Stilul de viata Paleo

Publicat in

Dieta paleo este cunoscuta de multi. Sa mananci alimente cat mai primordiale, asa cum facea omul din paleolitic. Dar pe langa dieta, este necesar si sa ai un stil de viata apropiat omului din plaeolitic, inclusiv activitati fizice de zi cu zi.

Tinand cont de popularitatea si eficienta dietelor paleo, este logic sa ne uitam si la alte strategii ancestrale pe care le putem utiliza sa ne imbunatatim vietile. Revenirea la un stil de viata mai activ, mai arhaic, poate reduce rata de obezitate, ne poate face sa aratam mai bine si poate reduce rata unor boli grave. 

O analiza recenta a practicilor paleo a evidentiat urmatoarele aspecte:

  • Oamenii au evoluat sa fie predispusi genetic la o activitate fizica zilnica cu un volum foarte mare, pentru a supravietui.
  • Activitatea fizica zilnica modifica considerabil expresia multor gene pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara, nivelele glicemiei, arderile grasimilor, starea de spirit, imunitatea, calitatea somnului si tensiunea arteriala.
  • Tehnologia (din agricultura, industriala si mai toate revolutiile tehnologice) a eliminat nevoia de activitate fizica, dar alcatuirea noastra genetica este aceeasi ca a oamenilor din epoca de piatra. Aceasta discrepanta cauzeaza boli - traim intr-o lume tehnologizata, sedentara, supra-hranita si stresata emotional.
  • Am preluat instinctul genetic "te misti cand trebuie, te odihnesti cand poti". Ca vanatori-culegatori, procurarea de hrana si apa necesita un consum caloric foarte mare, odihna fiind un instinct de conservare necesar si inteligent.
  • Studiile arata ca cei care au un stil de viata gen vanator-culegator (ca si nivel de efort fizic) ard intre 600 si 1700 de calorii pe zi, doar din activitate fizica, fara rata metabolica bazala, pe cand populatia urbana arde intre 200-300 de calorii/zi, stand in interior pe aparate de cardio sau la antrenamente cu greutati relativ mici, care nu promoveaza un metabolism mai eficient si nici nevoia de o masa musculara mai mare.

Pentru a rezolva aceste discrepante nu este nevoie sa abandonezi viata urbana, tehnologia si sa te muti in padure! Iata 10 sfaturi despre cum sa iti insusesti un stil de viata paleo adaptat la era noastra.

Stilul de viata paleo

  1. Fa antrenamente pe intervale de intensitate (HIIT) de cateva ori pe saptamana, cu explozii scurte si intense de energie, urmate de perioade egale sau mai lungi de recuperare. HIIT imbunatateste sistemul cardiovascular, pulmonar si musculatura. In plus seamana cu ce faceau stramosii nostrii cand alergau dupa prada sau fugeau de pradatori.
  2. Antreneaza-te cu greutati mari periodicizand antrenamentele pentru a progresa constant in masa musculara dar si forta.
  3. Fa antrenamente functionale cu incarcari mari, precum antrenamente strongman, in care sa imiti situatii care pot aparea in viata de zi cu zi.
  4. Fa miscare in aer liber, in functie de ce iti place: mers, jogging, intervale, ciclism, strongman sau drumetii. Stramosii nostrii faceau activitatea fizica in aer liber si studiile sugereaza ca exercitiile fizice facute afara, chiar si pe vreme proasta, imbunatatesc starea de spirit si motivatia de a le urma vreme indelungata.
  5. Fa o activitate care imbunatateste flexibilitatea - stretching, rulari pe cilindrii de spuma, yoga sau masaje terapeutice.
  6. Asigura-te ca te recuperezi bine dupa efort - stramosii nostrii faceau activitati solicitante pentru a supravietui si apoi profitau de munca lor prin odihna.
  7. Mergi si alearga pe suprafete naturale pe cat posibil - trail running (pe poteci de munte sau prin paduri) ori pista de alergare sunt modalitati de a renunta la alergatul pe asfalt.
  8. Gaseste un partener de antrenament. Oamenii din paleolitic faceau majoritatea activitatilor fizice intense intr-un cadru social, care implica atat competitie cat si cooperare, ducand la rezultate mai bune si o placere mai mare.
  9. Evita alimentele procesate si rafinate in favoarea celor integrale precum carnuri, peste, oleaginoase, legume, seminte si fructe.
  10. Fii stapanul unui animal pentru ca vei fi nevoit sa fii activ mai mult timp pentru a avea grija de el (cei care au caini sunt de regula mai sanatosi decat cei care nu au).

Referinte

  • O’Keefe, J., Vogel, R., et al. Exercise Like a Hunter­Gatherer: A Prescription for Organic Physical Fitness. Progress in Cardiovascular Disease. 2011. 53(6), 471­479.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.