Resveratrol si sensibilitatea la insulina

Publicat in

Vrei sa slabesti, sa fii mai sanatos si sa ai o capacitate mai mare de a dobandi masa musculara? Resveratrolul este un polifenol cu puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Se pare ca poate imbunatati si sensibilitatea la insulina, lucru care te va ajuta sa obtii toate cele de mai sus.

Resveratrol a fost promovat pentru beneficiile sale cardiovasculare, anti-carcinogenice si anti-imbatranire. Resveratrol activeaza sirtuinele, un tip de proteine din corpul uman care pot imbunatati sensibilitatea la insulina si protejeaza de stresul oxidativ. Cercetarile anterioare asupra resveratrol au demonstrat imbunatatiri ale disglicemiei si sensibilitatii la insulina; dar, au existat unele inconsistente in rezultatele studiilor. 

Conform unei noi recenzii publicate anul trecut in revista stiintifica "Nutrition & Metabolism", cercetatorii au demonstrat ca resveratrol imbunatateste controlul glicemic si sensibilitatea la insulina la cei care sufera de diabet de tip II. 

Insulina si sensibilitatea la insulina

Recenzia a cuprins 9 experimente randomizate si controlate, cu doze de resveratrol de la 8 mg/zi pana la 3 g/zi, cu durate intre 4 saptamani si 12 luni. Rezultatele generale au aratat ca resveratrol reduce semnificativ glucoza pe nemancate, dar doar la doze de 100 mg/zi sau mai mari. Mai mult si cu HOMA-IR (un model de evaluare la glicemiei), nivelele insulinei pe nemancate si tensiunea arteriala au fost si ele imbunatatite de resveratrol.

Intr-un alt studiu publicat tot in 2017 in "International Heart Journal", s-a demonstrat ca resveratrol reduce rigiditatea arterelor si reduce stresul oxidativ la pacienti bolnavi de diabet de tip II. Si acest studiu a folosit tot o doza de 100 mg de resveratrol.

Resveratrol poate actiona prin mai multe mecanisme, inclusiv legarea si activarea receptorilor de estrogen pentru a creste disponibilitatea oxidului nitric si facilitarea vasodilatatiei. Descreste si speciile reactive de oxigen produse iin celulele vasculare endoteliale. Stresul oxidativ este crescut in boli cronice precum obezitate sau diabet.

Concluzii

Rezultatele sustin utilizarea de suplimente cu resveratrol ca potentiale strategii de imbunatatire a controlului glicemic si a sensibilitatii la insulina, precum sireducerea rigiditatii arterelor si scaderea tensiunii arteriale. Chiar daca studiile au fost facute pe bolnavi de diabet, unele din aceste beneficii se pot transpune si la persoanele sanatoase, si oricine poate beneficia de pe urma cresterii sensibilitatii la insulina, atat din punct de vedere al sanatatii cat si al aspectului fizic. 

Referinte

  1. Zhu X, Wu C et al. Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutrition & Metabolism. 2017 Sept 22;14:60.
  2. Imamura H, Yamaguchi T, Nagayama D, Saiki A, Shirai K, Tatsuno I. Resveratrol Ameliorates Arterial Stiffness Assessed by Cardio-Ankle Vascular Index in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus. Int Heart J. 2017 Aug 3;58(4):577-583. doi: 10.1536/ihj.16-373. Epub 2017 Jul 13.

Articole din aceiasi categorie

Cum alegi un supliment proteic Dupa ce sa va uitati cand alegeti un supliment proteic? Un mic ghid despre alegerea celor mai bune suplimente proteice. 14 Feb, 2016
Steroizii provoaca pierderi de memorie Steroizii provoaca pierderi de memorie Stim ce pot face steroizii anabolizanti si androgeni pentru muschi, dar pentru minte? Un nou studiu are cateva raspunsuri. 12 Nov, 2018
9 la suta din cazurile de doping sunt cu suplimente.jpg 9% din cazurile de doping sunt cu suplimente sportive O analiza interesanta a unor cecetatori australieni a scos la iveala faptul ca intre 6 si 9 procente din cazurile de doping dintre anii 2006 si 2013 au fost cauzate de folosirea unor suplimente sportive. 14 Feb, 2016
synthol uleiul idiotilor Synthol: uleiul idiotilor Synthol, un ulei sintetic, si alte produse asemanatoare sunt folosite frecvent de amatorii de "brate imense". Niciun sportiv adevarat nu ii ia in serios pe acesti idioti, dar cu toate acestea moda uleiurilor injectate direct in muschi este foarte populara, in special in anumite parti ale lumii. Si cum romanii tind sa preia orice idee proasta, si la noi exista persoane interesate de Synthol. 01 Aug, 2016
Steroizii cu testosteron ajuta la combaterea depresiei Injectiile cu testosteron ajuta la tratarea depresiei Injectiile cu testosteron pot sa ajute barbatii aflati in depresie. Dar asta nu este o scuza pentru a abuza de steroizi. 14 Feb, 2016
metode de a te reface rapid dupa ce te accidentezi la sala Recuperare mai rapida dupa accidentari prin suplimentatie si hrana naturala O accidentare te poate da inapoi mult, mai ales daca iti ia ceva vreme sa te refaci. Cel mai bine este sa previi accidentarile, iar cand au loc sa te suplimentezi si sa mananci astfel incat sa te vindeci rapid. Iata cum! 13 Feb, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.