Fructe si legume pentru muschi mai mari

Publicat in

Un amestec pudra de fructe si legume a facut animalele de laborator mai rapide si mai puternice, si cu muschi cu 40-45% mai mari!

Omul de rand stie ca trebuie sa manance multe legume si fructe. Dar de ce ar trebui sa manance mai multe, nu stie exact!

Da, poate ca intelegi ca fructele si legumele sunt mai sanatoase si te ajuta sa traiesti ceva mai mult si daca nu le mananci o sa apara deficiente serioase de microelemente! Dar cam atat! 

Culturistii si cei interesati de sanatate cunosc ceva mai multe si stiu ca diferitele vitamine, minerale si fitochimicale continute in fructe si legume sunt indispensabile in construirea unui corp care arata si se simte grozav.

Dar si cei mai impatimiti fani ai fructelor si legumelor o sa fie surprinsi de descoperirile unui studiu recent. O simpla strategie de suplimentare cu pudre de fructe si legume a dus la cresterea muschilor, fortei si andurantei! 

Ce s-a facut

Cercetatorii au impartit soareci tineri in 3 grupuri diferite. Grupul de control a primit mancare standard pentru soarecii de laborator. Al doilea grup a primit acelasi fel dar usor modificat, prin adaugarea unei cantitati mici de pudra de fructe si legume (2%). 

Al treilea grup a primit aceeasi mancare dar cu cantitati mai mari de pudra de fructe si legume. 

S-a folosit o pudra de fructe si legume standard, similara cu ce vand toate companiile de nutritie. Trebuie mentionat ca studiul NU a fost finantat de nicio astfel de companie, ceea ce adauga credibilitate si mai multa rezultatelor. 

Echivalentul uman a ceea ce au dat la soareci este de 20-30 de grame.

Ce s-a descoperit

Dupa 20 de saptamani, cele doua grupuri de soareci care au primit pudra de fructe si legume aveau un fizic superior decat grupul de control:

  • Soarecii din grupul suplimentat cu pudra de fructe si legume aveau muschi mai mari de 1,4 si respectiv 1,5 ori mai mari.
  • Soarecii din grupul suplimentat cu pudra de fructe si legume, cand au fost pusi sa alerge pana la epuizare, au alergat de 1,7 si respectiv de 1,8 ori mai mult.
  • Soarecii din grupul suplimentat cu pudra de fructe si legume au alergat si cu 50% mai departe.
  • Soarecii din grupul suplimentat cu pudra de fructe si legume au avut o forta a prizei mai mare. 

Cand s-a analizat efectele suplimentarii la nivel biochimic, s-au descoperit niste lucruri neasteptate. Extractele din fructe si legume au crescut numarul mitocondriilor din celulele musculare; mitocondriile sunt cele care produc ATP, forma de energie a tuturor celulelor din corp. 

Mixul vegetal a activat si urmatoarele molecule de semnalizare, toate implicate in felul in care muschii se comporta si functioneaza: 

  • SIRT-1 - Aceasta molecula are un rol cheie in hipertrofia indusa de rezistenta.
  • PGc-1-1alfa - Aceasta substanta pare sa aibe un rol in biogeneza fibrelor musculare cu rapsuns lent.
  • PPAR delta - Un regulator important al metabolismului muschilor scheletici. 
  • AMPK - Un alt regulator puternic al metabolismului muschilor scheletici. 

 masa musculara pe cale naturala

Cum sa folosesti aceste informatii

Credeam ca fructele si legumele pe care le mancam ne fac bine doar prin continutul de vitamine si minerale si fibre alimentare. Aceste atribute sunt grozave, desigur, dar nu asta face aceste plante...magice! Si nu ele au dus la cresterea muschilor soarecilor din experimentul de fata. 

In schimb, proprietatile de combatere a bolilor, de sustinere a sanatatii si de construire de masa musculara ale acestor plante pot fi atribuite polifenolilor pe care le contin, si nu vitaminelor! 

Polifenolii sunt o clasa de molecule care au efecte biologice pe care abia incepem sa le intelegem. Nu se stie mecanismul exact de actiune, dar polifenolii pot reduce inflamatiile, previn agregarea trombocitelor, scad tensiunea arteriala, te protejeaza de stresul oxidativ generat de exercitiile fizice, cresc sensibilitatea la insulina, reduc colesterolul, previn cancerul si chiar lupta cu cancerul. 

Acum se pare ca pot imbunatati cresterile musculare si anduranta musculara. Dar sa fiu clar: nu cred ca daca consumi pudra de fructe si legume, timp de 20 de saptamani, va duce la cresterea masei musculare cu 40-50%! Nu cred ca rezultatele studiului pe soareci au o transferabilitate atat de mare si la oameni

Totusi, studiul este inca o dovada ca polifenolii din plante, cand sunt consumati cu regularitate si in cantitati suficiente, pot face mult bine corpului uman

Foloseste pudre de fructe si legume combinate cu ovaz, shake-uri proteice, iaurt sau kefir si le poti pune chiar si in produse de patiserie! Oricum iti este mai convenabil! 

Referinte

  1. Jin Yu, Hong Zhu, et al. "The Effect of Diet on Improved Endurance in Male C57BL/6 Mice." Nutrients 2018, 10(8), 1101.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.