Clomid pentru crestera testosteronului?

Publicat in

Acest medicament ieftin poate creste simtitor nivelurile de testosteron si poate imbunatati balanta testosteron/estrogen fara efecte secundare.

In lumea medicala, uneori, in terapia de inlocuire a testosteronului se prescrie clomifen citrat (Clomid). Acesta este un medicament de fertilitate pentru femei, si care este folosit si pentru oprirea cresterii celulelor canceroase de san. 

Clomid este folosit de mult timp in culturism ca anti-estrogen si ca parte din terapia post ciclu, pentru refacerea secretiei proprii de testosteron. Dar nu este ceva folosit des in terapia de inlocuire a testosteronului. Este o practica medicala izolata.

Dar, se pare ca exista ceva studii care sustin aceasta practica. Se pare ca, Clomid poate fi o alternativa mai ieftina la terapia de inlocuire a testosteronului, si posibil la fel de eficienta, cu mai putine efecte secundare.

Cat de bine functioneaza? 

Intr-un studiu facut pe 36 de barbati care sufereau de hipogonadism (cu varste intre 27 si 60 de ani), s-a administrat 25 mg/zi de Clomid, timp de 4-6 sptamani. Asta a dus la o crestere a testosteronului de 146%. Iar balanta colectiva de testosteron la estrogen s-a imbunatatit cu 61%. 

Cercetatorii au concluzionat: "Clomifen citrat este eficient la cresterea nivelurilor serice de testosteron si la imbunatatirea balantei testosteron/estrogen la barbati cu hipogonadism". "Aceasta terapie reprezinta o alternativa la cea cu testosteron prin stimularea cailor productiei de androgeni endogeni". 

Alte cel putin 5 studii au gasit rezultate similare. 

Despre ce este vorba

Clomid este un modulator selectiv al receptorilor estrogenici. Este eficient in oprirea cancerului de san pentru ca atuni cand se laga de receptorii de estrogen, nu o face foarte precis. Pentru ca actiunea asupra lor este ambigua nu se initiaza o reactie, reactie care in cazul cancerului de san ar fi insemnat cresterea tumorii. Dar, legarea de receptori este suficient de ferma incat sa nu lase estrogenul din circulatie sa se lege si el de receptori si sa initieze aceeasi crestere a tumorii. 

La barbati, legarea de receptorii de estroegn este la el de slaba. Asa ca nu declanseaza reactii "estrogenice", precum stocarea de grasime sau feminizarea in general. Dar, la fel ca la femei, legarea este destul de puternica incat sa nu lase estrogenul real sa se lege si el de receptori. 

Ce spune Clomid corpului prin legarea de receptori este sa mentina ridicata productia de testosteron. Cand corpul detecteaza prea mutl estrogen in corp opreste productia de testosteron (estrogenul provenind din aromatziarea testosteronului). 

Asadar, la administrarea de Clomid, testosteronul creste treptat iar estrogenul ramane la fel sau scade, ceea ce imbunatateste balanta testosteron/estrogen. Asta inseamna cresteri musculare mai mari, grasime mai putina, mai multa energie si sperma mai sanatoasa! 

 masa musculara pe cale naturala

Este o optiune viabila?

Terapia clasica de inlocuire a testosteronului este eficienta, dar are cateva dezavantaje. In primul rand, nu se face pe cale orala ci doar prin injectii intramuculare, geluri sau plasturi. Apoi, este usor si tentant sa folosesti prea mult testosteron, ceea ce va duce la alte efecte secunare (hematocite mai multe, caderea parului, cresterea prostatei, etc.); si sa nu amintim de cresterea balantei estrogen/testosteron.

Aceste efecte secundare nu sunt posibile la administrarea Clomid. Un studiu pe aceasta tema a pus participantii sa ia Clomid timp de 40 de luni si nu s-a observat niciun efect secundar. 

Un posibil neajuns

Neajunsul Clomidului este ca functioneaza doar la cei care au o axa hipotalamus-pituitara-testicule sanatoasa. Cu alte cuvinte, daca hipotalamusul sau testiculele nu iti functioneaza cum trebuie, singura ta solutie este terapia de inlocuire a testosteronului clasica. 

Clomid pare eficient pentru barbatii care vor sa isi readuca la normal nivelurile de testosteron. Provocarea este sa gasesti un medic specialist suficient de deschis pentru a iti prescrie asta! 

Referinte

  1. Shabsigh A1, Kang Y, Shabsign R, Gonzalez M, Liberson G, Fisch H, Goluboff E, "Clomiphene citrate effects on testosterone/estrogen ratio in male hypogonadism," J Sex Med. 2005 Sep;2(5):716-21.

Articole din aceiasi categorie

Masa musculara mai mare folosind inhibitori de miostatina 3 inhibitori de miostatina Miostatina este un factor care limiteaza cresterile musculare. Dar, noi cercetari au descoperit ca exista trei suplimente nutritive care ii pot diminua efectele. 14 Feb, 2016
Lupta impotriva suplimentelor sportive De ce dispar toate suplimentele bune? Cei care se invart de ceva vreme prin salile de forta, si folosesc suplimente nutritive, au observat un trend, si anume ca atunci cand apare ceva cu adevarat eficient si potent, la scurt timp este interzis sau restrictionat la vanzare. De ce se intampla asta? 14 Feb, 2016
resveratrolul dins truguri poate ajuta la diabet si sensibilitate la insulina Resveratrol si sensibilitatea la insulina Vrei sa slabesti, sa fii mai sanatos si sa ai o capacitate mai mare de a dobandi masa musculara? Resveratrolul este un polifenol cu puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Se pare ca poate imbunatati si sensibilitatea la insulina, lucru care te va ajuta sa obtii toate cele de mai sus. 11 Sep, 2018
Clenbuterol sau albuterol Clenbuterol vs. Albuterol Clenbuterol si Albuterol; doua beta-2 agoniste utilizate de catre culturisti si sportivi pentru a slabi. Dar care din cele doua este mai eficient in a face grasimea incapatanata sa fuga? 14 Feb, 2016
Beta alanina si masa musculara Beta Alanina Beta-alanina este noul supliment minune, fiind cel mai des comparata cu creatina. Imparte cu aceasta aceleasi efecte benefice, dar se manifesta prin mecanisme diferite; de aceea si merg atat de bine impreuna. 14 Feb, 2016
nutrienti de origine animala gasiti in suplimente sportive Nutrienti care se gasesc doar in alimentele de origine animala Proteinele de origine animala reprezinta o sursa superioara de proteine fata de cele vegetale, acestea continand anumiti nutrienti unici, nutrienti extrem de importanti pentru oricine face sport si vrea sa arate mai bine. Iata despre ce este vorba si cum sa te suplimentezi pentru a compensa eventualele deficite. 16 Oct, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.