Thymosin Beta-4 (TB-500)

Publicat in

Thymosin Beta-4 este o peptida descoperita recent, care are un potential urias in recuperarea sportivilor dupa accidentari si in refacerea articulatiilor distruse.

Recent o noua substanta a aparut in lumea curselor de cai. Este vorba de Thymosin Beta-4, zisa si TB-500. Ce legatura are asta cu oamenii, si cu sportivii sau culturistii? Multe! Thymosin Beta-4 este o peptida unica, care a fost descoperita recent in timus, o glanda din corpul uman. De la descoperirea initiala, mai multe tipuri de timosine au fost descoperite in diferite tesuturi din organism. 

Un loc in care se gaseste Thymosin Beta-4, si este de interes pentru culturisti si sportivi, sunt muschii, atat cei netezi (ca muschiul inimii) cat si cei scheletici. Cand are loc o trauma, Thymosin Beta-4 este eliberat pentru a vindeca acea trauma. Actioneaza si pentru impiedicarea formarii de adeziuni. Asta inseamna formarea unor cicatrici mai mici si mai flexibile. TB-500 este varianta sintetica Thymosin Beta-4, care face exact aceleasi lucruri ca si varianta naturala. 

Ce face mai concret TB-500? Creste fluxul sanguin, mentine vasele de sange sanatoase, creste rata de vindecare a pielii in urma abraziunilor, mentine si reface articulatiile si reduce inflamatiile. Medical, este de interes mai ales pentru tratarea problemelor de inima, si se presupune ca poate refece muschiul cardiac dupa un infarct. De asemenea, se pare ca are si proprietati protectoare pentru neurotransmitatori, fiind utila dupa un atac cerebral.

De ce este de interes pentru culturisti si orice sportiv? Poate creste anduranta musculara, puterea musculara, flexibilitatea si descreste inflamatiile din corp. Cu alte cuvinte, este foarte utlil pentru refacerea dupa accidentari, si pentru mentinerea sanatatii articulatiilor in special. Asta include si o ameliorare semnificativa a zonei lombare, o parte a corpului afectata la multe persoane care practica sport, mai ales care implica folosirea unor greutati mari. 

Despre substanta in sine nu se stiu inca multe. Se afla inca in stadiu experimental, iar accesul sportivilor si culturistilor amatori la ea este limitat, atat de disponibilitatea redusa cat si de pretul ridicat. 

Cei care au folosit-o nu au raportat niciun efect secundar, si nici testele facute pe animale, dar si pe oameni (cu administrare intravenoasa) nu au inregistrat aparitia unor simptome adverse sau toxicitate. Dar este un medicament experimental, recent descoperit, asa ca inca nu se cunoaste modul complet de actiune si nici efectele pe termen mediu sau lung.

Se poate administra intravenos, intramuscular sau subcutanat. Ultimele doua variante sunt cele folosite de sportivi. Cei mai multi si-l administeraza subcutanat; exista teoria ca este mai benefica administrarea intramuscular in apropierea unei articulatii afectate sever, dar este doar o speculatie, nesustinuta de nicio dovada stiintifica. 

Rezultatele in urma administrarii de Thymosin Beta-4 se manifesta lent, de aceea este necesra o administrare indelungata. Intai se urmeaza o faza de incarcare, si apoi una de mentinere. Dozele de incarcare variaza de la 4 mg la 10 mg/ saptamana, impartite in doua injectii saptamanale, iar in faza de mentinere 4-10 mg/luna, prin doua injectii lunare. Faza de incarcarea dureaza 4-6 saptamani, si apoi mentinerea cateva luni de zile. 

Dozele mentionate mai sus sunt cele folosite de diversi sportivi, amatori sau profesionisti. Ele au fost calculate prin comparatie cu dozele administrate unor cai de curse sau ogari de curse; de aceea nu sunt foarte exacte. Un calcul mai exact, dupa anumite formule de calcule pentru conversia dozelor animale la doze umane, ar rezulta intr-o doza de 0.084459 mg/kg  de TB-500. Asadar, cineva de 90 de kg ar avea nevoie de 7.66 mg/saptamana. Dar si aceasta este doar o aproximare grosiera. 

Cel mai probabil, se vor stabili doze mai exacte dupa cativa ani de uz si experiente cu aceasta noua substanta. Culturistii o folosesc fie singura, fie in combinatie cu IGF-1 Long R-3 sau CJC-1295 sau GHRP-2/6.

Thymosin Beta-4 are un potential enorm atat in medicina cat si in sport. Din pacate, in unele tari (precum Australia), TB-500 deja a ajuns pe masa comisiilor anti-doping, si este posibil sa fie interzis in majoritatea sporturilor. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.