Suplimentele din macese ar putea ajuta la slabit

Publicat in

Noi cercetari arata ca suplimentele cu extract de macese ar putea preveni ingrasarea si pot ajuta la cresterea numarului de calorii arse zilnic.

Suplimentarea zilnica cu extract de macese poate impiedica ingrasarea la soareci de laborator, comparativ cu soarecii care au urmat doar o dieta bogata in grasimi, spune un nou studiu din Suedia. 

Cercatatorii de la Universitatea Lund raporteaza ca suplimentarea cu extract de macese pare sa actioneze prin cresterea arderilor calorice si inducerea transformarii grasimii albe in grasime bruna

Exista doua tipuri de grasime in corpul nostru, alba si bruna. Cea alba are ca principal scop stocarea de trigliceride si eliberarea de acizi grasi si molecule bioactive numite adipocitokine. Grasimea bruna poate emana si energie (caldura). Este posibil si sa dai grasimii albe caracteristicile termogenice ale grasimii brune.

De la descoperirea grasimii brune la adulti se incearca cresterea capacitatilor termogencie ale acestia sau transformarea grasimii albe in grasime bruna, pentru a combate obezitatea, diabetul si bolile metabolice. 

Detaliile studiului

Cercetatorii au hranit soarecii cu o dieta bogata in grasimi si pe o parte din ei i-au suplimentat cu extract de macese. Cantitatea de pudra de macese totala a fost de 30% din greutatea dietei. Studiul a durat 3 luni.

Rezultatele au aratat ca desi nu au existat diferente calorice in privinta dietei intre cele doua grupuri, soarecii care au consumat si extractul de macese nu s-au ingrasat deloc, pe cand animalele de control s-au ingrasat. Si glicemia, nivelele de insulina si colesterolul au fost mai bune la soarecii care au fost suplimentati cu extractul de macese. 

Soarecii care au primit suplimentul cu macese au avut arderi calorice mai mari si o rata metabolica mai mare.

Analizele genetice au aratat ca extractul de macese a dus la cresterea proprietatilor termogenice ale grasimii brune si la transformarea unei parti din grasimea alba in bruna. 

Cercetatorii au spus: "Am identificat doua mecanisme posibile prin care macesele isi exercita proprietatile anti-obezitate. Intai, consumul de macese promoveaza proprietatile grasimii temorgencie brune, si in al doilea rand macesele par sa reduca absortia caloriilor din intestine. Asadar, extractul de macese are proprietati anti-obezitate atat prin o crestere a arderilor calorice cat si prin incetinirea absortiei caloriilor". 

Este nevoie si de studii similare facute pe oameni cat si studierea mecanismelor complementare ale maceselor pentru a stabili cu exactitate cat de eficient ar fi un astfel de supliment pentru oameni, dar pana acum cercetarile sunt promitatoare. 

Referinte

  1. M. Cavalera et al. 2016, 13:91, doi: 10.1186/s12986­016­0151­5 Rose hip supplementation increases energy expenditure and induces browning of white adipose tissus. Nutrition & Metabolism, 2016, 13:91, doi: 10.1186/s12986­016­0151­5
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.