Redu perioada de raceala sau gripa cu 42%

Publicat in

Sa racesti sau sa faci gripa te va tine garantat pe bara. Iata cum sa iti treaca mai repede o raceala si sa revii in sala de forta.

Finlandezii, ca orice populatie care traieste intr-un mediu rece si umed, sunt predispusi la raceli si gripa. Dar tot finlandezii sunt foarte buni in cercetare medicala. Asa ca si-au indreptat atentia catre ce ar putea sa reduca perioada de convalescenta cand recesti, care de regula este undeva la doua saptamani. Au descoperit ca suplimentele cu zinc scurteaza durata racelilor cu 42%. De ce sa te intereseze pe tine, care vrei cat mai multa masa musculara? Pentru ca o raceala sau gripa te va tine departe de sala de forta 1-2 saptamani. Sa scurtezi aceasta perioada te va ajuta sa revii sub fiare motivat si la capacitate maxima. 

Suge niste zinc

Finlandezii au mai facut studii despre zinc si raceli inainte, dar ultimul este o analiza a 3 astfel de studii anterioare. Toate cele 3 studii au analizat efectul zincului asupra a 7 simptome respiratorii si 3 sistemice. Studiul de care vorbim a corelat rezultatele. 

Participantii la studii au luat zinc acetat, sub forma de pastile, in doze de 80-92 mg/zi, incepand cu 24 de ore de la debutarea simptomelor gripei sau racelii. Iata ce s-a descoperit:

  • Durata curgerii nasului scurtata cu 34%.
  • Durata congestiilor nazale scurtata cu 27%.
  • Durata stranuturilor scurtata cu 22%.
  • Durata gatului uscat scurtata cu 33%.
  • Durata durerilor de gat scurtata cu 18%.
  • Durata raguselii scurtata cu 43%.
  • Durata tusei scurtata cu 46%.
  • Durata durerilor musculare scurtata cu 54%.
  • Durata totala a gripei sau racelii scurtata cu 42%.

Initial se credea ca zincul are efecte doar in zona faringelui, aceasta fiind cea mai expusa zinculu icand se ingereaza, dar se pare ca are efecte in tot corpul. 

Recomandari

Este recomandat sa ai niste pastile cu zinc la indemana in perioada rece. Cand observi simptome de raceala incepi sa le iei imediat. Cel mai bine este sa sugi pastilele, nu sa le inghiti direct. Ia intre 80 si 92 mg/zi. Nu exista dovezi ca dozele mai mari te ajuta mai mult. Continua administrarea timp de doua saptamani. 

Referinte

  1. Hemila, H, Chalker, E. "The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis." BMC Fam Pract. 2015 Feb 25;16:24.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.