Cum sa iti cresti libidoul

Publicat in

Un nou studiu spune ca ne-am uitat la problema libidoului scazut in locurile gresite. Iata adevarul despre testosteron, estrogen si dorinta sexuala si cum sa rezolvi totul cu cateva suplimente si alimente naturale.

Libidoul masculin este influentat mai ales de testosteron. Se spune ca, cu cat ai mai mult testosteron cu atat ai sanse mai mari sa fii excitat la cel mai mic gand sexual, la vederea unui decolteu sau la orice gest seamana pe departe cu ceva provocator. 

Dar, conform unui studiu prezentat la o conferinta de urologisti in Boston, se pare ca testosteronul total nu prea are de-a face cu libidoul masculin. In schimb,testosteronul liber si raportul dintre testosteron si estradiol (o forma de estrogen) iti determina libidoul.

Cum si-au dat seama

Cercetatorii au pus 200 de pacienti sa completeze un chestionar legat de disfunctii erectile , inclusiv IIEF-15, care alcatuieste destul de bine starea generala a libidoului unui barbat.

Niciunul din participanti nu a fost diagnosticat cu hipogonadism (testosteron scazut) si niciunul nu lua medicamente care ar fi putut afecta productia de testosteron.

Pacientilor li s-au masurat testosteronul total, estradiolul, SHBG (globulina de legare a hormonilor sexuali) si testosteronul liber; aceste analize au fost comparate cu starea de fapt  a libidoului lor.

Ce s-a descoperit

Nu au gasit nicio corelatie intre testosteronul total si cat de des (sau rar) voiau barbatii respectivi sa faca sex. Nici nivelele de estradiol nu au fost corelate independent cu dorinta sexuala, chiar si cand nivelele erau mai mici de 5 ng/dl. Estradiolul este un aspect foarte important, pentru ca pana atunci se credea ca un libidou optim apare atunci cand estradiolul are nivele intre 2 si 5,5 ng/dl. 

Ce s-a corelat cu libidoul a fost raportul dintre testosteron si estradiol, alaturi de testosteronul liber, adica procentul de testosteron care nu este legat de SHBG. Cu cat este mai mare testosteronul liber, cu atat se presupune ca este mai mare dorinta sexuala. 

Ce inseamna toate astea pentru tine

De multe ori barbatii cu probleme de libidou sau disfunctii erectile folosesc medicamente si suplimente pro-testosteron sau urmeaza o terapie de inlocuire a testosteronului. Uneori functioneaza, alteori nu, iar cand nu functioneaza din cauza sunt doua lucruri asa cum arata si studiul de fata:

  1. Prea mult SHBG (ceea ce duce la testosteron liober prea putin).
  2. Nivele prea mari de estrogen (ceea ce da peste cap raportul optim dintre testosteron si estrogen).

Ce nu ne-a spus studiul este nivelul optim de testosteron liber sau raportul optim intre testosteron si estradiol, care oricum ar fi greu de definit. Dar totusi ne da cateva indicii despre ce putem face pentru a ne imbunatati libidoul.

De exemplu, daca ai simptome de testosteron redus (depresie, ingrasare, dificultate in a construi masa musculara, perfromante fizice reduse, etc) sau simptome de estrogen prea mare (grasime abdominala multa, tesut gras in jurul sfarcurilor, disfunctii erectile sau lipsa libidoului ) gaseste un endocrinolog bun si fa analize de SHBG si estradiol (alaturi de cele de testosteron total si liber, desigur). Daca gasesti fa-ti un "test sensibil" la estradiol si testosteron, acestea avand o acuratete mult mai mare. 

Alta optiune ar fi sa adopti practici nutritionale si suplimente care sa manipuleze nivelele de SHBG si estradiol.

pastile potenta

Cum sa scazi SHBG si sa cresti testosteronul liber

  • Ia zilnic magneziu pentru a creste testosteronul liber. 
  • Ia zinc zilnic pentru a scadea SHBG.
  • Ia vitamina D3 pentru a scadea SHBG.
  • Nu urma dietea prea scazute in carbohidrati. O dieta prea saraca in carbohidrati scade testosteronul liber si creste SHBG.
  • Bea cu masura ca sa nu iti reduci nivelele totale de testosteron.

Cum sa scazi nivelele de estradiol

  • Slabeste. Grasimea contine enzime care trasnforma testosteronul in estradiol.
  • Mananca cat mai mult broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles. Contin un chimical care lupta cu estrogenul.
  • Ia curcumina. Reduce efectele enzimei care transforma testosteronul in estrogen.
  • Ia si resveratrol care combate aceesi enzima ca si curcumina. 
  • Nu imbatrani. Cu cat inaintezi in varsta cu atat produci mai mult estrogen (ok, daca insisti sa imbatranesti, macar foloseste sfaturile de mai sus!).

Referinte

  1. Gupta, N., Goldberg, H., "Calculated Free T and T:E Ratio but not Total Testosterone and Estradiol Predict Low Libido," AUA Annual Meeting, May 12-16, 2017, Boston.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.