Clomid pentru crestera testosteronului?

Publicat in

Acest medicament ieftin poate creste simtitor nivelurile de testosteron si poate imbunatati balanta testosteron/estrogen fara efecte secundare.

In lumea medicala, uneori, in terapia de inlocuire a testosteronului se prescrie clomifen citrat (Clomid). Acesta este un medicament de fertilitate pentru femei, si care este folosit si pentru oprirea cresterii celulelor canceroase de san. 

Clomid este folosit de mult timp in culturism ca anti-estrogen si ca parte din terapia post ciclu, pentru refacerea secretiei proprii de testosteron. Dar nu este ceva folosit des in terapia de inlocuire a testosteronului. Este o practica medicala izolata.

Dar, se pare ca exista ceva studii care sustin aceasta practica. Se pare ca, Clomid poate fi o alternativa mai ieftina la terapia de inlocuire a testosteronului, si posibil la fel de eficienta, cu mai putine efecte secundare.

Cat de bine functioneaza? 

Intr-un studiu facut pe 36 de barbati care sufereau de hipogonadism (cu varste intre 27 si 60 de ani), s-a administrat 25 mg/zi de Clomid, timp de 4-6 sptamani. Asta a dus la o crestere a testosteronului de 146%. Iar balanta colectiva de testosteron la estrogen s-a imbunatatit cu 61%. 

Cercetatorii au concluzionat: "Clomifen citrat este eficient la cresterea nivelurilor serice de testosteron si la imbunatatirea balantei testosteron/estrogen la barbati cu hipogonadism". "Aceasta terapie reprezinta o alternativa la cea cu testosteron prin stimularea cailor productiei de androgeni endogeni". 

Alte cel putin 5 studii au gasit rezultate similare. 

Despre ce este vorba

Clomid este un modulator selectiv al receptorilor estrogenici. Este eficient in oprirea cancerului de san pentru ca atuni cand se laga de receptorii de estrogen, nu o face foarte precis. Pentru ca actiunea asupra lor este ambigua nu se initiaza o reactie, reactie care in cazul cancerului de san ar fi insemnat cresterea tumorii. Dar, legarea de receptori este suficient de ferma incat sa nu lase estrogenul din circulatie sa se lege si el de receptori si sa initieze aceeasi crestere a tumorii. 

La barbati, legarea de receptorii de estroegn este la el de slaba. Asa ca nu declanseaza reactii "estrogenice", precum stocarea de grasime sau feminizarea in general. Dar, la fel ca la femei, legarea este destul de puternica incat sa nu lase estrogenul real sa se lege si el de receptori. 

Ce spune Clomid corpului prin legarea de receptori este sa mentina ridicata productia de testosteron. Cand corpul detecteaza prea mutl estrogen in corp opreste productia de testosteron (estrogenul provenind din aromatziarea testosteronului). 

Asadar, la administrarea de Clomid, testosteronul creste treptat iar estrogenul ramane la fel sau scade, ceea ce imbunatateste balanta testosteron/estrogen. Asta inseamna cresteri musculare mai mari, grasime mai putina, mai multa energie si sperma mai sanatoasa! 

 masa musculara pe cale naturala

Este o optiune viabila?

Terapia clasica de inlocuire a testosteronului este eficienta, dar are cateva dezavantaje. In primul rand, nu se face pe cale orala ci doar prin injectii intramuculare, geluri sau plasturi. Apoi, este usor si tentant sa folosesti prea mult testosteron, ceea ce va duce la alte efecte secunare (hematocite mai multe, caderea parului, cresterea prostatei, etc.); si sa nu amintim de cresterea balantei estrogen/testosteron.

Aceste efecte secundare nu sunt posibile la administrarea Clomid. Un studiu pe aceasta tema a pus participantii sa ia Clomid timp de 40 de luni si nu s-a observat niciun efect secundar. 

Un posibil neajuns

Neajunsul Clomidului este ca functioneaza doar la cei care au o axa hipotalamus-pituitara-testicule sanatoasa. Cu alte cuvinte, daca hipotalamusul sau testiculele nu iti functioneaza cum trebuie, singura ta solutie este terapia de inlocuire a testosteronului clasica. 

Clomid pare eficient pentru barbatii care vor sa isi readuca la normal nivelurile de testosteron. Provocarea este sa gasesti un medic specialist suficient de deschis pentru a iti prescrie asta! 

Referinte

  1. Shabsigh A1, Kang Y, Shabsign R, Gonzalez M, Liberson G, Fisch H, Goluboff E, "Clomiphene citrate effects on testosterone/estrogen ratio in male hypogonadism," J Sex Med. 2005 Sep;2(5):716-21.

Articole din aceiasi categorie

Cannabis, grasimea corporala si testosteronul Cannabis, grasimea corporala si testosteronul Te face iarba sa mananci prea mult? Iti reduce nivelurile de testosteron? Iata ce spune stiinta. 25 Mar, 2019
ecdisteroizii, adica steroizii din plante, ajuta la slabit Ecdisteroizii opresc cresterea tesutului adipos Ecdisteroizii sunt substante naturale, nu sintetice, care se regasesc in plantele verzi din familia spanacului. Au proprietati anabolice, dar pot si sa opreasca ingrasarea atunci cand te supraalimentezi. 14 Feb, 2016
Ar trebui sa consumi proteine inainte de culcare Ar trebui sa consumi proteine inainte de culcare? Ar trebui sa consumi proteine inainte sa te bagi la somn si daca da, ce fel de proteine ar optimiza cresterile musculare? Citeste totul aici! 25 Nov, 2019
Suplimente cu curcumina pentru masa musculara mai mare Curcumina pentru cresterea masei musculare Curcumina este un nutrient care abia incepe sa fie cercetat in ceea ce priveste utilitatea sa pentru culturisti si sportivi. Curcumina prezinta efecte anti-catabolice, curcumina poate optimiza efectele insulinei si poate reduce nivelele de estrogen, ceea ce poate duce la nivele mai mari de testosteron. 14 Feb, 2016
suplimente pentru sensibilitate la insulina Agenti de repartitionare nutritionala La moda incep sa fie suplimentele cu agenti de repartitionare nutritionala. Ce sunt acestia? Sunt nutrienti care ajuta corpul in utilizarea mai eficienta a macronutrientilor din mancare. Iata despre ce este vorba. 19 Sep, 2017
De ce sa iti iei toti nutrientii doar din mancare nu este ideal De ce sa iti iei toti nutrientii doar din mancare nu este ideal Dieta este si va ramane cea mai importanta. Dar sa elimini complet suplimentele nutritive si sa te bazezi doar pe mancare nu este solutia optima. Suplimentele isi au rolul lor. Iata de ce. 05 Mar, 2018
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.