Dozele de carnitina necesare unui culturist

Publicat in

L-carnitina este cea mai intanlita forma de carnitina din suplimente. Dar, dozele de carnitina necesare unui culturist pot varia.

Carnitina este de interes pentru culturisti si alti sportivi datorita creditarii sale cu efecte de imbunatatire a performantelor sportive. L-carnitina este cea mai intanlita forma de carnitina din suplimente. Dar, dozele de carnitina necesare unui culturist pot varia; de exemplu o doza de 5 grame pe zi este mai putin probabil sa cauzeze efecte neplacute.

Carnitina este un aminoacid neesential (corpul il poate produce singur); printre altele, carnitina ajuta organismul sa transforme grasimea intr-o forma de combustibil pe care acesta sa o poata utiliza. Numele de carnitina vine de la "carnus", cuvantul latin pentru carne. Cum ii sugereaza si numele, carnitina se gaseste in principal in produse de provenienta animala, precum carne si lactate. Carnitina este absorbita la nivelul tractului intestinal; intre 54%  si 87% din carnitina provine din alimentatie. Iar un procent cuprins intre 14 % si 18 % este absorbit din suplimentatie. Dar, in principiu, corpul poate produce singur doza minima necesara de carnitina, fara a fi nevoit sa iei suplimente sau sa ai o dieta bogata in carne.

Doza de l-carnitina folosita in studiile cu acest supliment, pentru a i se determina proprietatile sale asupra sportivilor, este de 2-4 grame pe zi. Participantii la aceste studii iau de obicei toata doza deodata, fie inainte de antrenamente fizice, fie zilnic, timp de 2-3 saptamani.

Marea parte a oamenilor, folosesc doze cuprinse intre 1 si 3 grame (1000 mg-3000 mg) pe zi. Portiile suplimentelor cele mai folosite cu l-carnitina, contin de regula 250, 500 sau 1000 mg.

Dupa aceste date, un culturist cu suficient de multa masa musculara, ar avea nevoie de aproximativ 4-5 grame/zi de l-carnitina , pentru a ii simti efectele. Doze mai mari de 5 g pot declansa anumite efecte secundare precum diaree si greata, sau unele efecte mai putin intanlite, precum un miros nepalcut al transpiratiei (ca de peste), iritatii si apetit crescut. Dar, cand carnitina este folosita la dozele recomandate, este sigura.

Si acum sa intram intr-o zona pe care multi nu vor sa o auda; doza sigura nu inseamna ca este si doza eficienta. Desi nu se vorbeste mult despre acest aspect, marea parte a studiilor efectuate cu l-carnitina arata ca suplimentarea cu aceasta nu duce la cresterea performantelor sportive nici la culturisti, nici la alti sportivi. In plus, suplimentele cu carnitina nu te ajuta sa arzi mai multe grasimi. Este un subiect controversat, despre care sa mai vorbit, dar rar, pentru ca marea parte a publicatiilor de specialitate sunt si vaznatori de suplimente cu l-carnitina.

Totusi, utilizatorii de astfel de suplimente au raportat o recuperare mai buna dupa efort fizic. Asa ca, suplimentele cu l-carnitina isi pot avea locul in dieta unui culturist sau sportiv.

L-carnitina este folosita medical pentru tratarea deficientei de carnitina, caz in care este prescrisa de catre medic. Majoritatea indivizilor, chiar si cei care au o dieta vegetariana stricta, produc suficienta carnitina pentru a isi mentine sanatatea, fara a fi nevoiti sa se suplimenteze. Cele mai bune surse naturale de carnitina sunt carnea de vita, carnea de porc, carnea de pasare, pestele si produsele lactate.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

carnuri mai putin utilizate pentru masa musculara Carnuri mai putin utilizate pentru masa musculara Mananci piept de pui, muschi de porc si fritpura slaba de vita. Toate sunt bune pentru a construi masa musculara. Dar exista sortimente de carne si carnuri mai putin utilizate care au un potential nutritiv si anabolic mult mai mare. 03 Jun, 2018
cum stii ca mananci prea multic arbohidrati Semne ca mananci prea multi carbohidrati Carbohidratii nu sunt raul absolut al dietelor, si de multe ori sunt chiar utili. Dar sa mananci prea multi si mai ales cand nu trebuie si de care nu trebuie, poate avea consecinte nefaste asupra aspectului fizic si performantelor fizice. Afla cum iti poti da seama daca ai prea multi carbohidrati in dieta. 14 Feb, 2016
Daca esti slabanog invata sa mananci pentru a creste Plan nutritional pentru slabanogi Adauga kilograme de muschi, fara grasime. Aici veti gasi trei planuri nutritionale pentru asa-zisii slabanogi, cei carora le este greu sa creasca in greutate. 14 Feb, 2016
mananca ca sa te recuperezi dupa sport Top 10 alimente pentru accelerarea recuperarii dupa antrenamente Majoritatea cand aude de alimente care te ajuta la recuperare dupa efort se gandeste la pudre proteice, creatina si alte suplimente. Desi acestea pot fi grozave nu inlocuiesc hrana adevarata, care ar trebui sa fie principala sursa de nutrienti. 29 Oct, 2017
Cum sa mananci pentru a avea muschi fara ingrasare Iluzia dietelor de acumulare de masa musculara Cand vrei sa te faci cat mai mare nu ar trebui sa depasesti 12% nivele de grasime corporala. Iata de ce pe termen lung dieta ta clasica pentru a creste in masa iti va distruge aspectul fizic si sanatatea. 13 Nov, 2016
Toto ce trebuie sa stii despre alimentatie si sport Bazele nutritiei explicate simplu Este greu sa stii ce trebuie sa mananci in functie de nevoile tale cand la o simpla cautare pe google gasesti o multime de informatii contradictorii. In acest articol este un rezumat simplu al nutritiei sportive, asa cum o vad multi din antrenorii si experitii de top din domeniu. 25 Sep, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.