25 de motive pentru a lua vitamina D

Publicat in

Vitamina D te ajuta sa arati mai bine, sa fi in forma, sa fi mai sanatos si sa traiesti mai mult. Iata 25 de motive pentru a te suplimenta cu vitamina D.

In emisfera nordica unde traim, a venit vremea zilelor scurte si noptilor lungi. Asta inseamna ca organismul va sintetiza mai putina vitamina D; si cum aceast hormon (da, vitamina D este un hormon) are numeroase functii in organism, este important sa stim sa il folosim corect.

Vitamina D este sintetizata in corp ca raspuns la razele soarelui, sau poate fi luata prin dieta, sub forma de suplimente orale. Se pare ca majoritatea oamenilor au deficit de vitamina D, pentru ca nu se expun suficient de mult la soare. Este greu sa procuri vitamina D din dieta, chiar daca mananci cantitati mari de peste precum somon, macrou si ton, toate aceste specii continand vitamina D. Suplimentarea cu tablete de vitamina D sau cu pastile cu ulei de peste, in special din ficat de cod, este cea mai buna modalitate de a avea nivele sanatoase de vitamina D.

Este greu de facut o estimare exacta a deficientelor de vitamina D ale populatiei, dar se pare ca majoritatea au un deficit de vitamina D. Un nivel considerat minim de vitamina D este de 40 ng/ml (masurarea vitaminei D serice, din sange). Nivelele optime se plaseaza in raza de 40-80 ng/ml. Studiile arata ca majoritatea oamenilor au un nivel al vitaminei D de 20-30 ng/ml. Nivele si mai reduse, intre 10-25 ng/ml, vin insotite de probleme serioase de sanatate. 

Aportul recomandat de vitamina D, pentru cineva cu deficiente, este de 5000 U.I./zi sau 35000-50000 U.I. de doua ori pe saptamana (se pare ca a lua doze mari, mai rar, este mai eficient). Pentru cei care nu sunt deficienti in vitamina D, suplimentarea cu 1000 U.I. pe zi este suficienta (sau, mai eficient este de a lua o doza de 7000 U.I. o data pe saptamana). Iata 25 de motive pentru care a te suplimenta cu vitamina D.

1. Sanatatea oaselor

Nivele mici de vitamina D duc la osteoporoza, osteopenie si fracturi osoase. Se stie ca proasta absortie a calciului si nivelele reduse de vitamina D sunt principalele motive de aparitie a osteoporozei si fracturilor osoase. Suplimentarea cu calciu si vitamina D este un element cheie in mentinerea sanatoasa a oaselor. Aceste doua elemente pot imbunatati mineralizarea oaselor si pot corecta hiperparatiroidismul secundar.

2. Forta musculara

Se stie ca tesutul muscular este un organ-tinta pentru vitamina D, si deficitul acestei vitamine duce la slabiciunea musculara. Deifcitul duce la anormalitati in contractiile musculare, afectand productia de forta a muschilor. Sunt dovezi si ca nivelele bune de vitamina D reduc degradarea proteinelor din muschi (asta inseamna o mai buna conservare a masei musculare).

3. Putere musculara si dezvoltarea fortei

Un aport optim de vitamina D imbunatateste dezvoltarea puterii musculare si a distantei sariturii in inaltime. Abilitatea muschilor de a se contracta si de a produce forta este afectata de vitamina D. Intr-un studiu din 2008, participantii cu nivele mici de vitamina D au produs mai putina forta decat cei cu nivele ridicate de vitamina D; astfel, vitamina D este asociata cu puterea si forta. Mai mult, subdezvoltarea fortei are implicatii negative asupra dezvoltarii pe termen lung a oaselor.

4. Tesut muscular slab

Vitamina D este esentiala pentru mentinerea masei musculare, pentru dezvoltarea masei musculare slabe, si pentru indepartarea grasimii din tesuturile musculare. Un deficit de vitamina D poate duce atat la slabirea masei musculare cat si la acumularea de grasime. Deficitul de vitamina D este asociat cu cresterea infiltrarii masei adipoase in muschi. In acest caz, deficienta de vitamina D inseamna nivele serice mai mici de 29 ng/ml. Cei cu valori sub 29 ng/ml au un risc cu 24% mai mare de a avea grasime intre fibrele musculare. 

5. Tratamentul psoriazis si a altor boli de piele

Bolile de piele precum psoriazis pot raspunde bine la tratamentul cu vitamina D, pentru ca aceasta reduce inflamatia. Cei care sufera de diferite boli inflamatoare, printre care si psoriazis, dermatita, matreata, eczeme, rozacee si acnee severa, sunt de multe ori deficitari in vitamina D. Suplimentarea cu aceasta vitamina poate ajuta la incetinirea ratei de inlocuire a celulelor din piele in afectiuni precum psoriazis.

6. Reglarea zaharurilor din sange si rezistenta la insulina

Suplimentarea cu vitamina D creste sensibilitatea la insulina si descreste rezistenta la insulina, putand intarzaia instalarea diabetului. O doza zilnica de 4000 U.I. pe zi descreste semnificativ rezistenta la insulina. Asta ajuta atat la prevenirea diabetului, cat si la un mai bun control al masei adipoase. 

7. Prevenirea sclerozei multiple

Se stie ca deficienta de vitamina D duce la pierderea mineralelor din oase si osteoporoza, dar vestile bune sunt ca nivelele optime de vitamina D protejeaza si impotriva sclerozei multiple. Un studiu facut pe 190 000 de femei, a descoperit ca cele care foloseau suplimente cu vitamina D, in special multivitamine, aveau un risc cu 40% mai scazut de a face scleroza multipla, fata de femeile care nu se suplimentau cu vitamina D. Se pare ca deficienta de vitamina D este un factor mare de risc cand vine vorba de scleroza multipla. 

8. Prevenirea cancerului

Vitamina D poate lupta impotriva a numeroase forme de cancer, dintre care cel pulmonar, de san, de colon si de prostata. In cazul cancerului de plamani, suplimentarea cu vitamina D poate echilibra nivelele ridicate ale unei enzime asociate cu dezvoltarea tumorilor pulmonare agresive. Intr-un studiu din 2011, pacientii bolnavi de cancer la plamani cu nivele mari de vitamina D aveau o rata de supravietuire de 81% dupa 5 ani, fata de cei cu nivele reduse de vitamina D, care aveau o rata de supravietuire de 41%.

9. Tratamentul astmului

Nivele ridicate de vitamina D sunt asociate cu o mai buna functionare a plamanilor, reducand hiperventilarea cailor respiratorii si imbunatatind glucocorticoizii in vitro. Aceste descoperiri sugereaza ca suplimentarea cu vitamina D a pacientilor cu astm poate descreste severitatea astmului si imbunatati raspunsul la tratament. Tot in studiul care a constatat acest lucru s-a observat si ca nivelele mici de vitamina D sunt asociate cu o inflamatie mai mare a corpului, si ca participantii cei mai grasi aveau cele mai mici nivele de vitamina D - alte dovezi ca vitamina D ajuta la slabit!

10. Sanatatea aparatului reproducator masculin

Vitamina D este asociata cu nivele normale de spermatozoizi. Barbatii cu nivele mici de vitamina D au un numar redus de spermatozoizi. Pentru a mentine sanatatea apartului reproducator, este foarte importanta suplimentarea cu vitamina D, mai ales ca 51% dintre barbati au deficit in ceea ce priveste aceasta vitamina.

11. Sanatatea cardiovasculara

Deficienta de vitamina D este asociata cu boli cardiovasculare, iar nivelele mari de vitamina D sunt asociate cu sanatatea inimii. Studii efectuate pe termen lung (ani de zile) au demonstrat legatura dintre vitamina D si sanatatea inimii, iar suplimentarea cu vitamina D poate preveni aparitia bolilor coronariene.

12. Sanatatea creierului

Nivele mici de vitamina D sunt asociate cu functii cognitive scazute. Nivelele mici de vitamina D au fost asociate de mult cu boli neurologice, dar noile studii indica faptul ca vitamina D este mai importanta pentru sanatatea creierului decat credeam.

13. Dezvoltarea creierului la fat

Avand in vedere importanta vitaminei D pentru sanatatea creierului, nu este surprinzator ca joaca un rol foarte important in dezvoltarea creierului la fat. Asa ca nu este deloc bine ca o gravida sa aibe deficienta de vitamina D. Copiii unor astfel de mame sunt mai predispusi la schitofrenie, boli osoase si diabet.

14. Sanatatea sistemului reproducator feminin

Vitamina D este importanta si pentru sanatatea organelor sexuale ale femeilor, si are un impact asupra fertilitatii. Pentru ca vitamina D influenteaza si forta musculara, femeile cu nivele reduse de vitamina D tind sa nasca prin cezariana, pentru ca muschii actioneaza sub nivelul optim.

15. Tratamentul depresiilor

Probabilitatea de a suferi de depresie si alte boli ale creierului este mult mai mare la cei cu deficiente de vitamina D, comparativ cu cei care au nivele adecvate. Nu se stie exact ce rol are vitamina D in sanatatea mentala, dar se stie ca aceasta imbunatateste metabolismul neuronilor, si ii protejeaza de stresul oxidativ. Vitamina D promoveaza si cresterile nervilor si este implicata in formarea neurotransmitatorilor, care sunt foarte importanti in reglarea starilor de spirit. 

16. Functiile imunologice

Vitamina D este esentiala pentru delcansarea apararii imunologice si nivele scazute impiedica celulele T ale corpului sa lupe cu infectiile. Mai exact, celulele T inactive se bazeaza pe vitamina D sa le activeze in caz de infectii. Pe langa faptul ca ajuta corpul sa lupte cu virusii si infectiile, vitamina D creste raspunsul imunologic si pentru ca reduce inflamatiile, un obstacol major in fata vindecarii si sanatatii.

17. Sanatatea rinichilor

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea rinichilor. Este un component cheie in tratarea bolilor cronice lel rinichilor si descresterea ratei de deces in randul acestor pacienti. Se subintelege ca deficienta de vitamina D creste riscul de imbolnavire al rinichilor. 

 pastile anti-ejaculare precoce

18. Tratamentul hipertensiunii si bolilor metabolice

Deficienta de vitamina D este puternic asociata cu hipertensiunea si cu boli metabolice precum diabetul si obezitatea. Suplimentarea cu vitamina D este foarte eficienta in reducerea tensiunii arteriale, cand este acompaniata si de suplimentarea cu calciu. 

19. Prevenirea obezitatii

Nivele mici de vitamina D te pot ingrasa. Se pare ca masa adipoasa este mai mare la indivizii cu deficiente de vitamina D si aceste lipsuri sunt corelate cu nivele crescute ale hormonului paratiroid si de calciu intracelular, factori importanti in determinarea obezitatii. Nivelele mari de calciu intracelular declanseaza cai metabolice care promoveaza acumularea de tesut gras si suprima arderea grasimilor. Initial se credea ca nivelele mici de vitaimna D la obezi sunt cauzate de obezitate in sine, dar un studiu din 2010 sugereaza ca acele nivele reduse contrubuie in primul rand la instalarea obezitatii.

20. Prevenirea bolii Parkinson

Cercetatorii au gasit o legatura intre nivelele mici de vitamina D si de declansarea precoce a bolii Parkinson. Boala Parkinson este o boala incurabila care afecteaza sistemul nervos, cu simptome care includ tremuratul mainilor, rigiditate musculara, probleme digestive si urinare, si o descrestere a dexteritatii si coordonarii. Boala debuteaza de obicei dupa 60 de ani, iar cand se intampla inainte de 40 de ani se cheama declansare precoce. Se estimeaza ca boala Parkinson afecteaza 5 milioane de oameni, la nivel mondial. Muhammad Ali este unul din cei mai faimosi oameni care au avut aceasta boala.

21. Prevenirea rahitismului si a osteomalaciei

Aparitia anemiei si osteomalaciei (subtierea oaselor) este direct legata de  deficienta de vitamina D. Anemia este o boala care apare in copilarie, caracterizata prin subtierea oaselor si aparitia deformarilor. La adulti, osteomalacia este asociata cu osteoporoza, dar este o boala separata care incepe cu furnicaturi in zona lombara si se intinde la maini si coaste. Oasele se deformeaza, apar fracturi dese si oboseala cronica.

22. Prevenirea si tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice

Boala pulmonara obstructiva cronica, zisa si BPOC, este caracterizata prin slabiciune respiratorie si obturarea cailor respiratorii in palmani. Se poate trata prin suplimentarea cu vitamina D. Tinand cont de capacitatea vitaminei D de a creste forta musculara si de a combate astmul, este logic sa aibe efecte si asupra BPOC. Un studiu din 2010 a observat ca suplimentarea cu 100 000 U.I. pe luna, de vitamina D, a adus imbunatatiri semnificative la toate masuratorile BPOC, inclusiv consumul de oxigen.

23. Tratamentul bolilor autoimune

Deficientele de vitamina D afecteaza functiile imunologice si cresc riscul de progresie a SIDA si de moarte din cauza unor boli. Se pare ca cei cu nivele crescute de vitamina D au un risc de moarte mai scazut decat cei cu deficiente. Suplimentarea cu vitamina D poate fi o terapie anti-virala foarte buna.

24. Tartamentul anemiei la copii

Nivele mici de vitamina D la copii pot cauza anemie, o afectiune care poate afecta organele interne prin diminuarea oxigenarii lor. Anemia apare cand corpul nu are suficiente celule rosii pentru a transporta oxigenul, si se diagnosticheaza prin masurarea hemoglobinei. Simptomele anemiei usoare includ oboseala, ameteli usoare si energie scazuta. 

25. Preveniera infectiilor

Aportul adecvat de vitamina D joaca un rol important in prevenirea infectiilor si suplimentarea cu vitamina D ar putea fi folosita ca tratament pentru infectii virale, bacteriene sau cauzate de ciuperci. Exista numeroase afectiuni care beneficiaza de pe urma suplimentarii cu vitamina D: tuberculoza, psoriazis, eczeme, infectii ale pieptului, ale ranilor, ale tractului urinar, ale ochilor, etc. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.