Cum faci un sprint corect

Publicat in

Faci sprinturi fie pentru ca esti un sprinter si asta este sportul tau, fie ca vrei sa slabesti rapid sau/si sa iti cresti conditia fizica. Indiferent de motiv, este foarte important sa ai o tehnica corecta pentru a nu te accidenta!

Sa faci corect sprinturile inseamna sa le cresti eficienta, sa ai o viteza mai mare si sa eviti accidentarile. Mecanica unui sprint corect se refera la pozitia corpului in timp ce alergi. Iata cateva reguli generale pentru a executa un sprint in alergare corect.

Actiunea bratelor

Cum misti bratele este extrem de important cand te raportezi la performante. Bratele se misca opus picioarelor. Cand bratul stang se duce in fata, piciorul opus (drept) se duce tot in fata, si invers. Umerii trebuie sa fie complet relaxati, leganarea venind din articulatia umarului. Leganarea umerilor trebuie sa fie puternica dar relaxata. Bratele se ridica in fata pana la nivelul barbiei si in interiorul umarului.

Unghiul de flexie al bratelor este de 90 de grade sau putin mai mic. Cand bratul coboara, cotul se va extinde putin ca antebratul sa ajunga in dreptul coapsei. Coatele raman mereu aproape de corp. Foarte important: nu forta, ridica sau tensiona umerii sau bratele. Miscarea bratelor vine mereu inainte de miscarea picioarelor. Cu cat bratele se misca mai rapid cu atat si picioarele se misca mai rapid. 

Inclinarea corpului

Inclinarea corpului incepe de la sol, nu de la talie!

Inclinarea in fata vine din mutarea centrului de gravitate in directia in care sprintezi. Sa te inclini in fata prin aplecarea in fata de la nivelul taliei duce la un mecanism gresit de executie a sprintului. Cand incepi sa accelerezi corpul are o inclinare usoara in fata. Cand atingi vietza maxima trunchiul trebuie sa fie aproape complet erect. Sportivul trebuie sa se concentreze pe extensia completa a soldurilor si genunchilor. 

pastile potenta

Pozitia capului

Capul trebuie sa fie in linie cu trunchiul, iar trunchiul este in linie cu picioarele tot timpul. Capul ramane intr-o pozitie statica. Nu inclina capul. Maxilarul ramane mereu relaxat. Nu strange din dinti cand sprintezi.

Contactul talpii pe sol

Nu alerga pe degete. Degetele nu au putere sau stabilitate. Alearga pe pernitele din fata ale picioarelor (partea din fata a talpii) si impinge-te cat mai puternic in sol. Nu intinde picioarele foarte in fata, piciorul care te propulseaza trebuie sa aterizeze sub sold. Daca aterizeaza in fata soldului se peirde din eficienta si produce decelerare. 

Actiunea picioarelor

Laba piciorului se mentine in dorsiflexie (degetele in sus), cu exceptia momentului cand talpa atinge solul. Piciorul cu care te propulsezi este intins la maxim, pe cand celalalt este scurtat dupa ce trece de genunchi. Asa se creeaza o parghie mai scurta, care creste viteza.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.