Testosteron mai mult? Redu SHBG

Publicat in

Mult din testosteronul tau este legat de SHBG si astfel inactiv. Invata ce sa faci pentru a il elibera!

Cand primesti rezultatele analizei tale de sange pentru testosteron, una dintre valorile pe care le vei vedea este cea a testosteronului total. Si probabil te simti destul de bine vazand un numar mare acolo. Dar a avea un nivel ridicat de testosteron total este asemanator cu a avea zece mii de dolari in buzunar si a te simti bogat, cand majoritatea sunt doar bani de Monopoly.

Nivelurile de testosteron total nu au aproape nicio valoare in evaluarea a cat de mult hormon masculin are cineva. Ceea ce conteaza sunt testosteronul "liber" si testosteronul "biodisponibil". Acestea sunt determinate de cat de mult testosteron este legat de SHBG (globulina de legare a hormonilor sexuali) si de albumina serica. Aceste proteine se afla in sistemul tau circulator si captureaza moleculele singure de testosteron si le "incatuseaza" chimic.

Dintre cele doua, SHBG este mult mai problematic. SHBG poate fi cu adevarat enervant cand iti tine captive nivelurile tale de testosteron, intr-o asemenea masura incat Dr. Abraham Morgentaler o numeste "jokerul din pachet" in evaluarea nivelului de testosteron al unui pacient.

Poti avea un nivel ridicat de testosteron total datorita predispozitiei genetice, a suplimentelor sau a terapiei de substitutie hormonala. Cu toate acestea, s-ar putea sa experimentezi simptome de nivel scazut de testosteron din cauza acelui joker, SHBG.

De aceea, trebuie sa inveti cum sa faci ajustari in dieta sau stilul tau de viata pentru a reduce nivelul de SHBG  sau, alternativ, ce echipe chimice poti trimite sa elibereze testosteronul.

Cat de mult testosteron leaga SHBG?

Cand esti copil, nivelurile de SHBG sunt destul de scazute, dar cand ajungi la pubertate, ele scad si mai mult, astfel incat exista destul testosteron liber disponibil pentru a-ti creste muschii si alte parti barbatesti.

Aceste niveluri raman destul de constante - cel putin asa ar trebui - pana la batranete, cand nivelurile de SHBG cresc si lega si mai mult din testosteronul corporal care se epuizeaza rapid.

Dar chiar si barbatii tineri in perioada lor de varf au mult testosteron legat si indisponibil pentru a face ceea ce este menit sa faca testosteronul. De obicei, SHBG leaga intre 40 si 70% din testosteronul unui barbat tanar, dar ai putea avea mai mult SHBG decat este normal.

Asta inseamna ca, in timp ce s-ar putea sa ai un nivel de testosteron total de 1000 ng/dl, testosteronul tau liber ar putea fi doar de 15 ng/dl, ceea ce majoritatea medicilor inca il considera a se incadra in intervalul normal. Cu toate acestea, un astfel de nivel scazut ii expune pe barbati la un risc ridicat de boli legate de varsta si ii impiedica sa acumuleze muschi. Chiar si energia sexuala este afectata.

Ca referinta, iata cateva intervale "normale" de testosteron liber in functie de varsta:

 • 20-25 de ani: 5,25 pana la 20,7 ng/dl
 • 30-35 de ani: 4,85 pana la 19,0 ng/dl
 • 50-55 de ani: 4,06 pana la 15,6 ng/dl

Totusi, in experienta mea, barbatii ar trebui sa incerce sa mentina niveluri cuprinse intre cel putin 20 ng/dl si aproximativ 30, indiferent de varsta. Una dintre modalitatile in care putem face asta este sa reducem nivelul de SHBG.

Pentru a face asta, s-ar putea sa fie nevoie sa cresti nivelurile de testosteron (fie natural, fie prin terapie de substitutie) pentru a coplesi SHBG. Sau sa lucrezi pentru a mentine nivelurile de SHBG in partea inferioara a limitelor normale fiziologice, care se afla intre 10 si 57 nanomoli de SHBG pe litrul de sange.

Sunt nivelurile mele de SHBG prea ridicate?

Simptomele unui nivel prea mare de SHBG sunt aproape aceleasi cu simptomele unui nivel scazut de testosteron:

 • Lipsa de energie
 • Depresie
 • Lipsa bucuriei generale
 • Libidou scazut sau redus
 • Testicule mici
 • Imposibilitatea de a construi masa musculara sau de a pierde grasime
 • Sperma lipsita de energie
 • Ginecomastie (cresterea tesutului mamar la barbati)
 • Lipsa parului pe corp

Cu toate acestea, nivelul ridicat de SHBG are implicatii mult mai grave asupra sanatatii. Este, de asemenea, asociat cu cancerul de prostata si boala Alzheimer.

masa musculara mai mare

Ce cauzeaza niveluri ridicate de SHBG?

Exista cel putin cateva mutatii genetice care cauzeaza cantitati crescute de SHBG, care de obicei se manifesta sub forma unui numar scazut de spermatozoizi sau a spermatozoizilor de proasta calitate, dar acestea sunt aspecte pe care de obicei nu le-ai putea identifica decat daca ai cauta in mod specific cauzele infertilitatii tale.

Alte lucruri, mai probabile, care cresc nivelurile de SHBG includ:

 • Alcoolul: Consumul de alcool afecteaza in mod semnificativ nivelurile de SHBG, intr-o asemenea masura incat un studiu a propus ca cresterile rapide ale nivelurilor de SHBG ar trebui considerate un indicator al alcoolismului.
 • Exercitiile fizice: Antrenamentul cu greutati creste nivelurile de SHBG, dar doar temporar. Antrenamentele excesive fara odihna sau nutritie corespunzatoare (suprantrenament) cauzeaza o crestere perpetua si, probabil, daunatoare a proteinei de legare. Asadar, antreneaza-te intens si recupereaza-te si mai intens!
 • Dezechilibre hormonale diverse: Niveluri ridicate de hormoni tiroidieni si estrogeni pot cauza niveluri ridicate de SHBG, la fel cum pot nivelurile scazute de hormon de crestere.
 • Inaintarea in varsta: Cu cat inaintezi in varsta, cu atat ai mai mult SHBG cu care sa te confrunti.
 • Fumatul, stresul, malnutritia si aportul excesiv de fructoza. Stilul de viata si dieta au un impact real asupra hormonilor din corp.

Ce pot face pentru a reduce nivelurile de SHBG?

Exista multe modalitati de a reduce nivelurile de SHBG. Poti, de exemplu, sa consumi o masa bogata in carbohidrati. Insulina blocheaza SHBG.

La fel, te-ai putea "elibera" singur de tensiunile sexuale, deoarece orgasmul reduce nivelurile de SHBG, dar aceste doua metode sunt doar temporare.

Pentru rezultate mai durabile, care ar putea duce la schimbari reale in ceea ce simti sau in modul in care acumulezi muschi sau pierzi grasime, trebuie sa adopti schimbari permanente in stilul de viata sau sa incepi sa iei diverse suplimente.

Majoritatea dintre voi aveti deja o dieta bogata in proteine (sau cel putin asa ar trebui daca va aflati pe site-ul steroizi.ro), deci aceasta este un prim pas important. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca faci toate lucrurile necesare pentru a construi un corp sanatos in general, cum ar fi dormit suficient, consumat alimente potrivite si evitat stresul.

Presupunand ca faci deja toate acestea, exista diverse suplimente dovedite in studii pentru a reduce nivelurile de SHBG:

 • ZMA (zinc si magneziu)
 • Ulei de peste
 • Eurycoma, daca folosesti varianta LJ 100, asa cum se gaseste in Bulke EXTREME
 • Vitamina D
 • Bor
 • Calciu
 • Un optimizator hormonal precum TESTOLAN.

Sa fac recomandari specifice privind dozajul este dificil, deoarece nivelurile de SHBG si cauzele sunt individuale si multifactoriale. Totusi, urmarea instructiunilor generale de pe eticheta pentru uleiul de peste si Bulke EXTREME si Testolan este o abordare viabila. In ceea ce priveste ZMA, vitamina D, borul si calciul, depinde in mare masura daca esti deficient in vreunul dintre acestea sau nu.

Evident, daca esti deficient, trebuie sa ajungi cel putin la nivelul recomandat zilnic de ingestie (DZR) urmand instructiunile de pe eticheta. Daca nu esti deficient in ele, ia in considerare luarea unei capsule sau tablete suplimentare din fiecare dintre vitaminele sau mineralele respective pentru efectul lor specific, "medicamentos", de combatere a nivelului ridicat de SHBG.

In concluzie, SHBG este o componenta importanta a echilibrului hormonal masculin si poate afecta semnificativ starea ta de sanatate si bine. Este esential sa intelegi nivelurile tale de SHBG si sa iei masuri adecvate pentru a le mentine intr-un interval optim.

Referinte

 1. Chaoyang Li et al. Association of Testosterone and Sex Hormone-Binding Globulin With Metabolic Syndrome and Insulin Resistance in Men. Diabetes Care. 2010 Jul;33(7):1618-24. PubMed 1.
 2. Iturriaga H et al. Effects of abstinence on sex hormone profile in alcoholic patients without liver failure. J Endocrinol Invest. 1995 Sep;18(8):638-44.
 3. Morgentaler A. Testosterone for Life: Recharge Your Vitality, Sex Drive, Muscle Mass, and Overall Health. McGraw Hill, November 17, 2008.
 4. Selby C. Sex hormone binding globulin: origin, function and clinical significance. Ann Clin Biochem. 1990 Nov;27 ( Pt 6):532-41. PubMed 2.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.