Alte 6 alimente pentru testosteron mai mult

Publicat in

Ai auzit de superalimente? Iata aici 6 superalimente care cresc testosteronul, altele decat ce gasesti de obicei pe astfel de liste.

Chiar daca sunt in pericol de a spune ceva evident, testosteronul este foarte important pentru a avea antrenamente de calitate si rezultate bune in urma antrenamentelor. Testosteronul este cel mai important hormon anabolic din corp Cu cat ai mai mult liber in circulatie cu atat ai sanse mai mari de a construi masa musculara si de a arde grasimea. Femeile produc mai putin testosteron decat barbatii, dar a manca alimente care sporesc productia de testosteron este benefic pentru ambele sexe. 

Din fericire, cel mai bun loc de a incepe cautarea unui aspect fizic mai bun este la supermarket. Exista alimente care contin nutrienti naturali, meniti sa sporeasca productia de testosteron. Iata o lista de cumparaturi care iti va mari energia, masa musculara si forta.

1) Creveti

Sa "vanezi" alimente precum crevetii este o modalitate sigura de a iti creste aportul de vitamina D, care este in stransa legatura cu testosteronul. Cercetatorii au descoperit ca barbatii cu nivele mari de vitamina D au si nivele mari de testosteron.
De asemenea, barbatii si femeile cu nivele mari de vitamina D, au o forta musculara mai mare a muschilor partii inferioare si superioare. Deci, daca vrei masa musculara si performante fizice, nu neglija aportul de vitamina D. 

Din nefericire, multe persoane au un aport inadecvat de vitamina D, in special iarna, ceea ce afecteaza negativ si nivelele de testosteron. 
Pe langa creveti, puteti avea un aport mare de vitamina D mancand si urmatoarele: ulei din ficat de cod, hering, somon, sardine, macrou, oua.

2) Seminte de dovleac

Semintele de dovelac, pe langa ca sunt foarte gustoase, sunt si o sursa buna de zinc, un mineral cu multe roluri enzimatice in organism, printre care si unele implicate in productia testosteronului. Barbatii cu nivele necorespunzatoare de zinc inregistraza si nivele reduse de testosteron.

Mananca mai multe seminte de dovleac ca atare sau prin amestecarea lor cu fulgi de ovaz, iaurt, salate sau chiar prin punerea lor in shake-urile proteice. 

Alte surse alimentare de zinc: stridii, crab, curcan, pui, vita, seminte de susan, germeni de grau, cashew, linte.

3) Nuca de cocos

Nuca de cocos nu numai ca iti face dieta sa aibe gust exotic, dar te ajuta si sa ai nivele sanatoase de testosteron. Asta pentru ca aceste nuci uriase sunt pline de grasimi saturate, foarte importante in producerea testosteronului.
Sunt studii care arata ca descresterea grasimilor saturate din dieta la barbati sanatosi a dus si la scaderea nivelelor de testosteron. 

Chiar daca nu este indicat sa pui grasimi in shake-ul proteic, cei care fac sport pot avea un aport de grasimi saturate care sa reprezinte 10% din dieta, pentru a avea nivele cat mai mari de testosteron, fara a risca sa se imbolnaveasca de boli coronariene (aici subiectul este mai larg, stiinta incepand sa conteste legatura dintre grasimile saturate si bolile de inima, dar momentan o sa mergem pe ideea ca prea multe pot dauna - de altfel, orice exces este daunator!). 

Pe langa nucile de cocos, mai exista si alte surse bune de grasimi saturate: unt, lactate grase, vita grasa, miel, ulei de palmier rosu, ciocolata neagra.

4) Tarate de grau

Cine s-ar fi gandit ca taratele de grau ar avea un rol in ridicarea nivelelor de testosteron? Dar invelisul fibros al graului este o sursa excelenta de magneziu. Un studiu turcesc a confirmat ca ingerarea unor cantitati mari de magneziu duce la cresterea testosteronului liber. Se pare ca eficienta magneziului de a creste testosteronul liber este dependenta de intensitatea efortului fizic. Cu cat mai intens efortul, cu atat mai eficient magneziul.

Magneziul este necesar pentru multe procese biochimice din corp, iar productia testosteronului este unul din ele. Poti consuma mai multe tarate de grau prin amestecarea lor cu fulgii de ovaz, in clatite proteice sau in shakeuri proteice.

Alte surse de magneziu: cacao, cereale integrale, migdale, tarate din ovaz, seminte de floarea soarelui, unt de arahide, fasole.

5) Branza ricotta

Aceasta branza asociata deseori cu deserturi italienesti, este produsul lactat cel mai bogat in zer, fiind foarte util in dieta oricui vrea sa arate mai bine (nu sub forma de prajituri). Cei care consuma destula proteina din zer au o crestere mai mica cortizolului dupa efortul fizic cu greutati. 

Proteina din zer este o proteina din lapte bogata in aminoacizi cu lanturi ramificate, care se pare ca pot opri cresterea exagerata a cortizolului in perioadele de efort fizic intens. Este foarte important, pentru ca, cortizolul poate opri secretia de hormoni sexuali, ceea ce face din el un "criminal" al testosteronului, promovand acumularea de grasime si inflamatiile.

Alte surse de proteine din zer: concentrate si izolate proteice din zer, lapte, iaurt, kefir.

6) Capsune

Delicioasele capsune sunt o sursa importanta de vitamina C. Sunt vesti bune pentru toti impatimitii de fitness, pentru ca nivelele mari de vitamina C sunt asociate cu nivele mici de cortizol dupa efort fizic intens. 

Cortizolul este un hormon catabolic eliberat de glandele suprarenale ca raspuns la stimuli de stres. Din nefericire cortizolul este in concurenta cu testosteronul, asa ca nivele prea mari pot reduce mult testosteronul, si efectele sale anabolice. 

Mai multa vitamina C: kiwi, portocale, grapefruit, ananas, ardei gras rosu, varza furajera, rosii, broccoli.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Cum sa fii eficient in prepararea meselor sanatoase Sfaturi pentru prepararea meselor sanatoase Daca vrei sa fii sanatos, sa ai masa musculara si o talie subtire trebuie sa iti prepari singur mesele. Daca te bazezi pe ce cumperi, nu vei ajunge prea departe. Aici gasesti cateva sfaturi pentru a prepara rapid si usor mancaruri delicioase care sa iti alimenteze antrenamentele. 20 Nov, 2016
Aportul minim de grasimi Aportul minim de grasimi Se vorbeste mult de cate proteine si cati carbohidrati trebuie sa mananci , dar care este minimul de grasimi pe care ar trebui sa il consumi? 16 May, 2021
Digestia proasta iti omoara testosteronul Digestia proasta iti omoara testosteronul Iata cum sa previi abdomenul balonat, lipsa energiei, durerile articulare si nivelurile mici de testosteron cauzate de o digestie proasta. 30 Jun, 2019
carnuri mai putin utilizate pentru masa musculara Carnuri mai putin utilizate pentru masa musculara Mananci piept de pui, muschi de porc si fritpura slaba de vita. Toate sunt bune pentru a construi masa musculara. Dar exista sortimente de carne si carnuri mai putin utilizate care au un potential nutritiv si anabolic mult mai mare. 03 Jun, 2018
Culturismul este plin de mituri, iar nutritia nu este oe xceptie. iata 12 din cele mai populare mituri din acest sport 12 mituri alimentare din culturism Alimente post-antrenament, dulciuri care nu ingrasa, albusuri de oua si incarcarea metabolismului. Lumea culturismului are unele obiceiuri ciudate. Afla care sunt mit si care sunt realitate! 14 Feb, 2016
Optimizarea aportului de carbohidrati pentru performante Optimizarea aportului de carbohidrati pentru performante Cum iti merge dieta aia low carb cand vrei sa arati DAR si sa performezi la nivel inalt? Invata cum aportul de carbohidrati iti poate optimiza performanta si recuperarea, si poate aduce rezultate mai rapid. 11 Oct, 2020
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.