Ce sunt electrolitii? Este Gatorade sigur?

Publicat in

Ce sunt mai exact electrolitii? Auzi mereu depsre ei, mai ales cand vine vorba de bauturi precum Gatorade, Powerade, etc. Dar ai nevoie de ei? Consumi suficienti? Si ce fac pana la urma electrolitii astia?

Poate ai auzit ca apa in sine nu hidrateaza, ai nevoie si de electroliti. Dar ce inseamna asta? Te-ai nascut ca sa consumi bauturi sportive cu electroliti in ele? In acest articol o sa analizam toate acestea si o sa invatam ce sunt elecrolitii si de ce sunt importanti. 

Ce sunt electrolitii

Corpul lucreaza permanent la a se mentine in echilibru. O modalitate prin care face asta este prin "solutii ionice", numite electroliti. Acestia lucreaza pentru ca organismul, muschii si nervii sa functioneze corect. Electrolitii sunt minerale incarcate electric. Practic, conduc electricitate cand sunt amestecati cu apa. Fara electroliti nu exista electricitate, deci corpul nu functioneaza. 

Exista multe feluri de electroliti, dar cei mai importanti sunt:

  • Sodiu
  • Clor
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Calciu
  • Fosfat
  • Bicarbonat

Sunt ensentiali pentru sanatate, de aceea corpul se chinuie sa ii mentina in echilibru. 

Ceea ce ne aduce la rinichi! Rinichii exita pentru a ajuta corpul sa fie in echilibru prin reglarea fluidelor si elecrolitilor. O modalitate prin care fac asta este prin crearea de urina - rinichii fltreaza sangele ca sa elimine din corp deseuri precum uree sau amoniac. 

Cand esti deshidratat, rinichii fac urina cat mai concentrata posibil penru a mentine apa in corp. Cand esti bine hidratat, rinichii permit la o cantitate mai mare de apa sa iasa din corp. De aceea urina arata diferit in functie de nivelul de hidratare in care te afli.

Revenind la subiectul nostru principal, rinichii regleaza si concentratiile de electroliti din sange. 

Cand te antrenzi, transpiri (crede-ma ca asa ar trebui sa se intample, sunt expert in fitness!). Cand transpiri, pierzi fluide si electroliti - in special sodiu si clor (de aceea transpiratia are gust sarat - si acum opreste-te din a iti baga transpiratia in gura, ciudatule!). Cand ai un deficit de fluide si electroliti, muschii sufera si performantele scad. De aceea este atat de important ca electrolitii sa fie in echilibru!

Am suficienti electroliti?

Nu numai ca iti pot lipsi anumiti electroliti (nu complet, doar sa ai deficiente), dar poti avea prea multi! Electrolitii primesc o incarcatura pozitiva sau negativa cand se dizolva in lichidele din corp. Asa ca daca ai prea multi dintr-un fel si prea putini din altul, creeaza probleme. Fitnessul poate fi complicat, nu-i asa?

Iata cateva semne ca lucrurile nu stau cum trebuie:

  • Deshidratare. Daca nu ai suficienta apa in corp, electrolitii se deregleaza. Cum am zis deja, electrolitii se dizolva in apa, asa ca daca esti deshidratat, aproape implicit ai si deficienta de elecroliti. Bea apa! O sa vorbim mai tarziu despre culoarea urinei ca semn al deshidratarii. 
  • Diaree sau constipatie. Scarbos! Dar trebuie sa vorbim si de asta. Fecalele sunt facute in mare parte din apa, asa ca diareea si constipatia pot fi semne ale unui dezechilibru de electroliti. Plus, daca capeti o infectie virala si faci diaree, te poti deshidrata si asta duce la probleme cu electrolitii. Daca ai vre una din problemele astea, si dureaza mai mult de cateva zile la rand, mergi la un doctor! 
  • Oboseala. Un semn comun al dezechilibrelor de electroliti este oboseala. Daca te simti mahmur, este posibil sa ai probleme cu electrolitii, mai ales lipsa de magneziu. Multe procese din corp depind de magneziu, asa ca a avea o deficienta te poate face sa te simti obosit tot timpul.
  • Crampe musculare. Ai avut vreodata senzatia ca unui muschi din corp i s-a luat de tine si vrea sa te paraseasca detasandu-se de os? Ca si cum piciorul se rupea in doua? Este vorba de o crampa musculara si probabil este cauzata de un dezechilibru al electrolitilor sau deshidratare. 

In general, daca ai un dezechilibru de electroliti, este din cauza ca esti deficient. Este mult mai intalnit decat sa ai prea multi electroliti. 

Acum ca te-am convins ca o sa mori oribil, neiubit si singur daca nu ai suficienti electroliti (realist vorbind, tot ai sanse mari sa mori neiubit si singur, chiar si cu destui electroliti), sa vorbim despre Gatorade si alte bauturi de "rehidratare".

Te ajuta bauturile sportive?

Cum functioneaza Gatorade (sau orice alte bauturi de tipul asta - sunt toate la fel)? Se rezuma la electroliti. Apa va intra in sange mai rapid (si unde trebuie) cand este amestecata cu electroliti. Practic absortia apei depinde de sodiu, un electrolit. 

Iar Gatorade are electroliti. Are cantitati insemnate de sodiu dar si glucoza (un zahar). Iar intestinul tau mic iubeste glucoza. Transportorii din intestinul subtire o sa ia glucoza imediat, si odata cu ea si sodiul. Daca iau glucoza si sodiu, iau si apa, si BOOM, esti rehidratat! 

Un alt avantaj al Gatorade este ca sodiul diminueaza urinarea. Cand bei astfel de bauturi lichidele raman in tine mai mult timp, avand mai mult timp sa fie absorbit. Suna a reclama la Gatorade, nu?

Gatorade te va rehidrata mai rapid doar daca faci ore si ore de activitati fizice intense. Daca te antrenezi la sala sau pe stadion o ora, sa bei apa in timpul antrenamentului este suficient. Daca te duci la un maraton sau la un concurs montan, atunci bauturile sportive te pot ajuta ceva mai mult. 

Cum suntem un site de fitness (ca asa e la moda), trebuie sa lamurim cea mai importanta parte legata de bautura asta.

Este Gatorade sanatos? 

Gatorade este in esenta apa si zahar cu ceva electroliti adaugati. Iar apa cu zahar are multe calorii! Daca vrei sa slabesti, sa bei o sticla de Gatorade nu prea ajuta! Cam pui la loc caloriile arse la antrenament. 

Asadar, daca faci exercitii moderate ca intensitate, sau chiar intense, dar pe perioade scurte de timp (in jur de o ora), apa ajunge. Daca alergi la maratoane sau faci ceva intens ore la rand, bauturile cu electroliti pot fi importante. Gatorade este o astfel de optiune! 

Doar nu sta pe canapea cu Gatorade in mana si o gogoasa in cealalta. Chiar daca are electroliti, zaharul din el iti va rotunji abdomenul! 

pastile potenta

Alte modalitati de a te suplimenta cu electroliti

Multe alimente contin electroliti. Stramosii nostri nu aveau Gatorade si pudre cu electroliti. Si-i luau din mancare. ramane o strategie buna si in zilele noastre.

Iata cum sa mananci elecrolitii:

  • Peste. Somon, sardine si macrou toti acesti pesti au concentratii mari de calciu. O dieta mediteraneana poate fi o idee buna.
  • Fructe. Bananele, potocalele si pepenii sunt surse bune de potasiu. La fel si avocado, care tehnic este un fruct. 
  • Nuci si seminte. Daca vei ceva cu magneziu, mananca nuci si seminte. 
  • Spanac. Aceste fruze verzi sunt pline de electroliti.

Toate alimentele integrale au electroliti in ele. Alimentele procesate precum ciocolata Milka? Nu prea. 

Daca ai o dieta ok, compusa in mare parte din alimente adevarate, nu ar trebui sa ai probleme cu electrolitii

Daca totusi este cazul sa te suplimentezi cu electroliti din diferite motive (dieta, prea mult efort fizic, lucrezi in conditii de caldura excesiva, etc.), exista si alte alternative la Gatorade. Una ar fi pudrele cu electroliti. Amesteca cu apa dupa antrenamente si vei fi ok. Asta si sa nu iti fie teama sa pui sare pe mancare!

O sa inchei spunand ca unele diete, precum cea ketogenica sau low-carb, pot provoca pierderea de apa si electroliti. Asadar, daca nu prea mananci carbohidrati, ai nevoie de mai multi electroliti.

Sa vorbim putin despre urina

Am inceput articolul vorbind despre pipi...si o sa incheiem la fel (se numeste simetrie epica!). 

  1. Ai urina de culoarea galben deschis? este bine!
  2. Ai urina de culoarea galben inchis? bea mai multa apa!
  3. Ai urina de culoarea Mountain Dew? esti foarte deshidratat.
  4. Ai urina de alta culoare a curcubeului? fugi la medic - acum!

Referinte

  1. Isha Shrimanker; Sandeep Bhattarai. Electrolytes. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-.
  2. Allison S. Fluid, electrolytes and nutrition. Clin Med (Lond). 2004 Nov-Dec;4(6):573-8.
  3. Ortolon K. Gatorade or water? Tex Med. 2003 Jun;99(6):31-3.
  4. Sun JM, Chia JK, Aziz AR, Tan B. Dehydration rates and rehydration efficacy of water and sports drink during one hour of moderate intensity exercise in well-trained flatwater kayakers. Ann Acad Med Singapore. 2008 Apr;37(4):261-5.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.