Memorie musculara, steroizi si creatina

Publicat in

Tesutul muscular se adapteaza la stimuli, atat functional cat si structural. Cand un muschi sufera de atrofie, numarul de nuclei care reguleaza sinteza proteinelor scade. Iar atunci cand muschiul este intr-o stare de hipertrofie (crestere) exista mai mult ADN disponibil pentru fibrele musculare.

Tesutul muscular se adapteaza la stimuli, atat functional cat si structural. Cand un muschi sufera de atrofie (se micsoreaza din cauza nefolosirii), numarul de nuclei care reguleaza sinteza proteinelor scade. Iar atunci cand muschiul este intr-o stare de hipertrofie (crestere) exista mai mult ADN disponibil pentru fibrele musculare.

Antrenamentul cu greutati poate creste acest "domeniu mionuclear' cu diferite procente. Deloc suprinzator, s-a aratat ca substantele androgene (steroizii) cresc numarul de nuclei disponibili in celulele musculare cu mult peste media cresterii in cazul antrenamentului singur. Cercetatori de la o universitate din Oslo, Norvegia, au demonstrat ca acesti nuclei nu sunt peirduti atunci cand antrenamentul inceteaza.

Cu alte cuvinte, sportivii care au folosit steroizi anabolizanti au o forma imbunatatia a "memoriei musculare", ceea ce le confera un avantaj pe un termen mult mai lung decat s-a crezut initial.

Lasand la o parte problemele de ordin moral, te face sa te gandesti:

Ce metode legale exista de a mari domeniul miocelular?

Creatina, de exemplu, s-a aratat ca duce la cresterea formarii celulelor satelit si la cresterea numarului de fibre musculare.  Dar cum face asta creatina, din punct de vedere mecanic?

Nu se stie inca exact cum, dar daca este datorita alternatiilor in fluxul de energie (prin manipularea cailor glicogenului), atunci este posibil si ca un alt supliment bine cunoscut, dar putin folosit (mai ales de sportivii  care lucreaza cu greutati) sa faca acelasi lucru. Studiile sunt preliminare, dar s-a aratat ca, coenzima Q10, previne degradarea tipului II de fibre musculare (cele cu actiune rapida), in procesul de imbatranire.

Si ghiciti ce ajuta la pastrarea domeniului mionuclear, o data cu imbatranirea? Fibrele muscularae de tip II. Poate ca este o teorie cu bataie lunga, dar merita incercata aceasta combinatie de creatina si coenzima Q10.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.