Clomid

English Version Publicat in

Clomid este un antiestrogen, dar este folosit mai ales pentru stimularea ovulatiei la femei, si a producerii de testosteron la barbati. Sportivii il folosesc in cadrul terapiei post ciclu, pentru a isi reveni dupa o cura de steroizi. Efectele sale antiestrogene sunt slabe.

Substanta activa : clomifen citrat
Denumiri comerciale : Clomiphene citrate, Cyneric, Clomid, Clostilbegyt

 

Clomid, in medicina generala, se prescrie de obicei pentru stimularea ovulatiei la femei. Este un stimulant ovarian nonsetroidial. Actioneaza prin interactiunea cu receptorii estrogeni, deseori intr-un mod antagonist, in diferite tesuturi din corp, precum: hipotalamus, glanda pituitara, ovare, vagin, colul uterin. Un aspect important este ca acest medicament se va opune feedback-ului negativ generat de estrogen asupra axei hipotalamus-pituitara-ovare, marind productia de gonadotropine (LH si FSH). Asta face ca fertilitatea sa creasca. De aceea este folosit sila barbati pentru cresterea fertilitatii.

Practic, Clomid este o forma sintetica de estrogen, similar ca structura cu tamoxifenul (face parte din aceeasi clasa de medicamente, modulatori selectivi ai receptorilor estrogeni). La barbati actioneaza ca un antiestrogen partial, putand preveni unele efecte nedorite ale steroizilor care se aromatizeaza, dar este mai slab decat ProvironNolvadex sau Teslac. Faptul ca ridica nivelele LH-ului si FSH-ului duce la cresterea productiei de testosteron endogen. Acest efect este benefic mai ales la finalul unei cure de steroizi, cand productia proprie de testosteron este foarte scazuta. In acest caz Clomidul este cel mai eficient combinat cu tamoxifen. Pentru ciclurile de steroizi dure si indelungate se adauga si HCG. Daca nivelul testosteronului nu este readus repede la normal, se inregistreaza scaderi mari in marime si forta.

Efectul antiestrogenic este similar cu cel al tamoxifenului. Se leaga de receptorii estrogenici din tesutul mamar, prevenind astfel ginecomastia care poate aparea la utilizatorii de steroizi. Dar nu reduce nivelele de estrogen din sange, doar blocheaza efectul in tesutul mamar. Are si un impact redus in privinta prevenirii retentiei de apa, dar nu este foarte eficient. Un inhibitor de aromatizare (Arimidex de exemplu) este mai eficient in aceasta privinta. Clomid are avantajul de a imbunatati profilul colesterolului, pe cand inhibitorii de aromatizare il modifica negativ. Dar in general, pentru cei care folosesc steroizi puternici care se aromatizeaza, Clomid nu ofera suficienta protectie antiestrogenica. 

Sportivii folsoesc Clomid mai ales in terapia post ciclu, mereu alaturi de tamoxifen (nu se poate folosi singur, fara tamoxifen). 

Efecte secundare Clomid

Clomid poate avea unele efecte secundare, dar in general este bine tolerat de barbati si femei. Efectele adverse sunt rare; pot aparea inrosiri ale anumitor zone sau bufeuri de caldura (la 10.4% din utilizatori), disconfort abdominal (5.5%), greata/voma (2.2%), simptome vizuale (1.5%), dureri de cap (1.3%) si foarte rar disconfort la sani, la femei. 

ATENTIE: unii pacienti folosind clomifen citrat au experimentat tulburari vizuale, precum blurarea vederii, pete sau flasuri. Aceste simptome apar de regula la doze mari, si dispar dupa cateva zile. In unele cazuri rare aceste simptome au persistat si dupa intreruperea administrarii, nefiind reversibile. Aceste efecte vizuale interfereaza cu condusul vehiculelor!
Daca apar aceste simptome intrerupeti imediat uzul si nu mai folositi niciodata clomifen citrat. Se estimeaza ca astfel de efecte, reversibile,apar la 1,5% din utilizatori, atat barbati cat si femei. 

Un alt potential efect secundar atribuit Clomid este aparitia acneei. De regula asta se intampla in PCT, dar nu clomifenul este de vina, ci fluctuatiile de testosteron care au loc in corp in acea perioada (este ca si cum ai trece din nou prin pubertate, la un nivel mai redus). La cei predispusi genetic la acnee pot aparea cosuri pe spate, umeri si gat.

Administrare Clomid

Administrarea pentru efectul antiestrogen se face in doze de 50-100 mg/zi, dar de regula este preferat in acest scop sa se foloseasca tamoxifen. Mai des utilizat este in doze de 50-100 mg/zi timp de 30 de zile dupa incheierea ciclului, pentru a readuce productia prorpie de testosteron. Se foloseste mai ales in conjunctie cu alte medicamente, in terapia post ciclu

In cazul dozelor terapeutice, se administeraza 50 mg/zi de Clomid in a 5-a zi a ciclului menstrual, pentru 5 zile la rand. Aceasta procedura se repeta de 5-6 ori, la fiecare ciclu menstrual. Daca nu da roade dupa aceasta perioada, se poate creste doza la 100 mg. 

In Romania, se gaseste in mai toate faramciile, fiind eliberat pe baza de prescriptie medicala, sub denumirea de Clostilbegyt.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.