Este nevoie de incalzire?

Publicat in

Este nevoie ca sportivii sa se tot intinda si rasuceasca si sa petreaca atata timp cu incalzirea? Sau este ea supraapreciata? Nu este! Orice sportiv are nevoie de o incalzire buna. Iata si de ce.

Cand te incalzesti inainte de un antrenament (de orice fel), fie prin stretching dinamic sau prin efectuarea activitatii fizice ce urmeaza sa o faci, la o intensitate joasa, iti pregatesti corpul pentru efort in mai multe feluri - 3 din ele fiind esentiale pentru performanta, recuperare si rezultate. 

Cresterea pulsului

Este mai placut sa te trezesti dimineata usor, treptat, decat sa se arunce pe tine o galeata cu apa rece, nu? Cand vine vorba de exercitii fizice, inima trebuie tratata in acelasi fel. O crestere graduala a intensitatii va pregati mai bine inima pentru ce vine decat o crestere brusca a intensitatii. Elementul de crestere al pulsului din incalzire trebuie sa iti ingreuneze respiratia dar totusi sa poti vorbi coerent.

Mobilitatea

Cand incepi sa te misti, articulatiile sinoviale (gandeste-te la calcaie, genunchi, solduri si umeri) elibereaza lichid sinovial pentru a lubrifia si proteja cartilagiile de la capetele oaselor. Pe masura ce fibrele musculare incep sa se intinda si sa se contracte, incepi sa observi o raza de miscare sporita a membrelor. Aceasta imbunatatire a flexibilitatii este crescuta de generarea caldurii corporale dar si de relaxarea fasciilor care acopera muschii. 

Dupa cateva minute de efort repetitiv muschii devin mai elastici si la ei ajunge o cantitate mai mare de sange bogat in oxigen si nutrienti. Abia acum simti ca iti intrii in ritm. Nivele suficiente de oxigen in muschii lucrati vor intarzaia acumularea acidului lactic, pentru a te putea antrena mai intens mai mult timp. 

Flexibilitatea

Raza de miscare (cat de mult iti poti intinde membrele) determina miscarile sportive pe care le poti face la o anume activitate fizica. Cu cat depui o cantitate si calitate mai mare a efortului, cu atat obtii mai mai multe in schimb, asa ca este obligatoriu sa te concentrezi pe flexibilitate la fel de mult ca pe orice alta componenta a antrenamentului. 

Exista numeroase variante de stretching si cel mai bine o alegi in functie de activitatea pe care urmeaza sa o faci - de exemplu, poti creste flexibilitatea umerilor inainte de un meci de tenis prin leganarea bratelor inainte si inapoi. Stretchingul static inainte de efort poate avea dezavantajul de a supra-intinde muschii din jur asa ca inainte de efort se recomanda stretchingul dinamic (in care te misti) si stretchingul static va fi facut dupa incheierea antrenamentului. 

Incalzeste-te bine

Cand te incalzesti cum trebuie exista mai putina rezistenta intre ce vrea corpul sa faca si ce este gata mintea sa infrunte. Cu alte cuvinte, o incalzire buna iti conecteaza corpul la minte si te asigura ca vei avea un antrenament reusit. 

Iata un exemplu de incalzire dinamica si cresterea pulsului.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.