Mananca fripturi grase, pielea de pui si bacon

Publicat in

Se pare ca medicina a gresit in privinta consumului de grasimi si duratei de viata. Vezi aici despre ce este vorba.

Dietele sarace in grasimi te omoara?

Decenii la rand ni s-a spus sa ne ferim de grasimile saturate pentru ca ne infunda arterele si ne opresc inima, trimitandu-ne intr-un loc mai bun! Dar conform unui nou studiu din Canada, facut pe un esantion mare de persoane, dietele sarace in grasimi - sau chiar dietele sarace in grasimi saturate - sunt cele care ne omoara. Studiul a mai descoperit ceva surprinzator pentru multi. A aratat ca dietele bogate in carbohidrati ne trimit mai rapid in mormant. 

Ce au facut

O echipa internationala de cercetatori a facut studiul pe 135 335 de indivizi cu varste intre 35 si 70 de ani, indivizi din 18 tari. Aportul alimentar le-a fost inregistrat prin chestionare, fiind urmata de o nou interogare la 7,4 ani dupa. 

Cercetatorii au evaluat asocierile dintre consumul de carbohidrati, grasimi totale si fiecare tip de grasime in parte, si bolile de inima si mortalitate din orice cauza. 

Ce au descoperit

Contrar a ceea ce cred multi, se pare ca cei care si-au redus consumul de grasimi au murit mai devreme decat cei care au mancat unt, branza si carnuri. 

De fapt, cei care mancau putine grasimi si-au crescut riscul de mortalitate cu 25%. Cei care mancau putine grasimi saturate au prezentat un risc de mortalitate cu 13% mai mare decat cei care mancau multe grasimi saturate. 

Cei care mancau cei mai multi carbohidrati - in special carbohidrati simplii si rafinati precum cei din sucuri si carnuri procesate - si-au crescut sansele de deces prematur cu 28%. 

Mancatul de multe grasimi a redus mortalitatea cu 23%. Dietele sarace in grasimi predispun la boli de inima, pe cand dietele bogate in carbohidrati predispun la riscuri mortale din alte cauze precum cancer, dementa si boli respiratorii. 

Cel care a condus acest studiu, Dr. Mahshid Dehghan, a spus: "O dieta bogata in carbohidrati - mai mult de 60% din caloriile zilnice sa provina din carbohidrati - este asociata cu un grad mai ridicat de mortalitate. Aportul mare de grasimi, inclusiv saturate, este asociat cu risc mai mic de mortalitate."

Ce sa faci cu informatiile astea

Intai, trebuie spus ca regula moderatiei ramane valabila. Dar, exista o multime de motive sa nu mai fii atat de incordat cand vine vorba de consumul de grasimi. Multi din cei care fac sport au adoptat deja regula consumului redus de carbohidrati, dar putini au avut curajul de a imbratisa consumul mare de grasimi, in special de grasimi saturate.

Este timpul sa reevaluezi acest aspect. A venit momentul sa mananci si pielea de pe pieptul de pui, sa te bucuri de bacon sisa rontai si ceva branza grasa. Si nu indeparta grasimea de pe friptura aia de vita! 

Cercetatorii canadieni nu au facut si recomandari in privinta aportului de acizi grasi, dar urmatorul grafic iti poate face o idee despre cantitatile optime ale acestor grasimi. Tine cont ca PUFA are atat acizi grasi omega-3 cat si omega-6. 

consum grasimi pentru sanatate

In privinta tuturor macronutrientilor, se pare ca dieta "Zone" avea dreptate, 40/30/30 este o recomandare buna (40% din calorii din carbohidrati, 30% din proteine si 30% din grasimi). Desigur asta este o simplificare grosiera, dietele fiind individualizate in functie de persoana si obiectiv. 

Referinte

  1. Dehghan M, et al. "Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study." Lancet, 2017, Aug 28. pii: S0140-6736(17)32252-3. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32252-3.

Articole din aceiasi categorie

Ce sunt aditivii alimentari, ce este adevarat despre ei si ce nu Mituri si fapte despre aditivii alimentari Sunt toti aditivii periculosi? Sau sunt unii din ei inofensivi daca sunt consumati in dozele recomandate de Ministerul sanatatii? 14 Feb, 2016
dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea.jpg Dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea Un nou studiu a descoperit ca reducerea sarii din dieta este necesara doar la persoanele care sufera deja de hipertensiune arteriala. Reducerea sarii la persoanele sanatoase poate provoca cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. 11 Sep, 2016
Culturistii arunca galbenusurile oualelor de decenii? Dar este asta necesar sau pur si simplu arunca nutrienti pe apa sambetei? Albusul si galbenusul de ou Stim despre oua ca este un aliment de calitate. Stim despre albusul de oua ca este o sursa excelenta de proteine. Si mai stim despre galbenus ca este bine sa il evitam pentru a nu ne ingrasa si mari colesterolul. In privinta primelor afirmatii toata lumea este de acord; dar in ceea ce priveste galbenusul, exista anumite dezbateri. 14 Feb, 2016
Acizii grasi omega-3 sunt grasimi esentiale indispensabile sanatatii. iata ce trebuie sa stii despre ei Acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 au devenit din ce in ce mai cunoscuti si mai utilizati in ultimul timp, atat in randul sportivilor dar si in randul persoanelor care vor sa fie mai sanatoase. 14 Feb, 2016
Mananca mai multe proteine de calitate fara a manca si grasimi nocive 6 surse de proteine fara grasimi nocive Sase surse de proteine vegetale, care nu au pic de grasimi nesanatoase. Sunt ideale pentru cei care isi fac griji in privinta stratului adipos, sau pentru vegetarieni. Cu aceste alimente iti vei lua portia zilnica de grasimi sanatoase si le vei evita pe cele nocive. 14 Feb, 2016
vegetarienii gresc in privinta carnii si produselor animale 10 mituri din lumea vegetarienilor Mituri fara carne care trebuie sa dispara! Unele prejudecati ale adeptilor dietelor vegetariene sunt gresite din punct de vedere nutritional si chiar etic. 16 Jul, 2017

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.