PCT si recomandari pentru cicluri

Publicat in

Terapia post ciclu (PCT) este cel putin la fel de importanta ca ciclul de steroizi in sine. Invata cum sa o urmezi corect, pentru o revenire optima si pastrarea masei musculare.

Scriu acest articol pentru a face un rezumat a ceea ce inseamna revenirea dupa un ciclu de steroizi, si ce componente se folosesc pentru a tine sub control nivelele de estrogen/progesteron/cortizol si a reface productia proprie de testosteron. Informatii mai detaliate despre substantele prezentate aici gasiti la noi pe site, repet, aceasta este un simplu rezumat, pentru a putea fi inteles mai usor si de catre cei mai putin experimentati.
 

Cateva definitii

SERM (Modulatori Selectivi ai Receptorilor de Estrogen): Acestia blocheaza anumiti receptori ai estrogenului, si nu reduc nivelul estrogenului din sange. Estrogenul ramane in circulatie, dar fara a putea sa isi exercite efectul. Datorita acestui fapt, SERM au un impact pozitiv asupra nivelelor colesterolului. Au un efect negativ asupra IGF-1, asa ca daca vreti sa cresteti in masa cu orice pret, folositi-i doar daca este absolut nevoie. Sunt eficienti in blocarea ginecomastiei. Se folosesc des in timpul terapiei post ciclu, si mai putin des in timpul ciclurilor de steroizi; pentru acest scop exista medicamente mai eficiente, de care vom discuta mai jos. Un SERM precum Nolvadex, este des folosit la terminarea unui ciclu de steroizi, pentru a porni productia proprie de testosteron, alaturi de alte medicamente benefice in acest sens. Pentru a afla mai multe despre terapia post ciclu, citi sectiunea dedicata ei.

IA (inhibitori de aromatizare) : Exista doua tipuri de IA. Tipul I (sinugicasi), se ataseaza de molecula de aromataza (responsabila cu transformarea testosteronului in estrogen) si o neutralizeaza permanent. Tipul II, concureaza pentru molecula, dar nu o distrug. Ambele tipuri sunt eficiente in a reduce estrogenul considerabil. Ambele sunt folosite atat in timpul ciclurilor de steroizi cat si in terapiile post ciclu. Se utlizeaza mai ales atunci cand se doreste un nivel cat mai scazut al estrogenului, ca in perioadele de definire sau inainte de concursuri. De retinut ca diminuarea estrogenului cu inhibitori de aromatizare afecetaza negativ colesterolul si nivele reduse de estrogen duc la aparitia de dureri articulare pentru ca se pierde efectul antiinflamator al estrogenului. Pot avea si un efect negativ in ceea ce priveste libidoul. Estrogenul are un rol important in constructia masei musculare si sanatatea articulatiilor, asa cum va fii explicat mai jos.

IR (Inhibitori de Reductaza): Aceste medicamente opresc conversia testosteronului in dihidrotestosteron (DHT), atunci cand sunt prezente enzimele 5-alfa reductaze. IR functioneaza prin blocarea actiunii acestor enzime. Sunt doua feluri de enzime 5-alfa: tipul I si tipul II. IR diferiti blocheaza doar una din aceasta sau pe ambele. Principalul motiv pentru care se folosesc aceste medicamente este pentru a impiedica fenomenul de cadere a parului. Problema este ca atunci cand se blocheaza conversia in DHT, se reduce practic nivelul de androgeni, si astfel se obtin si castiguri de masa musculara mai mici. Uneori utilizatorii raporteaza mai putina forta, agresiune si dorinta de antrenament.

Estrogen: Primul hormon pe care trebuie sa il urmarim. Multi steroizi anabolici si androgeni se convertesc in estrogen prin procesul numit aromatizare. Unii steroizi o fac intr-o masura mai mare decat altii. De asemenea, nivelele de estrogen cresc mult dupa un ciclu de steroizi. Nivele mari de estrogen duc la ginecomastie, retentie de apa, retentie de grasime, etc. Estrogenul joaca si un rol important in ginecomastia cauzata de progesteron. Fie ii blocam receptorii cu SERM sau blocam productia cu IA.  Reducerea prea mare a estrogenului da peste cap lipidele din sange. Daca creste prea mult apar ginecomastia, retentia de apa, etc. Joaca si un rol in secretia de IGF-1, aceasta scazand daca estrogenul este blocat cu SERM. Estrogenul este si un hormon util atunci cand se vrea acumularea de masa musculara, marind concentratia de receptori androgeni. Are si rol antiinflamator, asa ca reducerea prea mare, mai ales in timpul unui ciclu puternic de steroizi, cand se folosesc greutati foarte mari in timpul antrenamentelor, poate duce la accidentari ale articulatiilor. Desigur, nivele diferite de estrogen sunt dorite in functie de scopul urmarit, si nu este mereu bine sa ii fie blocata actiunea sau productia. De regula, in timpul ciclurilor de acumulare de masa musculara nivelele de estrogen sunt lasate sa creasca, doar daca nu apar semne ale ginecomastiei, sau retentia de apa devine o problema (aceasta duce la cresterea tensiunii arteriale).

Cand se urmareste definirea si eliminarea apei, iar antrenamentele sunt mai putin intense in aceste perioade (in ceea ce priveste greutatile folosite), estrogenul este redus cu ajutorul unui inhibitor de aromatizare. Dieta si antrenamentul corespunzator ajuta si ele la reducerea efectelor secundare ale estrogenului.

Progesteron: Nu progesteronul in sine il urmarim, care este un hormon benefic, ci progestinele, care pot actiona asupra receptorilor progesteronului. Progestinele precum trenbolonul sau Deca-durabolinul (19-nor), pot actiona asupra receptorilor sau pot reduce progesteronul din sange. Ginecomastia si lactatia sunt efecte secundare care pot aparea, dar rata de aparitie este mica; li se intampla mai ales celor foarte sensibili la progestine. Se pot folosi medicamente care blocheaza receptorii progesteronului sau care inhiba productia de prolactine.

Cortizol: Al treilea hormon, cel al stresului. Cand se mentin nivele crescute prea mult timp se declanseaza acumularea de grasime, consumul de tesut muscular si stari de letargie si instabilitate emotionala. Un alt semn este pofta foarte ridicata dupa carbohidrati. Cortizolul este ridicat dupa un ciclu de steroizi pentru ca steroizii anabolici si androgeni il blocheaza in timpul folosirii lor, ceea ce duce la marirea productiei si cresterea numarului de receptori dupa incetarea administrarii lor, pentru a se compensa. In opinia mea, acest aspect este des neglijat de marea parte a utilziatorilor de steroizi. Are si functii benefice, indispensabile chiar, precum puternicul efect antiinflamator. Totusi, cand are nivele crescute prea mult timp, se transforma intr-o bestie devoratoare de muschi. Cel mai important moment cand trebuie sa urmarim nivelul sau este dupa un ciclu de steroizi, cand creste vertiginos. Exista cateva metode de a il tine sub control, explicate mai jos.

Cateva componente utile

SERM

Nolvadex: Nolvadex este un SERM. Se ataseaza in mod selectiv de anumiti receptori ai estrogenului, fiind eficient in a il bloca si a preveni efecte secudnare nedorite precum ginecomastia. Nu descreste nivelele de esterogen din sange, doar il impiedica sa se lege de anumiti receptori. Ajuta si nivelele de grasime din sange. Nu suprima hormonul luteinizant, si ajuta la stoparea HCG-ul in a desensibiliza testiculele la hormonul luteinizant. De aceea, cand se foloseste HCG trebuie sa fie insotit de 20 mg/zi de Nolvadex. Poate fi folosit si in timpul ciclului de steroizi daca apar semne ale ginecomastiei. Se foloseste mai ales la temperarea cresterilor estrogenului la finalul unui ciclu, si trebuie folosit pana cand productia proprie de testosteron revine la normal. Un efect nedorit al Nolvadexului este ca poate sensibiliza receptorii progesteronului. Asta inseamna ca atunci cand folositi steroizi precum Deca-durabolinul sau trenbolonul veti fii expusi mai mult riscului ginecomastiei provocate de progestine.


Faslodex: Faslodexul a fost aprobat pentru combaterea cancerului mamar in 2002, si este un medicament ca nici un altul. Este catalogat ca antagonist al receptorilor de estrogen. Impiedica estrogenul sa isi exercite actiunea asupra receptorilor specifici. Este similar cu Nolvadexul, dar nu este selectiv. Actioneaza asupra tuturor receptorilor estrogenici. Face asta si cu receptorii progesteronului, dar intr-o mai mica masura. Este injectabil, 250 mg/luna. Este si foarte scump.

Clomid: Clomidul este tot un medicament din categoria SERM, aproape identic cu Nolvadexul. Se spune ca este un blocant mai slab, comporat miligram cu miligram cu Nolvadexul. Se foloseste cu precadere in terapia post ciclu, timp de o luna, dupa ce HCG-ul si steroizii anabolizanti si androgeni au iesit din organism. Desi mai slab ca Nolvadexul, are capacitatea de a readuce in functiune mai rapid HPTA (axa-hipotalamus-pituitara-testicule). Ambele medicamente sunt folosite in timpul PCT-ului. Actioneaza asupra unor receptori diferiti.

Fareston: Farestonul este un SERM din a doua generatie. Chimic este asemanator cu Nolvadexul si Clomidul, dar mai putin puternic decat Nolvadexul. Se pare ca are un efect pozitiv mai mare asupra colesterolului. Pentru cei care aceasta este un aspect important, acesta este antiestrogenul ideal.

Evista: Evista, un SERM nou, este un blocant al estrogenului in tesutul mamar, dar actioneaza ca un receptor agonist in tesutul osos, ceea ce duce la o densitate oasoasa mai mare. Ajuta si cu nivelele colesterolului. Evista este mai eficient in blocarea ginecomastiei decat Nolvadexul.

Ciclofenil: La fel ca si Nolvadex, este tot un SERM. O alternativa buna atunci cand Nolvadexul nu este disponibil.

IA

Teslac: Este un inhibitor de aromatizare steroidial, de prima generatie. La fel ca cei sinucigasi, se ataseaza permanent de enzima de aromataza. Nu este la fel de potent precum medicamentele din aceeasi clasa de generatie mai noua. Scade estrogenul cu pana la 50%. Desi cu o structura steroidiala, nu are niciun efect anabolic.

Aromasin: Este un inhibitor de aromatizare suicidal, tipul I. Se ataseaza de enzima de aromataza si o distruge, sacrificandu-se (de aici si denumirea de suicidal). Reduce estrogenul cu pana la 85%. Atentionez din nou ca trebuie avut grija la nivelele de estrogen. Se foloseste mai ales in timpul definirii, cand este nevoie de nivele scazute de estrogen. Ajuta si la densitatea osoasa, crescand-o.

Lentaron: Un inhibitor de aromatizare suicidal, tipul I. In S.U.A. este vandut ca supliment, fara prescriptie medicala. Nu este atat de puternic precum inhibitorii din a treia generatie. Poate reduce estrogenul cu pana la 60%. Exista atat in varianta orala cat si injectabila.

Arimidex: Este un inhibitor de aromatizare tipul II, foarte folosit. Concureaza cu estrogenul pentru enzima de aromataza. Reduce estrogenul cu pana la 80%. O doza de 1 mg pe zi s-a aratata a fii foarte eficienta atat in timpul ciclurilor de steroizi cat si in tipul PCT. Nolvadexul reduce eficienta Arimidexului daca sunt folositi impreuna. In acest caz, este de preferat un inhibitor de aromatizare suicidal, in locul Nolvadexului.

Femera: Este tot un inhibitor de aromatizare tipul II, actionand ca si Arimidexul. Reduce estrogenul cu 75% - 78%.

mareste-ti penisul

Controlul cortizolului

Citadren: Are capacitatea de a reduce cortizolul la doze mari (1000 mg), si actioneaza ca un inhibitor de aromataza la doze mici (250 mg). Efectul de supresie al cortizolului se pierde dupa cateva zile consecutive. Poate reduce estrogenul cu pana la 90%. Folosirea de doze mari vine insotita de o lista foarte lunga de efecte secundare.

Mirtazapin: Se foloseste pentru reducerea cortizolului. Desi eficient, se spune despre el ca provoaca efecte secundare de natura pshilogica, ca faptul de a te simti ca un zombie (in sensul de aerian, nu o sa incepi sa musti lumea pe strada)!

Cytodyn (fosfatidilserina): Se foloseste tot pentru reducerea cortizolului, dar il reduce doar cu 30%. Fosfatidilserina se gaseste si in alte produse, multe din ele naturiste. Doza eficienta este de 800 mg/zi.

Vitamina C: La doze de 1.5 grame pe zi, poate reduce nivelele ridicate de cortizol; si nu mai mentionez celalte efecte benefice.

Stimulatoare testosteron

HCG: Este un inlocuitor al hormonului luteinizant produs de organism. Acesta este hormonul prin care se semnaleaza testiculelor ca trebuie sa produca testosteron. Hormonul luteinizant scade mult atunci cand se folosesc steroizi. Folosirea HCG in timpul ciclului previne atrofierea testiculelor, si grabeste PCT-ul, atunci cand este timpul pentru acesta. Se recomanda sa se foloseasca concomitent si 20 mg de Nolvadex, pentru ca HCG-ul are tendianta de a desensibiliza testiculele la hormonul luiteinizant natural. Se poate folosi pe toata durata ciclului de steroizi, cate 400 U.I. o data la 4 zile. Alta metoda, mai eficienta se pare, este de a folosit 500 U.I. de HCG zilnic, in ultimele saptamani ale ciclului de steroizi. Smecheria este de a termina administrarea HCG-ul exact atunci cand si ultimul steroid anabolizant iti iese din organism.

Deci, cu 3 saptamani inainte ca ultimul ester folosit sa iti iasa din corp, incepi comboul de HCG/Nolvadex (500 U.I si 20 mg pe zi). Se incepe inainte de startul terapiei post ciclu prorpiu-zise (cea cu Nolvadex sau Arimidex si Clomid, de exemplu). Aveti grija sa nu sariti calul cu dozele, si sa va desenzibilizati permanent testiculele. HCG-ul are o viata activa de 3 zile.

Vitamina E: Vitamina E mareste raspunsul la HCG. Poate fii util mai ales pentru a face eficiente dozele mici de HCG folosite, pentru a reface testiculele atrofiate. Dozele de vitamina E sunt de 1000 U.I. pe zi, atunci cand se foloseste HCG.

Controlul progesteronului

Dostinex: Este folosit mai ales pentru prevenirea efectelor adverse cauzate de trenbolon si Deca-durabolin, care pot creste prolactinele in sange, ducand la aparitia ginecomastiei. Dostinexul opreste secretia prolactinei la nivelul glandei pituitare. Controlul estrogenului cu un antiestrogen ajuta, pentru ca nu s-a aratat in mod clar corelatia dintre ginecomastie si progestine.

RU-486 (mifepristone): Este un medicament care are abilitatea de a bloca estrogenul, progesteronul si cortizolul. Este un medicament folosit la provocarea de vorturi la femei, asa ca nu stiu cat de bine tolerat de organism este; ca orice medicament, asupra unora poate avea efecte secundare severe, si asupra altora minore. Este folosit in culturism pentru controlul progesteronului, dar in opinia mea, m-as limta la Dostinex.

Inhibitori ai enzimei 5-alfa reductaza

Proscar: Este un inhibitor al enzimei 5-alfa de reductaza de tipul II. Se foloseste atunci cand dozele prea mari de testosteron duc la cresterea dihidrotestosteronului in anumite tesuturi, ceea ce poate declansa clavitia sau marirea prostatei. Nu va avea efect si la steroizii care sunt deja puternic androgeni si fara sa se converteasca in DHT.

Avodart: La fel ca si Proscarul, dar de generatie mai noua si mai eficient in a bloca DHT-ul atat in scalp si prostata dar si la nivelul tenului, reducand acneea.

Arzatoare de grasimi, anticatabolice

Clenbuterol: Este un bronhodilatator. Toata lumea stie ca este folosit atunci cand se vrea slabirea si definirea. De ce este listat intr-un articol despre PCT? Pentru proprietatile sale anticatabolice. Poate reduce efectele anabolice ale steroizilor, asa ca nu va recomand folosirea lui in timpul ciclului. Are totusi un efecta supra cortizolului. In timpul curelor de steroizi cortizolul nu este o problema daca mananci cum trebuie. Dar, cand se termina ciclul cortizolul creste mult, o data cu estrogenul. Este o parte a "crash-"ului hormonal des trecuta cu vederea. S-a raportat ca oprirea cortizolului in timpul terapiei post ciclu, duce la arderea mai multor grasimi.

Clenbuterol are un efect de blocare a cortizolului. Asa ca are sens sa fie folosit pana cand nivelele endogene de testosteron sunt readuse la normal. Si are si grasimi in acest timp. O alternativa a sa este Albuterolul.

Concluzii

Toti steroizii anabolici si androgeni pot suprima productia proprie de testosteron intr-o anumita masura, chiar si cand sunt folositi in doze mici. Factorii care determina capacitatile de recuperare ale fiecaruia sunt multipli, precum geneticul, durata ciclului de steroizi si steroizii folositi. Unii vor suprima rapid productia proprie de testosteron, altii mai putin rapid si intr-o masura mai mica. Cativa norocosi isi pot reveni rapid, fara medicamene, dar majoritatea oamenilor obisnuiti nu o pot face. Este in interesul lor sa foloseasca medicamentele corespunzatoare in dozele corespunzatoare, pentru a preveni pierderea masei musculare castigate cu greu, si ingrasarea, dupa ce termina un ciclu de steroizi. Nu trebuie folosite medicamente din toate categoriile de mai sus; de obicei se reuseste cu dor 2-3 componente. Cu cat un ciclu de steroizi este mai "greu" si mai lung cu atat si terapia post ciclu va fii mai lunga si mai intensa. Scopul final este de a ramane cu muschii dobanditi in timpul curei de steroizi.

Cele spuse in acest articol sunt reguli generale, si fiecare are preferintele lui, si particularitati fiziologice proprii. Sper ca va fi de folos, in special incepatorilor carora le este greu sa puna cap la cap tonele de informatii disponibile pe internet. Voi updata articolul cand si daca voi afla ceva nou.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.