Ulei de peste: il folosesti gresit

Publicat in

Uleiul de peste este un supliment grozav care poate aduce rezultate uimitoare in privinta sanatatii si aspectului fizic. Dar il folosesti corect?

Folosit corect, uleiul de peste iti poate face sistemul cardiovascular aproape indistructibil, poate reduce aproape orice inflamatie din corp, iti imbunatateste sensibilitatea la insulina si iti transforma corpul intr-un pachet de muschi eficient la arderea grasimilor.

Din pacate multi nu folosesc corect uleiul de peste si nu au parte de aceste rezultate. Iau capsule cu ulei de peste dar nu simt nimic deosebit. Nu cunosc conceptele de baza ale felului in care actioneaza, si mai exact a felului in care actioneaza acizii grasi omega-3. Lipsa rezultatelor la multa lume a facut pe unii doctori sa se indoiasca de eficienta uleiului de peste. Dar acestia, alaturi de numerosi oameni care folosesc suplimente cu ulei de peste sau omega-3, au trecut cu vederea cateva puncte esentiale.

Afacerile ne-au dat peste cap chimia corpului

Ca sa intelegem unde gresim, in primul rand trebuie sa vedem de ce am ajuns sa avem nevoie de suplimente cu ulei de peste. Totul se rezuma la un aspect simplu din natura: frunzele putrezesc rapid dar semintele nu!

Daca esti un producator de alimente, vrei sa faci hrana din plante care se altereaza greu. Daca un aliment se strica repede aduce mai putini bani, asa ca sunt cautate tipurile de plante sau partile din plante care se altereaza greu si tin mult timp. Asta inseamna grane si seminte.

Plantele cu frunze se strica repede pentru ca au in compozitie multi acizi grasi omega-3, pe cand granele si semintele au multi acizi grasi omega-6, care sunt o rezerva de energie pentru semintele in dezvoltare. Omega-6 sunt mult mai stabili din punct de vedere chimic, asa ca nu este de mirare ca 60-90% din hrana lumii provine din grane si seminte. 

Aproape orice aliment ambalat se trage din una din cele 3-4 grane de baza ale lumii. Sosurile deja facute, uleiurile de gatit, untul de arahide, orice fel de gustari, orice vine ambalat in plastic si decorat frumos, este plin de acizi grasi omega-6

Granele sunt atat de ieftine si abundente incat le dam de mancare si animalelor pe care intentionam sa le mancam. Vacile in mod normal mananca iarba, dar noi le hranim cu forta cu grane ca sa le ingrasam. Nu numai ca asta le imbolnaveste, necesitand antibiotice, dar le schimba profilul acizilor grasi, devenind surse de omega-6 cu patru picioare!

Pana si pestii laudati pentru cantitatile mari de omega-3 sunt crescuti cu peleti facuti din soia, devenind la fel de nutritivi precum orice produs ambalat in plastic si care are o viata de raft de 3 ani! Si in cazul pasarilor este aceeasi situatie, fiind hranite cu grane si peleti din soia, in loc de putine grane si multe insecte, asa cum mananca in mod natural. Iar profilul precar al acizilor grasi se regaseste si in alte produse ale acestor animale, precum oua si lactate.

Niciun aliment fabricat in regim industrial nu mai contine cantitati insemnate de omega-3. Se estimeaza ca 9% din caloriile din dieta unui vestic vin dintr-un sigur acid gras omega-6, si anume acidul linoleic. Consecintele asupra sanatatii sunt grave, dar afacerile merg bine!

Ce ne omoara!

Ca urmare a acestor practici, raportul dintre omega 3 si omega-6 in animalele crescute industrial este complet dat peste cap. Este undeva la 10, 20 sau chiar 25 la 1! In mod normal ar trebui sa fie 3 la 1. Si suntem ceea ce mancam, asa ca si profilul nostru de acizi grasi este la fel ca cel al animalelor pe care le mancam.

Nu putem evita subiectul "grasimii care provoaca infarcturi" aparut in anii '70. Oamenii au inceput sa evite grasimile saturate provenite din surse animale si au inceput sa consume uleiuri din seminte. Dar in acea perioada grasimile animale contineau cantitati insemnate de omega-3, industrializarea in agricultura nefiind atat de pronuntata ca acum, pe cand uleiurile din seminte contineau mai ales omega-6. 

Lumea a tranzitionat de la unt catre margarina, un alt "aliment" plin de omega-6 si de grasimi trans (un fel de grasimi demonice!). Rezultatul: multe morti premature cauzate de boli de inima si atacuri cerebrale.

Uleiurile de gatit contin omega 6 pro-inflamator

Acizii grasi omega-6

Acesti acizi sunt pro-inflamatori si fac celulele rosii sa formeze cheaguri. Cel mai mult ar trebui sa te preocupe aspectul pro-inflamator. Inflamatiile sunt legate de mai toate bolile grave cunoscute de omenire. Dar inflamatiile joaca un rol foarte important si in obezitate si faptul ca arati ca naiba in general!

Se crede ca miliardele cheltuite pe medicamente antiinflamatoare precum aspirina, ibuprofen, etc., sunt rezultatul direct al unor cantitati mult prea mari de omega-6 in dieta. Omega-3, pe de alta parte, incetinesc formarea cheagurilor de sange si reduc inflamatiile. Fac si celulele mai sensibile la insulina prin permeabilizarea peretilor celulari ceea ce creste metabolismul si protejeaza impotriva obezitatii.

Este evident ca daca am reusi sa avem o rata de omega-6 la omega-3 de 3:1, asa cum este natural, beneficiile ar fi enorme. De aceea cei preocupati de sanatate si sport folosesc suplimente nutritive cu omega-3, preferatele fiind cele cu ulei de peste (peste salbatic, daca uleiul de peste ar fi derivat din pesti de acvacultura ar fi tot plin de omega-6).

Omega-6 indeparteaza omega-3

Exista o componenta simpla in acest puzzle pe care multi nu o vad: omega-6 si omega-3 concureaza pentru aceleasi locuri in peretii celulari, si in consecinta pentru activarea diferitelor enzime pro sau anti inflamatoare.

Nu poti lua pur si simplu o capsula cu ulei de peste si sa te astepti ca totul sa se aseze la locul lui. Trebuie ca in acelasi timp sa reduci aportul de omega-6, pentru ca acizii grasi omega-6 care exista deja vor indeparta acizii grasi omega-3 pe care ii inghiti sub forma de capsule.

4 modalitati de a folosi eficient suplimentele cu ulei de peste

1. Foloseste un supliment cu omega-3 de buna calitate. Ia minim 3 grame de ulei de peste  de buna calitate pe zi. Exista voci care sustin mega-dozarea uleiului de peste, dar este o practica putin studiata (sunt sportivi care iau pana la 10-12 g/zi de ulei de peste, si anumiti antrenori recomanda sportivilor cantitati imense, pana la 30-40 g/zi - exista dovezi ca genomul uman este facut sa tolereze cantitati enorme de omega-3). 

Pun din nou accent pe calitatea produsului: daca uleiul de peste este ranced, devine pro-inflamator. De asemenea conteaza si cat de purificat este uleiul de peste, pentru a nu contine metale grele sau alti contaminanti.

Dar in acelasi timp redu si consumul de omega-6 din dieta (altfel degeaba iei suplimente cu omega-3, sau ar trebui sa folosesti mega-dozele de care vorbeam).

  • Evita majoritatea alimentelor ambalate in cutii sau pungi, fiind de cele mai multe ori derivate din grane alese pentru viata mare de raft pe care o au.
  • Evita uleiurile de gatit precum cel de floarea soarelui, de soia, de porumb, de sofranel si de bumbac. Foloseste ulei de masline extravirgin in salate si dressinguri si pentru gatit foloseste untura, unt sau ulei din nuca de cocos presat la rece.
  • Nu manca alimente prajite in baie de ulei (sau in orice fel de baie de grasime).
  • Mananca vita crescuta 100% cu iarba. Majoritatea vitelor sunt hranite initial cu iarba, dar inainte de sacrificare li se dau grane pentru a le ingrasa. Alege carnuri crescute cu iarba pe toata durata vietii.

2. Raportul dintre cei doi acizi grasi este mai important decat cantitatile. Daca mananci mai mult omega-6 mananca si mai mult omega-3.

3. Mananca plante verzi si cu frunze, nu alimente derivate din seminte si cereale.

4. Pentru a determina riscul real de boli de inima, fa un test de sange care sa determine raportul dintre omega-6 si omega-3. 

 

Referinte

  1. Buckley JD, Howe PR. Anti-obesity effects of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids. Obesity Reviews. 2009;10(6):648–659.
  2. Calder PC, Yaqoob P. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and human health outcomes. Biofactors. 2009;35(3):266–272.
  3. Filion KB, El Khoury F, Bielinski M, et al. Omega-3 fatty acids in high-risk cardiovascular patients: a meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Cardiovascular Disorders. 2010;10:24.
  4. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ, et al. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002;106(21):2747–2757.
  5. Kwak SM, Myung S-K, Lee YJ, et al. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease. A meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Archives of Internal Medicine. 2012;172(9):686–694.
  6. Noori N, Dukkipati R, Kovesday CP, et al. Dietary omega-3 fatty acid, ratio of omega-6 to omega-3 intake, inflammation, and survival in long-term hemodialysis patients. Am J Kidney Dis. 2011;58(2):248-56.

Articole din aceiasi categorie

Batoane proteice 5 indicii care indica calitatea Batoane proteice: 5 indicii care arata calitatea Vrei sa stii daca batonul tau proteic preferat este sanatos si util? Iata ce trebuie sa stii data viitoare cand cumperi un baton proteic. 16 Apr, 2018
Beta alanina si masa musculara Beta Alanina Beta-alanina este noul supliment minune, fiind cel mai des comparata cu creatina. Imparte cu aceasta aceleasi efecte benefice, dar se manifesta prin mecanisme diferite; de aceea si merg atat de bine impreuna. 14 Feb, 2016
este steroidul trenbolon toxic pentru ficat? Este trenbolon toxic pentru ficat? Trenbolon este unul din cei mai utilizati steroizi anabolizanti. Se gaseste sub forma injectabila, de aceea multi spun ca nu este toxic pentru ficat. Dar oare stau lucrurile chiar asa? 16 Jun, 2017
prohormoni 1 Prohormoni pt. 1 Multi au auzit de prohormoni, dar putini stiu exact ce sunt, cum se folosesc si mai ales unde anume se incadreaza, la suplimente sau la substante interzise in sport. Ne-am gandit ca printr-o serie de articole sa facem putina lumina in acest subiect controversat. 14 Feb, 2016
antiinflamatoare non-steroidiene dupa efort fizic - nocive Cat de nocive sunt antiinflamatoarele non-steroidiene pentru sportivi Aspirina si ibuprofenul sunt medicamente des folosite de sportivi pentru a combate inflamatiile si a reduce durerile care pot aparea la antrenamente. Dar acestea nu sunt benefice cuiva care face sport si ar trebui evitate. 13 Apr, 2016
avantajele si dezavantajele suplimentarii cu bcaa Avantajele si dezavantajele suplimentarii cu BCAA BCAA sau aminoacizii cu lanturi ramificate reprezinta un supliment bine cunoscut in lumea sportului. Cu siguranta au multe beneficii dar din pacate au si cateva neajunsuri. Le vom discuta pe toate in acest articol. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.