Vitamina D poate actiona precum un antiestrogen

Publicat in

Conform unui nou studiu pe animale, forma activa a vitaminei D - calcitriol - este un anti-estrogen. Descoperirea este de interes pentru culturisti, aceste proprietati anti-estrogenice fiind manifestate mai ales in tesuturile grase.

Se pare ca efectele benefice ale vitaminei D sunt si mai multe decat se credea (ca si cum nu ar fi fost destule). Vitamina D poate actiona precum un antiestrogen, mai mult chiar, poate creste eficienta inhibitorilor de aromatizare precum anastrozol, letrozol si exemestan.

Cercetatorii au vrut sa afle daca schimbarile in dieta pot influenta aparitia cancerului de san la femei si daca pot afecta tratamentul la femeile care deja au cancer de san. Estrogenul cauzeaza cresterea accentuata a celulelor canceroase din sani. Se stia deja ca vitamina D blocheaza productia receptorilor de alfa-estrogen asa ca cercetatorii s-au intrebat daca poate opri si productia estrogenului insusi.
Acest lucru ar fi posibil prin inhibarea enzimei de aromataza, cea care transforma androstenolonul si testosteronul in estrogen.

S-a conceput un experiment in care s-au folosit femele de soareci de laborator care aveau implantate celule canceroase umane. Soarecii au primi 0,1 mg de androstenedione zilnic, si cu trei zile inainte sa fie analizate li s-a administrat si cate 0,75 mg/zi de calcitriol (forma activa de vitamina D). Un grup de control a primit injectii cu ingrediente inactive. S-a observat ca celulele canceroase si celulele grase la soarecii care au primit calcitriol au produs mai putina aromatizare.

vitamina d este un antiestrogen pentru sportivi

In celulele umane, pe masura ce concentratiile de calcitriol cresc, cele de estrogen scad. Este un lucru foarte interesant pentru culturisti dar si pentru oricine este interesant de sport si sa arate mai bine. Mai putin estrogen inseamna ca celulele grase cresc mai greu si se micsoreaza mai usor! Inseamna si un risc mai mic de ginecomastie.

Cercetatorii au analizat si efectul inhibitorilor de aromatizare asupra celulelor grase, cand au fost luati singuri sau impreuna cu vitamina D. S-a descoperit ca vitamina D sporeste efectele inhibitorilor de aromatiuzare precum Arimidex, dar acest lucru este valabil si pentru exemestan si letrozol.

Deficientele de vitamina D sunt foarte raspandite in culturile vestice, asa ca oricine va beneficia de pe urma suplimentarii cu vitamina D. Culturistii sau cei care folosesc steroizi anabolizanti care se aromatizeaza folosesc in timpul ciclurilor si inhibitori de aromatizare pentru a preveni ginecomastia si retentia de apa. Acestia vor putea creste eficienta acestor medicamente daca iau si un supliment cu vitamina D (30 000 - 40 000 U.I./ saptamana). 

Dar estrogenul este util pentru sanatatea oaselor si articulatiilor. Femeile care au cancer de san si folosesc inhibitori de aromatizare au raportat probleme cu osteoporoza. La fel si sportivii care iau doze mari de inhibitori de aromatizare. Dar vitamina D poate ajuta in acest caz, ajutand eventual la reducerea dozei totale de inhibitori de aromatizare, dar si pentru ca in tesuturile osoase creste productia de aromataza si estrogen! 

Referinte

  1. Aruna V. Krishnan, Srilatha Swami, Lihong Peng, Jining Wang, Jacqueline Moreno, and David Feldman. Tissue-Selective Regulation of Aromatase Expression by Calcitriol: Implications for Breast Cancer Therapy. First Published Online: April 09, 2011. DOI: http://dx.doi.org/10.1210/en.2009-0855

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.