Dostinex

Publicat in

Progesteronul poate cauza efecte secundare asemanatoare cu cele cauzate de estrogen. Unii steroizi, precum trenbolon sau Deca-durabolin, pot stimula receptorii progesteronici. Pentru evita efectele secundare, se foloseste cabergolina, substanta activa din Dostinex.

Substanta activa : cabergolin
Denumiri comerciale : Dostinex, Dexamethason

 

Cabergolina este un derivat dopaminergic de ergolina cu o puternica si prelungita activitate de scadere a nivelului prolactinei. Are o actiune foarte precisa, avand afinitate mare pentru receptorii dopaminenergetici D2, si o afinitate scazuta pentru receptorii dopaminenergetici D1, A1-andrenergic, A2-andrenergic, 5-HT1-serotonin, 5-HT2-serotonin. Clinic este folosit pentru tratarea hiperprolactinemiei. Se mai foloseste si pentru mentinerea sub control a bolii Parkinson.

Cabergolina actioneaza prin imitarea efectului dopaminei asupra receptorilor D2. Astfel nu afecetaza alti hormoni pituitari precum hormonul de crestere, hormonul luteinizant sau TSH-ul.

Prolactina este un hormon somatotropic, in aceeasi familie ca hormonul de crestere. Structural este asemanatoare cu hormonul de crestere, dar asemanarile se opresc doar la structura. Prolactina nu este un hormon anabolic (nu pentru tesutul muscular scheletic), ci este un hormon de lactatie. Valoarea sa fiziologica este manifestata mai ales la femei, in timpul sarcinii. La barbati nu are nicio valoare terapeutica, ci doar efecte secundare precum impotenta, infertilitate, lipsa libidoului si uneori si ginecomastie.

Desi nu este asociat cu barbatii, nivele crescute de prolactina au fost semnalate in randul utilizatorilor de steroizi, avand ca rezultat o ginecomastie lactanta. Acesta afectiune se manifesta printr-un lichid care curge atunci cand se apasa pe sfarcul afectat de ginecomastie. Desi situatia se poate agrava, de obicei primele semne sperie persoana afectata si astfel intrerupe cura de steroizi. Ginecomastia nu este asociata cu lactatia, asa ca fenomenul acesta este rar. Posibil sa fie cauzat de o instabilitate hormonala asociata cu sensibilitatea utilizatorului de steroizi. Dar daca se intampla, cabergolinul este privit ca salvatorul situatiei.

Cu toate ca se intampla foarte rar ca cineva care foloseste steroizi anabolizanti sa dezvolte ginecomastie lactanta, aceste situatii exista, iar cauza exacta nu se stie. Studiile in aceatsa privinta sunt putine, si neconcludente. Au fost efectuate studii asupra atletilor care folosesc testosteron enantat, propionat si nandrolon. Desi nivelele de prolactina cresc, aceasta nu afecteaza utilizatorul, asa ca cel mai probabil doar cei extrem de sensibili sunt afectati.

Dostinex este de interes pentru sportivi si persoanele care folosesc steroizi 19-nor (trenbolon, Deca-durabolin). Acestia reduc activitatea glandei tiroide (hipotiroidism), ceea ce duce la o eliberare masiva de prolactina in sange (si hipertiroidismul -  secretie mare de hormoni tiroidieni - are acelasi efect). Prolactina, in cantitati mari, are ca efect si scaderea libidoului si disfunctii erectile. Dostinexul, reducand cantitatea de prolactina, previne si aceste efecte secundare nedorite.

Administrarea se face astfel in cazul sportivilor cu niveluri crescute de prolactina: se incepe de la 250 mcg de doua ori pe saptamana, timp de 4 saptamani, pentru un total de 500 mcg/saptamana. Dupa aceste patru saptamani se poate creste doza la 1 mg/saptamana daca este nevoie. De obicei cura dureaza 6-7 saptamani, asociata cu eliminarea steroidului care a provocat afectiunea. Avand o perioada de injumatatire de 63 - 69 de ore, se recomanda administrarea o data la 3 zile.

Efectele secundare cel mai des intanlite sunt: dureri de cap, greata, si foarte rar voma. Alte efecte secundare potentiale sunt: constipatie, gura uscata, dureri abdominale, diaree, anxietate, insomnie, etc. Dar greata si durereile de cap sunt cele mai comune. De asemenea, poate intensifica  efectele medicamentelor pentru tratarea depresiilor. Administrarea inainte de culcare a cabergolinei reduce experimenatrea acestor efecte secundare.

Alte efecte care apar, nu le-as numi chiar negative, sunt: dorinta sexuala crescuta, erectii mai puternice, orgasme mai intense. Nu este recomandata folosirea cabergolinei doar pentru a obtine aceste efecte!

ATENTIE! Folosirea dozelor mai mari de 3 mg/ saptamana poate provoca leziuni valvelor inimii!

Unele persoane folosesc Dostionex si pe perioada terapiei post ciclu (PCT), pentru a imbunatatii libidoul, care tinde sa fie ceva mai scazut in aceasta perioada. Dozele sunt tot de 500 mcg/saptamana.

De obicei se gaseste la tablete de 500 mcg, in farmacii, eliberat pe baza de prescriptie medicala. Se gaseste greu pe piata neagra, nefiind foarte cerut.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.