Steroizii provoaca pierderi de memorie

Publicat in

Stim ce pot face steroizii anabolizanti si androgeni pentru muschi, dar pentru minte? Un nou studiu are cateva raspunsuri.

Muschi mari, memorie proasta?

Un studiu recent spune ca utilizarea de steroizi anabolizanti pe termen lung poate afecta negativ capacitatea de a iti aduce aminte lucruri, capacitatea de a planifica si capacitatea de a fi atent. 

In studiu, cercetatorii au folosit 100 de barbati cu varste intre 18 si 30 de ani care se antrenau cu greutati in mod constant. Oparte din ei foloseau steroizi anabolizanti si androgeni iar ceilalti erau naturali frate! Utilizatorii de steroizi aveau o medie de utilizare a substantelor anabolizante de 2,5 ani, cu o medie de doua injectii pe saptamana. 

Ambele grupuri au facut cateva teste de memorie si functii cognitive. Scopul studiului a fost de a testa efectele steroizilor asupra capacitatii de "aducere aminte" de zi cu zi. Asta inseamna ca au testat efectele asupra unor lucruri pe care trebuie sa ni le amintit in viata de zi cu zi.

Rezultatele

Comparativ cu cei care nu foloseau steroizi, cei care o faceau:

  1. Erau cu 39% mai uituci in termeni de memorie prospectiva. Este vorba de a iti aduce aminte sa faci ceva ce ai planificat, precum a te intalni cu cineva la o anumita ora sau a plati o factura.
  2. Erau cu 28% mai uituci in termeni de memorie restrospectiva - aducerea aminte de fapte petrecute in trecut. 
  3. Au avut o diferenta de 32% in privinta functiilor mentale executive. Functiile executive descriu procesele mentale care te ajuita sa fii atent, sa planifici si sa executi anumite sarcini si sa corelezi diferite informatii. Cu aceasta functie redusa, abilitatea ta de a planifica este data peste cap. 

"Descoperirile noastre sugereaza ca utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanti si androgeni are un impact semnificativ asupra memoriei de zi cu zi si a capacitatii de a iti aduce aminte. Asta poate afecta multe aspecte ale vietii, inclusiv relatiile cu alte persoane, locul de munca, educatia si aspecte legate de sanatate" spune doctorul Tom Heffernan, unul din cercetatorii care au creat studiul. 

Acum stii si ce iti pot face steroizii pe plan mental. Ai grija doar sa nu uiti!

Referinte

  1. Northumbria University. "Gym steroid use has impact on memory." ScienceDaily. ScienceDaily, 7 July 2015.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.