Synthol

English Version Publicat in

Synthol este cea mai cunoscuta si controversata substanta folosita in culturism. Nu aduce niciun beneficiu fiziologic, fiind considerata un fel de operatie estetica facuta acasa.

Synthol este una dintre cele mai controversate substante folosite in culturism. A fost conceput la inceputul anilor '90 de catre inventatorul si culturistul german, Chris Clark. Cand a ajuns pe piata pentru prima data, a fost privit cu neincredere si scepticism. Majoritatea criticilor aduse produsului au fost de ordin moral, Syntholul fiind un agent injectabil de marire locala a muschiului; poate produce rezultate mari imediat, dar aceste rezultate sunt 100% artificiale. Asta inseamna ca produsul este pur cosmetic. Nu aduce cresterea fortei sau a altor capacitati motorii, iar cresterile observate nu vor fi muschi. Cea mai potrivita comparatie ar fi ca Syntholul este o operatie estetica facuta acasa.

Nu exista substanta activa, ci doar o substanta uleioasa pe care corpul are dificultati in a o metaboliza. Cum functioneaza este extrem de simplu. Se injecteaza solutia intr-o grupa musculara mica (bicepsi, gambe, etc.), iar aceasta va ramane acolo mult timp, organismul nefiind capabil sa o elimine. Va ramane atat de mult in acea grupa musculara incat va fi incapsulata intre fasciile musculare. Cu injectari multiple, un mare depozit de solutie se va acumula in muschi, marindu-i. Va dura ani pana cand organismul sa elimine substanta, ceea ce va da impresia de masa musculara ferma si permanenta. Se pot observa cresteri de 3 cm in muschiul unde este injectat.

La inceput, se spunea ca ceea ce contine Syntholul este un ulei sintetic imposibil de duplicat. Dar, fiind analizat mai in detaliu, s-a aratat ca, de fapt, contine un amestec de acizi grasi C8-C12 (trigliceride cu lant mediu). Acest ulei este amestecat cu cantitati mici de lidocaina, un anestezic local, pentru a reduce durerea la injectare. Mai contine si putin alcool pentru efectul antimicrobian. Cu alte cuvinte este o solutie injectabila de trigliceride, care este mult mai ieftina decat Syntholul; dar mitul creat in jurul lui i-a marit si pretul.

In prezent exista numeroase produse de Synthol, fiecare cu un alt nume. In unele tari se vinde chiar la magazinele de produse sportive, ca uleiuri topice pentru concursurile de culturism; acele uleiuri cu care se dau culturistii la concursuri pentru a evidentia grupele musculare. 

Injectarea Syntholului in grupe musculare mari, duce la un aspect neplacut, aparand noduri si, in general, un aspect inegal. De aceea cei care il folosesc, isi injecteaza in general bicepsii, tricepsii, umerii si gambele. Procedura standard, este de a se injecta 1 ml de substanta adanc in mijlocul grupei musculare vizate. Procedeul este repetat zilnic timp de o saptamana, poate 10 zile. Daca efectele dorite nu se arata, doza se creste la 2,5 ml - 3 ml, tot timp de o saptamana. Apoi, se mai face maxim o injectie la 1-2 saptamani. Desi efectele nu sunt permanente, se pot mentine o perioada buna de timp, dand impresia ca acei muschi sunt acolo definitiv.

Aceasta practica nu este lipsita de riscuri. Efectele pe termen lung nu sunt cunsocute, dar pot aparea infectii, lejzari si abcese. De asemenea, poti avea ghinionul sa nimeresti o vena si sa injectezi solutia in ea, aparand numeroase complicatii foarte riscante, in functie de unde ajunge substanta (plamani, inima, creier). Sunt prea multe intrebari fara raspuns pentru ca acest produs sa fie recomandat.
Dar, in ciuda riscurilor, multi isi indreapta atentia asupra Syntholului, iar pana cand oamenii nu vor incepe sa prezinte complicatii datorita lui, ceea ce pare sa nu se intample, va fi un produs popular in culturism, dar tabu.

UPDATE: Din cauza abuzului, au aparut si complicatiile de care vorbeam. Internetul este plin de imagini si videoclipuri cu tipi cu bratele explodate sau cu infectii severe. Morala: nu folositi Synthol!

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.