Resveratrol si sensibilitatea la insulina

Publicat in

Vrei sa slabesti, sa fii mai sanatos si sa ai o capacitate mai mare de a dobandi masa musculara? Resveratrolul este un polifenol cu puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Se pare ca poate imbunatati si sensibilitatea la insulina, lucru care te va ajuta sa obtii toate cele de mai sus.

Resveratrol a fost promovat pentru beneficiile sale cardiovasculare, anti-carcinogenice si anti-imbatranire. Resveratrol activeaza sirtuinele, un tip de proteine din corpul uman care pot imbunatati sensibilitatea la insulina si protejeaza de stresul oxidativ. Cercetarile anterioare asupra resveratrol au demonstrat imbunatatiri ale disglicemiei si sensibilitatii la insulina; dar, au existat unele inconsistente in rezultatele studiilor. 

Conform unei noi recenzii publicate anul trecut in revista stiintifica "Nutrition & Metabolism", cercetatorii au demonstrat ca resveratrol imbunatateste controlul glicemic si sensibilitatea la insulina la cei care sufera de diabet de tip II. 

Insulina si sensibilitatea la insulina

Recenzia a cuprins 9 experimente randomizate si controlate, cu doze de resveratrol de la 8 mg/zi pana la 3 g/zi, cu durate intre 4 saptamani si 12 luni. Rezultatele generale au aratat ca resveratrol reduce semnificativ glucoza pe nemancate, dar doar la doze de 100 mg/zi sau mai mari. Mai mult si cu HOMA-IR (un model de evaluare la glicemiei), nivelele insulinei pe nemancate si tensiunea arteriala au fost si ele imbunatatite de resveratrol.

Intr-un alt studiu publicat tot in 2017 in "International Heart Journal", s-a demonstrat ca resveratrol reduce rigiditatea arterelor si reduce stresul oxidativ la pacienti bolnavi de diabet de tip II. Si acest studiu a folosit tot o doza de 100 mg de resveratrol.

Resveratrol poate actiona prin mai multe mecanisme, inclusiv legarea si activarea receptorilor de estrogen pentru a creste disponibilitatea oxidului nitric si facilitarea vasodilatatiei. Descreste si speciile reactive de oxigen produse iin celulele vasculare endoteliale. Stresul oxidativ este crescut in boli cronice precum obezitate sau diabet.

Concluzii

Rezultatele sustin utilizarea de suplimente cu resveratrol ca potentiale strategii de imbunatatire a controlului glicemic si a sensibilitatii la insulina, precum sireducerea rigiditatii arterelor si scaderea tensiunii arteriale. Chiar daca studiile au fost facute pe bolnavi de diabet, unele din aceste beneficii se pot transpune si la persoanele sanatoase, si oricine poate beneficia de pe urma cresterii sensibilitatii la insulina, atat din punct de vedere al sanatatii cat si al aspectului fizic. 

Referinte

  1. Zhu X, Wu C et al. Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutrition & Metabolism. 2017 Sept 22;14:60.
  2. Imamura H, Yamaguchi T, Nagayama D, Saiki A, Shirai K, Tatsuno I. Resveratrol Ameliorates Arterial Stiffness Assessed by Cardio-Ankle Vascular Index in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus. Int Heart J. 2017 Aug 3;58(4):577-583. doi: 10.1536/ihj.16-373. Epub 2017 Jul 13.

Articole din aceiasi categorie

vitamina d poate actiona precum un antiestrogen la barbati si femei Vitamina D poate actiona precum un antiestrogen Conform unui nou studiu pe animale, forma activa a vitaminei D - calcitriol - este un anti-estrogen. Descoperirea este de interes pentru culturisti, aceste proprietati anti-estrogenice fiind manifestate mai ales in tesuturile grase. 27 Feb, 2017
antioxidantii dupa antrenamente impiedica cresterile musculare 6 motive sa NU folosesti suplimente cu antioxidanti Antioxidantii sunt recomandati de mult in lumea fitnessului. Dar sunt ei atat de utili precum sunt vanduti? Sau pot face mai mult rau? Este timpul sa reanalizam rolul antioxidantilor in sport. 02 Oct, 2017
totul despre terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului este un subiect sensibil. Sunt putini cei care se preocupa de nivelele testosteronului, iar multi nici nu stiu ce inseamna terapia de inclouire a testosteronului, din punct de vedere medical. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii! 24 May, 2016
cele mai bune momente pentru a lua BCAA Cand sa iei BCAA Cand sa iei suplimentele cu BCAA pentru a fi cat mai eficiente si a obtine cele mai bune rezultate in urma lor. 27 Nov, 2017
Este Cardarine un arzator de grasimi atat de bun Este Cardarine un arzator de grasimi atat de bun? Cardarine (GW-501516) este un medicament unic, folosit de sportivi pentru cresterea andurantei si pentru arderea grasimii. Se spune ca este foarte eficient cand se doreste slabirea, dar este cardarina atat de eficient in aceasta privinta, sau sunt doar mituri? 04 Jun, 2018
Gla si tamoxifenul Suplimentarea cu GLA ajuta tamoxifenul sa actioneze mai eficient Acidul omega-6 gamma linoleic poate ajuta medicamentul anti-estrogen numit tamoxifen sa actioneze mai eficient. Medical sunt vesti bune pentru pacientii care sufera de cancer la san, iar pentru culturistii si sportivii care folosesc steroizi, poate insemna reducerea dozei de tamoxifen. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.