Se stie ca milioane si milioane de oameni din intreaga lume care incerca sa slabeasca, sunt inspaimantati vazand ca acul cantarelor se duce numai in sus. Si mai rau, majoritatea acestor oameni au si un nivel energetic scazut, fara o explicatie anume. Multi isi spun ca au un metabolism lent, ca o data cu varsta asa se intampla sau se intreaba de ce le este mereu frig. Suna cunsocut? Daca ar exista o metoda sigura si eficienta de a mari metabolismul si a-l mentine la eficienta maxima? Desi este adevarat ca metabolismul scade o data cu varsta intr-o anumita masura, nu inseamna ca trebuie sa ajungem cantarind mai mult si fara energie.
Exista oameni de 30, 40, 50 sau 60 de ani care au un nivel al energiei foarte crescut. Care este secretul lor? Se prea poate sa fie o tiroida functionala si sanatoasa.
Galnda tiroida este o glanda in forma de fluture, localizata la baza gatului. Are un singur scop: sa produca doi hormoni, critici pentru mentinerea unui metabolism normal si eficient.
De fapt, acesti hormoni sunt indispensabili corpului nostru pentru a converti caloriile in energie. Acesti doi hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), sunt produsi atunci cand iodul din organism se combina cu aminoacidul L-tirosin. Suna simplu, nu? Dar metabolismul uman este foarte complex si poate fii dat peste cap de o multitudine de factori. Unul din factorii importanti pe care-i putem controla sunt nutrientii de care tiroida are nevoie pentru a produce cei doi hormoni.
Pentru ca metabolismul nostru sa functioneze eficient, corpul trebuie sa aibe tot timpul la dispozitie nutrientii necesari functionarii glandei tiroide. Daca nu aveti grija sa ii furnizati acesti nutrienti, nici tiroida nu va avea grija sa arda caloriile.
Nu disperati! Exista si vesti bune! Mentinerea unei glande tiroide sanatoase, ar putea fii mai simplu decat credeti. De obicei, acesta glanda suprema a metabolismului este foarte receptiva la nutrientii potriviti. Singura problema este ca unele din ingredientele necesare nu se gasesc la piata, fiind mai exotice, si gasindu-se mai greu, de obicei in magazine de specialitate.
Si acum sa trecem la nutrientii care tin galnbda tiroida sanatoasa:
L-tirosina
Acest aminoacid joaca un rol esential in producerea de hormoni tiroidieni. Corpul nostru poate produce o anumita cantitate de L-tirosina din alti aminoacizi, dar, pe masura ce imbatranim, corpul nu poate face fata cerintelor tiroidei. O lipsa a acestui aminoacid ne lasa fara energie si determina organismul sa depuna caloriile sub forma de grasime.
Iodul
Un alt element cheie al metabolismului, fara care acesta nu poate avea loc. Glanda tiroida este singura din organism care poate absorbi iodul.
Acest element se gaseste de obicei in crustacee sau sarea iodata, este stocat in glanda tiroida pana la producerea celor doi hormoni, T3 si T4. Asta se face prin combinarea iodului cu L-tirosina, si alti nutrienti. Lipsa iodului duce la slabiciune generala si lipsa de concentrare.
Muschiul islandez
Este o sursa vegetala naturala de numerosi nutrienti pentru suportul tiroidei, inclusiv iod. Este folosit de sute de ani in medicina naturista, si se pot gasi suplimente cu aceasta planta, la magazinele de profil.
Seleniu
Este un mineral cunoscut mai ales pentru proprietatile sale antioxidante si efectul natural sinergetic cu alte vitamine. Suplimentarea cu seleniu este curciala pentru oricine cu o glanda tiroida lenesa.
Guggul
Tehnic denumit Guggulsterone, pomul Guggul este originar din India, are o secretie rasinoasa folosita de secole in medicina traditionala indiana, numita Ayurveda. Studiile au aratat ca sterolul extras si purificat din acest copac, poate mentine sanatoase functiile glandei tiroide.
Asa ca, glanda tiroida se bazeaza foarte mult pe nutrientii care ii are la dispozitie pentru a functiona eficient. Exista suplimente separate pentru toti nutrientii enumerati mai sus, sau unele suplimente care intrunesc toti nutrientii intr-o singura capsula. Si, desigur, cele mai bune surse, sunt din alimentatie, daca avem posibilitatea.
Si acum sa recapitulam principalele idei ale acestui articol:
- cu cat avem mai putini nutrienti care sa sustina tiroida cu atat avem mai putin hormoni tiroidieni (T3 si T4);
- cu cat producem mai putin hormoni tiroidieni cu atat mai lent este metabolismul;
- cu cat este mai lent metabolismul cu atat produce energie mai putina;
- cu cat suntem mai lipsiti de energie cu atat suntem mai predispusi la ingrasare si oboseala;
Referinte