Criza de creatina la nivel global

Publicat in

Industria suplimentelor sportive are o problema serioasa cu prafurile! Iata despre ce este vorba.

Daca in ultimele luni bune ai tot vrut sa iti cumperi creatina dar preturile par deodata mult mai mari sau abia gasesti creatina de cumparat, nu este doar pentru ca ai tu ghinion - toata lumea se confrunta cu problema asta! Creatina se gaseste din ce in ce mai greu si asta afecteaza atat consumatorii cat si companiile de suplimente. Companiile mari fie nu mai au deloc creatina, fie au dublat preturile in ultimele luni. 

Toate acestea au la radacina pandemia de Covid-19. Aceasta a dat peste cap toate lanturile de distributie si aprovizionare, inlcusiv in industria suplimentelor sportive, nu doar in privinta hartiei igienice! 

Inainte de pandemie, creatina aducea un venit constant si sigur companiilor de profil, de aproximativ 5% din cifra de afaceri. Dar deja prin aprilie 2020 cererea pentru creatina a crescut cu 44%, fata de aceeasi perioada din 2019. Pe masura ce salile de fitness din intreaga lume s-au inchis, si lumea a fost din ce in ce mai preocupata de igiena si sanatate, au cumparat suplimente intr-un ritm nemaintalnit. Toata aceasta nebunie a avut un pret. 

Cererea mai mare pentru produse precum izolat proteic din zer, multivitamine si in special creatina, a fortat lanturile de distributie pe toata lungimea lor. In special pentru creatina, pandemia a produs incet dar sigur un deficit. De aceea pretul creatinei a tot crescut, fara sa se intrevada inca o limita. 

Chinul stabilirii preturilor

Vanzarea de creatina este o afacere foarte profitabila la nivel mondial. Softwearul de cautare Ahrefs citeaza peste 400 de mii de cautari pentru "creatina" pe motoarele de cautare, doar in decembrie 2021, cu aproape 100 de mii de cautari mai mult decat in decembrie 2020. Impatimitii de sala o consuma zilnic pentru a avea performante mai bune la antrenamente. Faptul ca este un supliment care se ia zilnic, ii face pe toti sa cumpere constant suplimente cu creatina. 

O astfel de cerere mare trimite unde de soc in industrie. 

Se anticipeaza ca problemele de aprovizionare cu creatina sa dureze si in 2022, pe tot parcursul anului. Pentru creatina, care are ca principale atractii pretul mic si disponibilitate crescuta, aceasta situatie este un mare dezavantaj. Chiar daca se vinde bine ca produs de sine statator, ea este un ingredient important in mai toate preparatele de tip pre-workout si chiar si in unele pudre proteice. Daca creste pretul creatinei, automat creste si pretul unor astflel de produse care o contin. 

Creatina si-a mentinut un pret constant pe kilogram in 2021 de cam 5 dolari pe kilogram. Un an mai tarziu, costa 42 de dolari pe kilogram, si este posibil sa mai creasca. 

Cauza crizei de creatina

Preturile mai mari ale creatinei si indisponibilitatea ei sunt cauzate de blocari ale lanturilor de distributie. Aceste lanturi se intind pe tot globul, si functioneaza impecabil in mod normal, dar sunt usor perturbate de crize sanitare sau geopolitice. 

O mare parte a creatinei monohidrat din lume este sintetizata si exportata de China. Restrictiile legate de pandemie din aceasta tara, unele din cele mai severe din lume, au ingustat canalele prin care creatina ajunge in vest. 

Dar criza sanitara este doar unul din mai multi factori care au afectat distributia creatinei. Unii cred ca si razboiul economic inceput intre China si S.U.A. in 2018 a ajuns sa afecteze inclusiv creatina. Mai exact, tarifele impuse de Trump produselor care vin din China. 

undefined

In cazul creatinei, ingredientul de baza anumit Creapure este patentat si detinut de producatorul chimic german AlzChem Group. Operatiile companiilor mari precum AlzChem Group sunt la mila productiei din China. 

Cererea mai mare, pandemia de Covid-19 care a afectat productia si razboiul geopolitic prin taxe mai mari au creat furtuna perfecta - prea multi muschi insetati dupa ATP si prea putina creatina disponibila! 

Asa ca te poti astepta la aceleasi preturi mari in continuare, si nu numai la creatina monohidrat simpla, dar la orice produs contine creatina. Daca mai pui la socoteala si inflatia galopanta din intreaga lume, viitorul nu este prea roz pentru buzunarul tau cand mergi la cumparat de suplimente!

Referinte

  1. Lordan R. (2021). Dietary supplements and nutraceuticals market growth during the coronavirus pandemic – Implications for consumers and regulatory oversight. PharmaNutrition, 18, 100282. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2021.100282
  2. Kreider R. B. (2003). Effects of creatine supplementation on performance and training adaptations. Molecular and cellular biochemistry, 244(1-2), 89–94.
  3. Nunes, J. P., Ribeiro, A. S., Schoenfeld, B. J., Tomeleri, C. M., Avelar, A., Trindade, M. C., Nabuco, H. C., Cavalcante, E. F., Junior, P. S., Fernandes, R. R., Carvalho, F. O., & Cyrino, E. S. (2017). Creatine supplementation elicits greater muscle hypertrophy in upper than lower limbs and trunk in resistance-trained men. Nutrition and health, 23(4), 223–229. https://doi.org/10.1177/0260106017737013

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.