Metoda de slabit 10 x 3

Publicat in

Un tip de antrenament conceput initial pentru acumularea de masa musculara, dar care a fost adaptat si pentru reducerea stratului adipos.

Acest program de antrenament a fot conceput initial pentru acumularea de tesut muscular; o sa apara un articol si depsre asta, dar acum vedem cum poate fii modificat pentru scopul de a slabi.

Dar ajuta cu adevarat la slabit?

De regula, acest program se foloseste de catre cei care au ceva experienta. Este un program alcatuit din exercitii compuse, cu pauze intre seturi medii spre scurte, cu o dieta usor hipercalorica, si o frecventa a antrenamentelor de 2-3 ori pe saptamana.

Dar se pare ca acest program de antrenament se poate folosi si pentru slabit. Exista o oarecare reticenta in a aplica 10 x 3 pentru slabit datorita faptului ca acest antrenament provoaca o febra musculara serioasa.     Aceasta febra musculara severa apare pentru ca volumul de antrenament este mai mare decat sunt oamenii obisnuiti in mod normal, si se folosesc si greutati mari (80% din forta maxima). Majoritatea folosesc de regula greutati putin mai mari, dar volum mult mai mic (3x3, 5x5, etc).

Ultima repetare, la ultimul set, trebuie sa fie aproape de epuizare. Aceasta tactica induce o oboseala severa, ceea ce nu este rau pentru hipertrofie, dar este prea solicitant pentru cineva aflat la o dieta restrictiva (asa cum se presupune ca esti atunci cand vrei sa slabesti).

Si se mai recomanda si cresterea greutatilor cu 2-3% de la antrenament la antrenament; oricine a tinut o dieta de slabire serioasa stie ce greu este sa iti creasca forta in aceasta perioada.

Asa ca solutia a fost undeva la mijloc, ceva care sa permita exploatarea eficientei sistemului 10 x 3, dar fara oboseala extrema, din moment ce hipertorfia nu intra in discutie.

Modificari pentru slabire rapida

Prima problema care trebuie modificata este reprezentata de greutatile folosite. O greutate de 80-85% din forta maxima este ideala pentru acumularea de tesut muscular, dar trebuie ajustata cand vine vorba de deficit caloric. Totusi, greutatile trebuie mentinute cat de sus posibil, pentru a se pastra forta. Se pare ca optim in acest caz este o incarcare de 75% din forta maxima, sau o greutate care sa nu permita depasirea a 10 repetari.

Apoi, efortul cardiovascular al antrenamentului trebuie marit. Stiu ca antrenamentul cu greutati nu arde multe calorii, dar poate fii facut sa arda ceva mai multe decat de obicei. Astfel, perioadele de odihna au fost scazute de la 60-90 secunde, la 30-45 secunde.

In al treilea rand, 3 sedinte de antrenament pe saptamana, pentru aceleasi grupe musculare, era prea mult pentru cineva care vrea sa slabeasca. Asa ca modificarea presupune un antrenament al acelorasi grupe muculare de doua ori pe saptamana.

In final, o crestere a greutatilor de la antrenament la antrenament de 2-3% este prea mult, si nimeni nu ar rezista la o astfel de progresie. Asa ca s-a optat pentru o progresie hibrid. La un antrenament se scad perioadele de odihna, la altul perioadele de odihna raman la fel, dar cresc greutatile cu 1-2%.

Abdomene si cardio

Multe lume uraste abdomenele si cardio. Asta nu inseamna ca un program de antrenament serios nu trebuie sa le includa; dar nu are rost sa alergi cate 45 de minute deodata si sa faci trilioane de abdomene. Daca vrei sa iti scoti la iveala patratelele de pe abdomen, ambele sunt gesturi inutile. Cardio la intensitate mica, si pe perioade lungi de timp iti va consuma masa muculara, iar abdomenele sunt o pierdere de timp.

Vrei sa slabesti? Foloseste un program de antrenament cu greutati adecvat, si urmeaza o dieta corespunzatoare. Gasesti destule si la noi pe site. Vrei o talie subtire? Ramai la exercitii compuse: genuflexiuni, indreptari, tractiuni, si presele vor aduce destui stimuli pentru zona mediana. Daca nu esti un powerlifter, si ai nevoie de un abdomen de fier, nu este nevoie sa il izolezi, si cu atat mai putin sa il lucrezi la fiecare sedinta de antrenament.

Acum ca am terminat cu criticile, va voi spune ca este util sa iti cresti ritmul cardiac cu antrenamente de intensitate mare. De aceea, in antrenament sunt incluse si exercitii precum sprinturile sau saritul coardei.

Programul de antrenament 10x3 pentru slabit

Ziua 1

Antrenament cu greutati:

Nota: efectueaza toate cele 10 serii ale unui exercitiu inainte de a trece la urmatorul; asta ramane valabil la toate antrenamentele.

Cardiovascular:

  • Exercitii: sprinturi la bicicleta statica;
  • Metoda: pedalare la intensitate scazuta 60 de secunde, urmata de 30 de secunde de sprint;
  • Durata 10 minute;

Ziua 2

  • Exercitii: saritul coardei
  • Durata: 10 minute

Ziua 3: odihna

Ziua 4

Antrenament cu greutati:

Cardiovascular:

  • Exercitiu: mers/alergare;
  • Metoda: mergi 60 de secunde, sprint 30 de secunde;
  • Durata: 10 minute;

Ziua 5: odihna

Ziua 6

  • Exercitii: saritul coardei
  • Durata: 11 minute

Ziua 7: odihna

Ziua 8

  • Se repeta ciclul.
  • Se urmeaza acest program de antrenament 4 saptamani.

Progresie

Ziua 1

Antrenament cu greutati - descresteti perioadele de odihna dintre seturi cu 5 secunde in saptamana 2. In saptamanile 3-4 reveniti la perioadele de odihna din prima saptamana, si cresteti greutatile cu 2%.

Cardiovascular - cresteti durata cu 90 de secunde la fiecare antrenament.

Ziua 2

Saritul coardei - cresteti durata cu 60 de secunde in fiecare saptamana.

Ziua 4

Antrenament cu greutati - cresteti greutatile cu 2% in a doua saptamana. Descresteti perioadele de odihna cu 5 secunde in saptamanile 3-4.

Cardiovascular - cresteti durata cu 90 de secunde la fiecare antrenament.

Ziua 6

Saritul coardei - cresteti durata cu 60 de secunde in fiecare saptamana.

Nu stiu ce sa va spun in final, decat ca incercati acest program de antrenament, si nu uitati de dieta!!!

Referinte

Articole din aceiasi categorie

cum sa eviti sa te ingrasi in mod usor 6 pasi pentru a nu te ingrasa Invata cum sa controlezi secretia de insulina prin acesti pasi simpli, si scapa de grasimea nedorita pentru totdeauna. 14 Feb, 2016
Daca slabesti prea repede poti pierde din masa musculara Slabitul rapid duce la pierderea tesutului muscular? Ani de zile culturistii au sustinut ca daca slabesti mai mult de 0.5 kg -1 kg pe saptamana, pierzi masa musculara. Afla daca este adevarat sau nu. 14 Feb, 2016
motivele pentru care este atat de dificil sa slabesti De ce este asa greu sa slabesti De ce este atat de greu sa slabesti in ziua de astazi? Aproape oricine a incercat sa slabeasca stie cat de dificil poate fi. Si nu este neaparat din cauza ta, exista motive dincolo de vointa care ingreuneaza intregul proces de slabire. Iata care sunt acestea. 11 Oct, 2017
pauza dintre seturi cu greutati pentru a slabi Pauza optima intre seturi pentru a slabi Daca ai ca scop definirea musculara este necesar sa manipulezi exact perioada de odihna dintre seturi. Foloseste acest scurt ghid. 18 Oct, 2017
Cate mese sa ai ind ecursul unei ile, 3 sau 6? 3 mese sau 6 mese pe zi? Dezbaterile pe tema numarului de mese zilnice atunci cand se vrea slabirea dureaza de mult timp. Sunt cei care spun ca nu conteaza numarul de mese ci totalul caloriilor, dar si cei care spun ca trebuie sa mancam des si putin. La extreme sunt cei care sustin o singura masa pe zi, sau cate 10-12 mese foarte mici. 14 Feb, 2016
Te poate ajuta carnea rosie sa slabesti? Carnea rosie - buna sau rea pentru a slabi? Cei care vor sa slabeasca cauta constant noi alimente care sa ii ajute in acest scop, care sa se integreze in dieta lor. Carnea rosie a fost mereu subiect de dezbatere, multe diete de slabire excluzand-o. Dar este carnea rosie atat de neprietenoasa cu talia pe cat se spune? 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.