Aranesp

Publicat in

Aranesp este un medicament folosit la cresterea numarului de celule rosii. Acestea confera un avantaj major unui sportiv de anduranta, marind cantitatea de oxigen transportata la muschi in timpul efortului fizic. Astfel de substante sunt cunoscute mai ales din ciclism, fiind urmatorul pas in "blood doping".

Substanta activa : darbepoetin alfa
Denumiri comerciale : Aranesp


Darbepoetin alfa este este un derivat sintetic al proteinei umane eritropoietina. Are aceeasi actiune farmacologica ca si eritropoietina umana recombinata (epoetin alfa). In organism, eritropoietina este eliberata in mod normal de rinichi, ca urmare a hipoxiei (nivele reduse de oxigen in sange). Dupa eliberarea sa de catre rinichi, maduva osoasa incepe sa produca mai multe celule rosii. Asadar, acest hormon este indispensabil pentru reglarea concentratiilor normale de celule rosii. Cu un mod similar de actiune ca si eritropietina recombinata, darbepoetinul poate fi folosit pentru a imbunatati nivelele de eritropietina atunci cand organismul nu reuseste sa mentina nivelele normale de celule rosii.
   Medical, Aranesp este folosit pentru tratarea anemiei asociata cu insuficienta renala sau chimoterapie.

Darbepoetin alfa difera de eritropietina umana recombinata (epoetin alfa) in principal prin durata activitatii sale. Aceasta noua proteina isi mentine stabile nivelele in sange de pana la 3 ori mai mult, avand o fereastra terapeutica mult mai mare. Asta inseamna ca pacientii isi vor administra darbepoetin alfa mult mai rar decat epoetin alfa. Cel din urma necesita 3 injectii pe saptamana, pe cand darbepoetin alfa necesita doar una. Asta duce la imbunatatirea considerabila a comfortului pacientului.

Sportivii de anduranta sunt foarte atrasi de darbepoetin alfa pentru efectul pe care il are asupra producerii celulelor rosii. Se stie ca dopajul cu sange era foarte raspandit in randul sprotivilor de anduranta (ciclistii fiind cei mai cunoscuti pentru aceasta practica). Procedeul presupune extragerea, concentrarea si pastrarea unor cantitati de celule rosii din propriul organism, si transfuzarea lor inainte de o competitie sportiva. Astfel, sportivul are o concentratie mult mai mare de celule rosii, pentru ca intre timp, cele extrase au fost refacute de catre organism. Sangele imbogatit cu celulele rosii va transporta mai eficient oxigenul catre celulele musculare, si sportivul  va avea un prag de anduranta mult mai mare.

Aceasta procedura poate fi riscanta, sangele fiind greu de depozitat si adminsitrat corect. Darbepoetin alfa este un medicament care da exact aceleasi efecte ca si dopajul cu sange, dar o face chimic, si procedura este mult simplificata (doar se injecteaza medicamentul).

Aranasep a fost pus in vanzare in 2001 de compania farmaceutica Amgen. Se gaseste ambalat in fiole  sau seringi preumplute, continand concentratii de 15, 40, 60, 100, 150, 200, 300 sau 500 mcg de darbepoetin alfa.

Folosirea darbepoetinei alfa pentru dopaj si imbunatatirea performantelor sportive este privita ca o practica de mare risc. Ca si dopajul cu sange, darbepoetin alfa poate crea o concentratie anormala de celule rosii in sange (policitemie) care poate duce la infarct, atac cerebral si moarte. Unele forme de darbepoetin alfa contin albumina, si chiar daca riscurile sunt foarte scazute, se pot transmite boli virale.

Efectele secundare asociate cu darbepoetin alfa pot include simptome ca de gripa precum febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slabiciune sau ameteli. Efectele sunt mai pronuntate la inceputul terapiei. Alte efecte secundare posibile sunt greata, iritatii ale pielii, infectii, voma, diaree, tensiune arteriala crescuta, tuse si retentia de apa. Cum spuneam si mai sus, poate cauza atacuri de cord sau atacuri cerebrale si chiar moarte, in special cand este folosit fara supraveghere medicala si pentru dopaj.

Se administeraza intravenos sau subcutanat. Sportivii care folosesc darbepoetin alfa incep de la doze extrem de reduse, de 0.05 mcg/kg corp o data pe saptamana si ajusteaza in functie de schimbarile din hematocrit (volumul de celule rosii raportat la volumul de sange). Numarul celulelor rosii trebuie atent monitorizat pe toata durata administrarii darbepoetin alfa, pentru a nu ajunge la nivele care sa reprezinte un risc pentru sanatate.

Darbepoetin alfa nu este des vanduta pe piata neagra a steroizilor. Dar, datorita costului ridicat, este des contrafacuta. Produse de acest gen contrafacute se infilteraza uneori si la distributori farmaceutici legali, asa ca trebuie avuta mare grija atunci cand se cumpara darbepoetin alfa sau alte produse similare.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.