara-tetsicole). Se crede ca DHEA este responsabil pentru 50-60% din prudctia totatala de testosteron si pana la 80% din cea de estrogeni. Spre deosebire de prohormoni, beneficiile acestui produs merg mai departe de simplu potentator al testosteronului. Este chiar bun pentru sanatatea ta. Nivele optime de DHEA duc la scaderea riscului de cancer, imbunatatesc imunitatea, scad tensiunea si reduc sensibilitatile alergice. Poate de asemena sa scada colesterolul nociv.

Dar, partea proasta este ca nu are efecte anabolice majore, asa cum se credea initial. Si fiind un hormon exogen, scade productia proprie de testosteron. Avand in vedere cele spuse mai sus este cu adevarat bun daca esti inaintat in vrasta , cu nivelurile testosteronului in scadere, si cauti un stil de viata mai bun. Dar daca nu ai peste 50 de ani, DHEA nu are multe sa iti ofere. Dozele prescrise sunt intre 5 mg si 100 mg, dar pentru culturistii in varsta se pot recomanda doze si de 100-200 mg.

In urmatoarea parte a articolului vom analiza prohormonii propriu-zisi, analizand modul de functionare al fiecaruia si diferentele dintre ei.

PARTEA DOI; PARTEA TREI; PARTEA PATRU;
 

 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Creatina: ingredientul lipsa pentru adultii in varsta? Creatina: ingredientul lipsa pentru adultii in varsta? Nu numai sportivii pot beneficia de pe urma suplimentarii cu creatina. Si adultii in varsta au avantaje enorme daca iau acest supliment foarte cunoscut. 04 Dec, 2023
totul despre terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului este un subiect sensibil. Sunt putini cei care se preocupa de nivelele testosteronului, iar multi nici nu stiu ce inseamna terapia de inclouire a testosteronului, din punct de vedere medical. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii! 24 May, 2016
Glutamina, masa musculara si slabitul Glutamina Glutamina este un aminoacid foarte cunoscut, si suplimentele cu glutamina se bucura de mare trecere in randul impatimitilor de sala. Dar este glutamina un supliment minune, asa cum este promovata? 14 Feb, 2016
Alegerea celui mai bun supliment cu omega-3 Cum iti alegi suplimentul cu omega-3 Cea mai buna modalitate de a avea un aport optim de omega-3 este mancarea. Dar daca nu iti poti lua dozele de omega-3 din alimentatie, ramane suplimentarea. Iata cum sa alegi cel mai bun supliment cu omega-3. 13 Jun, 2016
pacaleala pudrelor proteice bio Pacaleala pudrelor proteice bio Ai vazut reclame la diferite pudre proteice, in special din zer, care sustin ca provin din lapte de la vaci crescute cu iarba, fara antibiotice si hormoni. Probabil crezi ca sunt mult mai sanatoase si calitative, nu? Gresit! Sunt la fel ca orice alta pudra proteica, dar mult mai scumpe. Iata de ce! 11 Jun, 2018
este steroidul trenbolon toxic pentru ficat? Este trenbolon toxic pentru ficat? Trenbolon este unul din cei mai utilizati steroizi anabolizanti. Se gaseste sub forma injectabila, de aceea multi spun ca nu este toxic pentru ficat. Dar oare stau lucrurile chiar asa? 16 Jun, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.