Vitamina care trateaza anxietatea si atacurile de panica

Publicat in

Unii oameni pot avea nevoie de medicamente anxiolitice, dar la altii nu este vorba decat de o simpla deficienta de vitamine sau minerale. Iata despre ce este vorba.

Te duci la orice doctor cu orice problema si ii spui despre simptomele tale. Iata ce ar trebui sa se intample.

Doctor: Sa vedem ce cauzeaza aceasta problema. Sa ne asiguram intai ca nu este doar o deficienta nutriionala.

Iata cum se intampla in realitate.

Doctor: Ok, iata o prescriptie cu ceva care va indeparta acele simptome. 

Da, uneori este nevoie de medicamente. Dar nu ar trebui sa fie prima si singura solutie a medicilor, mai ales in cazuri de anxietate, mai ales daca stie cate ceva despre nutritie. Din pacate, multi doctori nu stiu nutritie. 

Un studiu publicat in " Journal of General Internal Medicine " a descoperit ca doctorii acorda pacientilor, in medie, doar 11 secunde pentru a isi explica simptomele, inainte de a ii intrerupe. Si probabil in acele 11 secunde se gandesc la ce medicament sa iti prescrie!

Consultatiile in graba si lipsa cunostintelor nutritionale au consecinte. Multa lume se confrunta cu efectele secundare ale unor medicamente precum Xanax, cand tot ce ar avea nevoie ar fi sa manance o friptura suculenta. 

Studiul

Un studiu japonez a adunat 21 de participanti cu diferite niveluri de anxietate, plus un grup de control. Axietatea in acest studiu a fost definita ca griji exagerate, stare constanta de nervozitate si chiar tremur si hiperventilatie. 

Iata si smecheria: toti cei care sufereau de anxietate aveau niveluri mici de fier si vitamina B6. Si este logic. Se crede ca la baza anxietatii excesive se afla nivelurile precare de serotonina din creier. Serotonina este sintetizata din triptofan, iar fierul si vitamina B6 joaca un rol important in acest proces. 

Niveluri mici de fier si vitamina B6 duc la niveluri mici de serotonina. Nivelurile prea mici de serotonina pot declansa anxietate si chiar atacuri de panica. 

Ce sa faci cu aceste informatii

Deficientele de fier sunt complicate; uneori este nevoie de doze foarte mari de suplimente cu fier pentru a remedia problema. Mai ales in cazul femeilor (barbatii trebuie sa foloseasca rar si precaut suplimentele cu fier). 

In privinta dietei, iata ce sa mananci pentru a aduce fier in corp:

 • carne rosie
 • ficat
 • pui
 • fructe de mare
 • legume
 • leguminoase

In cazul vitamine B6, exista suplimente care pot fi luate. Poti alege si variante de magneziu cu B6, dar daca vrei sa tratezi deficienta de B6 cauta un supliment specializat pe aceasta vitamina.

Exista si alimente bogate in B6:

 • carne rosie
 • peste
 • curcan
 • oua
 • leguminoase
 • seminte

Daca esti vegetarian, este o idee buna sa te suplimentezi atat cu fier cat si cu B6. 

Referinte

 1. Naykky Singh Ospina, Kari A. Phillips, Rene Rodriguez-Gutierrez, Ana Castaneda-Guarderas, Michael R. Gionfriddo, Megan E. Branda, Victor M. Montori. Eliciting the Patient’s Agenda- Secondary Analysis of Recorded Clinical Encounters. Journal of General Internal Medicine, 2018; DOI: 10.1007/s11606-018-4540-5
 2. Mikawa et al. "Low serum concentrations of vitamin B6 and iron are related to panic attack and hyperventilation attack." Acta Med Okayama, 2013.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.