Codul Bushido pentru sportivi

Publicat in

Indiferent despre ce este vorba, nu exista nimic ce nu poate fi facut. Cu suficienta determinare se pot misca muntii si cerul - Hagakure.

Bushido este o colectie a codurilor de onoare dupa care isi duceau viata samuraii (nobilii militari din Japonia medievala). 

Ca un sportiv de elita sau amator, ai cateva lucruri de invatat din aceste coduri de onoare japoneze. Ca in orice domeniu, si in sport exista o multime de personalitati distincte. Cu totii avem povesti de viata diferite, atat personale cat si sportive. Fiecare sportiv sau antrenor crede in metodologii diferite de antrenament, abordari nutritionale uneori diametral opuse si in general o filozofie de viata diferita. Cu totii suntem subiectivi si privim diferit antrenamentele, metodele de a antrena pe cineva si chiar cele mai bune metode de a invata lucruri noi. 

Oamenii din lumea sportului se pot contrazice la infinit pe validitatea diferitelor tehnici. Dar exista un lucru care ii uneste pe toti: iuberea pentru antrenamente si sport in general. Sportivii reprezinta o categorie de populatie distincta fata de populatia generala. Un sportiv iubeste antrenamentele pentru ca acestea ii arata de ce sunt in stare mintea, corpul si spiritul sau. Un astfel de om nu poate concepe o viata fara sport. 

Iubesti sentimentul dat de bara rece pusa pe umeri. De provocarea de a misca greutati fenomenale cu mainile goale. De a alerga aproape la fel de repede precum un ghepard. Sau de a iti construi un fizic pe care si zeii greci l-ar invidia. 

Sa atingi nivele de elita ale fortei sau sa iti atingi conditia fizica maxima sunt lucruri foarte dificile. Mult mai dificile decat cred multi. Viata este haotica, tentatiile sunt peste tot si uneori pare ca o armata intreaga sta in calea ta si a obiectivelor tale. In zilele noastre, pline de exces si abundenta, lene si delasare, este nevoie cu adevarat de o minte de razboinic pentru a depasi toate obstacolele si a reusi in lumea dura a sportului de forta si putere. 

O minte puternica poate cuceri abilitati superioare

Carti precum "Samurai Strategies", "Hagakure" si "Bushido" sunt pline de principiile samurailor din trecut. Exista si carti scrise de instructori de arte martiale si filozofi precum Miyamoto Musashi si Bruce Lee. In toate aceste carti sunt presarate si principii de la troieni, spartani si alte culturi razboinice. 

Toate aceste principii se pot aplica si in sport, in orice disciplina. Confera oricarui sportiv unelte comportamentale si psihologice care sa ii ajute sa reuseasca, fie ca este vorba de cresterea fortei, de imbunatatirea aspectului fizic sau de performante sportive superioare. 

Valoarea psihologiei sportive este recunoscuta in toate ramurile sportive. Ultimul sfert, ultima runda, ultima incercare, ultimii 100 de metrii; pasiunea, determinarea, motivatia, vointa si duritatea mentala separa campionii de restul haitei. 

La nivelul de elita al oricarui sport, toti sportivii au aptitudini fizice de elita. Cei care reusesc sa stapaneasca si jocul psihologic sunt cei care castiga constant. Si se intampla zi de zi - o minte puternica poate cuceri abilitati superioare! Oricand!

Psihologia sportiva este un domeniu stiintific bine determinat care se ocupa de partea mentala a competitiilor sportive. Profesionistii utilizeaza diferite unelte si principii pentru a pregati mental sportivii pentru competitii. Folosesc tehnici precum stabilirea de obiective, vizualizarea mentala si strategii motivationale, astfel incat sportivii sa performeze la capacitate maxima. 

Un sportiv abil este periculos. Unul motivat este mortal! 

Daca nu crezi in partea psihologica, inseamna ca nu crezi ca sportivi precum Arnold Schwarzenegger, Frank Zane, Georges St. Pierre, Kobe Bryant, Jerry Rice si orice powerlifter sau strongman care cred cu tarie in componenta mentala a reusitei in sport, stiu ce fac. 

In continuare sunt cateva principii inspirate din codul Bushido care sa te ajute in sala de forta si pe teren.

Principiul Kaizen (imbunatatiri constante si perpetue)

In viata, avanseaza zilnic, devenind mai abil decat in ziua precedenta. Acest lucru nu se sfarseste niciodata - Hagakure.

Exista o tendinta in alte culturi ca majoritatea oamenilor sa inceteze sa se mai antreneze, sa inceteze sa devina mai buni, dupa ce ajung la un anumit nivel - este si unul din motivele pentru care japonezii au avut un avantaj in aproape orice au facut. Au fost conditionati cultural sa nu se opreasca niciodata din invatat - Samurai Strategies.

Fa cel putin un pas hotarat catre scopul tau, in fiecare zi. Tinteste catre perfectiune in orice, chiar daca in marea parte din timp este de neatins; dar cei care tind catre ea si persevereaza, vor ajunge mai aproape de perfectiune decat cei pe care lena si deznadejdea ii fac sa renunte - Bruce Lee

Kaizen este un cuvant japonez care se traduce efectiv prin "imbunatatire" sau "schimbare in bine". Dar Kaizen este mai mult decat un cuvant. Este o filozofie de viata care cuprinde un efort constient pentru imbunatatire constanta si continua in toate aspectele vietii. In cultura japoneza moderna este aplicat des in afaceri - preocuparea constanta de imbunatatire a productivitatii si eficientei afacerii tale. 

Principiul Kaizen sta la baza filozofiei samurailor. Luptatorii urmaresc perfectiunea in toate aspectele luptei - de la aspectul si functionalitatea armurilor pana la felul cum merg, duritatea mentala, prepararea fizica, strategie de lupta, tactici defensive, tactici ofensive, etc. Un luptator adevarat se antreneaza zi de zi pentru obtinerea perfectiunii.

O miscare nou poate dura o zi pentu a fi invatata, dar o viata pentru a fi perfectionata. In aceasta idee, samuraii exersau o singura lovitira de sabie de mi de ori pe zi. Aceasta metoda de antrenament le imbunatatea abilitatile. 

Cei care merg la sala si se antreneaza cu greutati (asa cum ar trebui sa faca ORICE sportiv) pot aplica principiul Kaizen in "lupta" cu fiarele. Pentru a progresa in acest domeniu, este nevoie de incarcare progresiva; adica o crestere constanta, de la antrenament la antrenament, a stimulilor dati muschilor. 

In practica este simplu: la fiecare antrenament trebuie sa incerci sa mai adaugi o repetare in plus setului, sau putin mai multa greutate. Asta iti asigura un progres constant. 

Este vorba de cresteri foarte mici. Ca sa ramanem in salile de forta, adauga cate 1-2 kg de la antrenament la antrenament. Pare foarte putin, dar schimbarile mici facute des de-a lungul timpului ajung sa conteze mult. Intr-un ciclu de antrenament de 12 saptamani, o crestere de 2 kg pe saptamana la un exercitiu de baza inseamna la final o crestere de 24 de kg! 

Si acest principiu nu trebuie sa se opreasca aici. Se poate aplica in orice aspect al sportului. Iata cateva exemple practice.

  • Tehnica de executie: La powerlifteri, tehnica mai buna de executie a unui exercitiu poate sa le aduca avantaje mecanice special adaptate la corpul lor: lungimea membrelor, punctele de insertie musculara, etc. Asta duce la cresterea totalului ridicat. O tehnica mai buna de executie a oricarei miscari sportive scade riscul de accidentari, reduce uzura articulatiilor si durerile cronice. Orice sportiv isi poate imbunatati executia miscarilor specifice sportului sau.
  • Nutritie: Daca ai 5 mese pe zi, intr-o saptamana inseamna 35. Cate din ele te aduc mai aproape de scopul tau? Cate te indeparteaza de el? Poti imbunatati raportul dintre ele? Daca 85% din timp mananci cum trebuie, poti creste procentul la 90%? 
  • Echilibru muscular: Muschii contractati iti reduc raza de miscare sau iti provoaca dureri? Muschii intinsi sau slabiti iti compromit postura si performantele fizice? Poti gasi modalitati de a imbunatati echilibrul muschilor din corp?
  • Recuperare: Traiesti mai mult ca un sportiv sau mai mult ca un star rock? Daca iesi des la petreceri, bei, eventual folosesti si droguri, etc., nu ii conferi corpului cel mai bun mediu de dezvoltare. Poti gasi feluri de a reduce acest stil de viata haotic si de a te concentra mai mult pe scopul tau?
  • Somn: Este cea mai ignorata componenta a dezvoltarii unui sportiv. Somnul adecvat scade nivelele de cortizol, creste nivelele de hormon de crestere, reincarca sistemul nervos, creste reparatiile musculare, etc., toate ducand la o dezvoltare mai buna a corpului. Poti sari peste uitatul la televizor seara tarziu, si sa dormi? 
  • Hidratare: Orice proces celular din corp necesita apa. Te poti hidrata mai bine? Cand mergi la toaleta, urina trebuie sa arate ca apa, nu ca un ice tea. 
  • Aptitudinile de antrenor: Exista si persoane care antreneaza pe altii. Poate ca ai o groaza de cunostinte, dar stii sa le aplici pe altii? Poti gasi metode eficiente de a iti motiva sportivii si de a ii face sa inteleaga mai bine ce le ceri? 

Si lista ar putea continua la nesfrasit. Mereu exista modalitati de a imbunatati un lucru si mereu exista modalitati de a ne imbunatati pe noi - ca sportivi, ca antrenori, ca oameni! 

Morala principiului Kaizen este de a nu fi satisfacut niciodata cu nivelul curent de abilitati si dezvoltare. Incearca mereu sa te imbunatatesti, in orice aspect al vietii. Mereu va fi cineva mai mare, mai puternic si mai bun ca tine. Chiar daca acum esti in varf, si regii cad si altii le iau locul! 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.