Triptorelin

Publicat in

Triptorelin este o substanta veche, care este folosita intr-un mod nou de catre culturisti, pentru a isi reface productia proprie de testosteron, dupa un ciclu de steroizi.

Substanta activa: GnRH
Denumiri comerciale: Diphereline, Decapeptyl, Gonapeptyl, Trelstar, Variopeptyl


GnRH (hormonul care elibereaza gonadotropina) sau Triptorelin nu este deloc o substanta noua. Dar, studii recente au scos la iveala potentialul sau de a fi folosita de catre culturistii care folosesc steroizi anabolizanti si androgeni, in cadrul terapiei post ciclu, pentru a isi restaura productia proprie de testosteron. Hormonul care elibereaza gonadotropina este folosit de mult timp de crescatorii de cai. Cu ajutorul sau se stimuleaza glanda pituitara pentru a secreta FSH (hormonul stimulator folicular). Prin eliberarea de FSH, calul devenea mai fertil si procesul de inmultire incepea. Astfel, crescatorii de cai mentineau caii activi sexual si fertili.

Intai sa vorbim putin de FSH. Este unul din cei doi hormoni importanti pentru reglarea reproducerii sexuale (celalalt hormon fiind cel luteinizant). FSH are rolul principal in stimularea productiei si maturarii celulelor germinale (care fie devin sperma la barbati, fie devin ovule la femei). Asta inseamna ca atunci cand subiectului i se stimuleaza secretia de FSH (ca reactie la GnRH), acest hormon va duce la stimularea productiei de sperma la barbati. GnRH se elibereaza in corp prin pulsuri, iar acest pulsuri controleza momentele cand producem mai mult FSH.

GnRH este o substanta care este in mod normal eliberata de creier pentru a stimula pituitara sa elibereze atat FSH cat si LH (hormonul luteinizant). Cand un puls mic de GnRH este injectat (o doza de 100 mcg), pituitara primeste semnalul ca trebuie sa inceapa sa produca cei doi hormoni. Asta va duce la cresterea testosteronului seric (ca urmare a stimularii LH) dar si la cresterea numerului de spermatozoizi. Rezultatul poate fi o repornire a aparatului reproducator la cei care si-au inhibat secretia proprie de testosteron prin folosirea steroizilor anabolizanti si androgeni. Si cel mai important, o singura doza de 100 mcg ar putea fi suficienta pentru a reporni tot sistemul.

Tinand cont de toate acestea, Triptorelin este probabil cea mai eficienta substanta care poate fi folosita in timpul PCT. Spre deosebire de HCG, stimuleaza atat LH cat si FSH, pe ambele intr-o masura mult mai mare, si cu un efect mai de durata. Dar, la fel ca si in cazul HCG, trebuie avut mare grija cu glanda pituitara, si nu trebuie suprastimulata. Trebuie folosita o doza moderata, o singura data, iar administrarea sa simuleze pulsul care este trimis in mod normal de propriul creier; de restul se va ocupa mecanismul biologic al corpului.

Triptorelin este atat de puternic, incat doze mari (4 mg), administrate lunar, sunt folosite ca o forma de castrare chimica. Aceste doze sunt atat de mari pentru glanda pituitara incat o hiper-stimuleaza, rezultand nivele de testosteron seric asemanatoare ca in cazurile de castrare chimica. La fel ca si HCG, dozajul este delicat, si mai mult nu inseamna mai bine! De aceea, GnRH se administreaza o singura data, la o doza mica -  100 mcg. De fapt, medical este folosit tocmai pentru proprietatile sale de castrare chimica, fiind administrat in doze mari, pentru a inhiba secretia de LH si FSH la bolnavii de cancer de prostata. 

Iata cum se poate folosi eficient: o singura injectie de 100 mcg, la finalul ciclului de steroizi, dupa ce toti esterii au fost metabolizati. HCG trebuie folosit si el la cicluri lungi sau/si puternice, dar in timpul ciclului, la doze mici, pentru a se evita atrofierea testiculara. 

Triptorelin, este folosit medical pentru a combate cancerul de prostata, prin inhibarea secreteti de LH si FSH, prin mecanismul de hiperstimulare a galndei pituitare de care vorbeam mai sus. Dar studiile sugereaza ca daca este folosit la doze responsabile nu provoaca acest efect nedorit de un culturist. In unele studii, doze de 600 mcg, administrate pe percusrul a 3 zile au dus la refacerea axei HPTA, fara a cauza hiperstimularea de care vorbeam. Un alt studiu, a demonstrat aceleasi efecte cu doar o doza de 100 mcg, administrata unui culturist care nu mai avea productie proprie de testosteron de 13 ani.

Asadar, pentru a fi siguri, nu folositi mai mult de 100 mcg de Triptorelin intr-o perioada de 4 luni de zile. Si nu mai mult de 1 mg pe an. Astfel se evita efectele de castrare chimica. 

Triptorelin poate avea unele efecte secundare ca: bufeuri, slabiciune, transpiratie excesiva, dureri de spate, senzatie de ace la nivelul picioarelor, greata, ameteli, si daca dozele sunt prea mari impotenta si pierderea libidoului (nu ar trebui sa fie cazul folosit la dozele recomandate pentru PCT).

Desi posibile, aceste efecte secundare sunt extrem de rare la o singura doza de 100 mcg. Administrarea se face prin injectie intramusculara. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.