Powerlifting: 3 trucuri pentru a atinge noi recorduri personale

Publicat in

Trei trucuri prin care powerlifterii (dar si orice sportiv care lucreaza cu greutati mari) isi poate atinge noi recorduri personale in sala de forta si la competitii!

Cu totii am avut o astfel de zi! Astepti cu nerabdare antrenamentul, gata sa iti depasesti limitele - punctul culminant al unui intreg ciclu de antrenament! Intri in sala, gata sa domni totul si sa stabilesti noi recorduri personale. 

Dar parca incalzirea pare mai dificila decat de obicei! Si parca nu te poti concentra prea bine la ce faci. Totul pare asa...ca intr-un vis! Si parca si pantalonii pe care i-ai ales tocmai azi te jeneaza! Multe lucruri care se pot intampla te dau cu usurinta peste cap oricat ai fi planificat inainte. Mai ales cand este vorba de exercitii cu greutati intimidante! Cand lucrurile nu merg bine, ai nevoie de cateva trucuri pentru a iti recapata concentrarea si a te mentine in linie dreapta. Iata 3 trucuri pe care le poti folosi pentru a isi creste increderea de a folosi greutati cu care sa iti stabilesti noi recorduri personale. 

1 - Foloseste variatii mai dificile ale exercitiului de baza

Cand cresti treptat greutatea catre un varf la exercitii complexe, precum genuflexiuni sau prese, tehnica este totul. O usoara lipsa de concentrare sau o scapare in tensiunea musculara generala iti pot da peste cap setul. Variatiile mai dificile ale exercitiului de baza iti pun la punct tehnica si te ajuta sa folosesti greutati mai mari. 

Cand cresti greutatea catre setul de baza, utilizeaza versiuni mai grele ale exercitiului de baza pentru a te pregati. Variatia nu trebuie sa fie dificila doar de dragul de a fi dificila - trebuie sa intareasca un aspect din tehnica exercitiului de baza. Sa luam cateva exemple!

Exercitiu de baza Variatie Note tehnice
Genuflexiuni cu bara in spate Genuflexiuni cu bara in fata Pieptul sus, abdomenul incordat
Impins cu haltera din culcat Impins cu priza ingusta Coatele aproape de corp
Indreptari Indreptari din deficit Soldurile jos
Tractiuni Tractiuni cu priza lata Condu cu dorsalii


Tine mine ca trebuie sa reduci putin greutatile folosite la incalzire, din momnt ce este vorba de un exercitiu mai dificil. Scopul este de a stimula, nu de a obosi

O alta varianta care functioneaza sunt repetarile cu pauza. Fa o pauza la jumatatea razei de miscare la fiecare set de incalzire pana ajungi la o greutate de 75-80% din forta maxima (forta cu care poti face o singura repetare corecta). Pauza sa fie de 3-5 secunde!

De exemplu:

  • Genuflexiuni: fa pauza in pozitia de jos sau la jumatatea urcarii.
  • Impins cu haltera din culcat: fa pauza pe piept sau aproape de intinderea completa a bratelor.
  • Indreptari: fa pauza cu haltera la jumatatea tibiei sau imediat sub genunchi.
  • Tractiuni: fa pauza in partea de sus sau la jumatatea razei de miscare.

Aceste trucuri iti vor intari tehnica de executie la exercitiul de baza. Cand ajungi la seturile cu adevarat grele, haltera ti se va parea mai usoara!

2 - Foloseste repetari singulare care sa te pregateasca pentru setul de baza

Scopul incalzirii este de a te pregati pentru seturile de baza. Prea putine seturi de incalzire si nu esti gata. Prea multe si oboseti prea tare. Repetarile singulare (adica un set este compus dintr-o singura repetare) facute cu greutati sub-maximale, executie perfecta si viteza fulgeratoare pot intari increderea si pot trezi la viata unitati motorii puternice. 

Poti folosi seturile singulare de pregatire in doua feluri:

  1. O repetare singulara mai grea decat greutatea cu care vrei sa faci setul de baza pentru repetari mai multe.
  2. O repetare singulara cu viteza cat mai mare dupa un set de incalzire cu repetari multiple.

Prima optiune utilizeaza o greutate mai mare decat setul de lucru, dar pentru o singura repetare. Alegi o greutate mai mica decat maximul tau, dar mai mare decat cea pe care vrei sa o utilizezi la setul de baza (presupunand ca la setul de baza vrei sa faci mai multe repetari - un record personal cu greutaatea X pentru 5 sau 7 sau n repetari). De exemplu, daca ai vrea sa faci 8 repetari de impins cu haltera din culcat cu 100 kg, incalzirea ar arata astfel:

  • Bara goala x 8 repetari
  • Bara goala x 8 repetari
  • 60 kg x 5 repetari
  • 82,5 kg x 3 repetari
  • 92,5 kg x 3 repetari
  • 100 kg x 1 repetare
  • 105 kg x 1 repetare (set de pregatire)
  • 100 kg x 8 repetari

Dupa ce faci o repetare cu 105 kg, setul de 8 repetari cu 100 kg ti se va parea mai usor. 

A doua metoda implica repetarea unei repetari singulare in loc de seturi de incalzire cu repetari mai multe. Este o tehnica preferata de multi powerlifteri. Sa zicem ca vrei sa incerci sa faci o repetare cu 185 kg, daca reusesti fiind si un nou record personal la genuflexiuni:

  • Bara goala x 10 repetari
  • 62,5 kg x 5 repetari
  • 62,5 kg x 5 repetari
  • 82,5 kg x 3 repetari
  • 102,5 kg x 3 repetari
  • 125 kg x 3 repetari
  • 142,5 kg x 3 repetari
  • 165 kg x 3 repetari
  • 165 kg x 1 repetare (set de pregatire)
  • 175 kg x 2 repetari
  • 175 kg x 1 repetare (set de pregatire)
  • 185 kg x 1 repetare (record personal)

Sa faci 3 repetari cu 165 kg si doua repetari cu 175 kg te ajuta sa simti greutatea, dar reluarea aceleasi greutati cu o repetare singulara te ajuta sa iti perfectionezi tehnica si sa lucrezi la explozie. Singularele ar trebui sa se simta mai usoare dupa seturile cu mai multe repetari, ceea ce iti va creste si increderea.

3 - Foloseste metoda efortului dinamic

Direct de la Westside Barbell, metoda efortului dinamic este folosita de ani de zile de nenumarati powerlifteri pentru a construi forta exploziva si a depasi plafonarile. Probabil principalul motiv este exersarea suplimentara a tehnicii care vine odata cu aceasta metoda. Faptul ca implica un numar mic de repetari te face sa te concentrezi pe tehnica si pe viteza halterei.

Efortul dinamic aprinde sistemul nervos si iti "ascute" tehnica pentru setul greu. Pur si simplu foloseste una din abordarile efortului dinamic si apoi fa 2-3 seturi grele dupa seturile de viteza. 

Exercitiu Seturi Repetari Greutate* Odihna Dupa
Genuflexiuni 8-10 2 50-60 45 sec 2-3 seturi x 1-3 rep cu 80-90%
Impins cu haltera 8 3 50-60 60 sec  2-3 seturi x 1-3 rep cu 80-90%
Indreptari 8-10 1 60-70 30 sec 2-3 seturi x 1-2 rep cu 80-90%

*% din forta maxima

Aceste trei tehnici te ajuta sa sa te redresezi cand corpul se zbate sa tina pasul! Include aceste tehnici la incalzirea ta si vezi cum seturile de lucru ating noi recorduri personale. 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

33 de motive pentru a face antrenamente strongman 33 de motive pentru a face antrenamente strongman Adevaratele antrenamente functionale sunt cele de tip strongman. Aceste antrenamente te fac mai puternic decat credeai ca este posibil. Iata 33 de motive pentru a folosi antrenamentele strongman. 21 Sep, 2021
cum sa iti cresti anduraanta sportiva prin forta Sistemele energetice si testul la smuls Un sportiv adevarat ar trebui sa poata trece testul la smuls cu lejeritate. Daca inca nu poti, iata aici un antrenament pentru asta si cum utilizeaza acesta sistemele energetice ale corpului pentru a iti transforma corpul intr-o masinarie mai eficienta. 15 Mar, 2018
implementeaza aceste schimbari in viata ta si devino un sportiv mai eficient si performant 39 de modalitati sa nu fii un sportiv ca toti ceilalti Atitudinea pe care o ai zi de zi te defineste ca om si ca sportiv. Nu fii ca toti ceilalti, ia deciziile grele in privinta vietii, antrenamentelor si nutritiei si evolueaza ca om si ca sportiv. 21 Feb, 2018
exercitii cu greutati pentru aruncatorii cu sulita Exercitii cu greutati pentru aruncatorii cu sulita Aruncatul sulitei face parte din probele atletice de aruncari. Ca in orice sport, este important si antrenamentul cu greutati pentru imbunatatirea performantelor. Iata aici cele mai utile exercitii cu greutati pentru un aruncator cu sulita. 10 May, 2017
Antrenamentele ciclistului Froome 3 ingrediente de baza in antrenamentele lui Christopher Froome Christopher Froome este un ciclist de elita, cu participari la Turul Frantei si alte curse de renume. Pentru a ajunge la succesul pe care il aare, antrenamentele sale au la baza 3 componente: consistenta, structura si intervale de intensitate. 21 Jul, 2016
dureri de tibie la cei care alearga Alergatori: sindrom de compartiment si dureri de tibie Daca alergi mult s-ar putea sa suferi de unul din aceste doua sindromuri, dar sa le ignori socotind durerile ca facand parte din joc. Invata ce sunt sindromul de compartiment si durerile de tibii. 11 Oct, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.