Suplimente din alge

Publicat in

Ce sunt suplimentele din alge si de ce te-ar interesa sa le folosesti?

Ai un acvariu cu pesti? Daca te uiti in acvariu, vezi ceva verde crescand pe marginile peretilor? Sunt alge! 

Algele sunt organisme marine fotosintetizatoare  - cu alte cuvinte traiesc in apa si produc energie din lumina solara. Chiar daca produc energia din lumina solara, precum plantele de uscat, dar le lipsesc multe din caracteristicile plantelor de uscat (frunzele de exemplu) sunt considerate un grup aparte. 

Algele sunt printre cele mai raspandite organisme de pe planeta. Algele in general sunt organisme unicelulare. Algele marine precum iarba de mare sunt alge care s-au grupat. 

In esenta, algele au trei componente care le fac hranitoare cand le consumi:

 • Clorofila si alti pigmenti vegetali.
 • Acizi grasi omega-3 sub forma de acid eicosapentoenic (EPA) si acid docosahexenoic (DHA).
 • Minerale marine importante precum iod.

Fitochimicale

Clorofila si pigmentii vegetali sunt numite fitochimicale, sau chimicale din plante. Stim ca aceste chimicale din plante au beneficii pentru oameni, chiar daca nu stim toate chimicalele si cum functioneaza exact. 

EPA/DHA

EPA si DHA sunt deseori vazute ca principalele componente benefice din uleiul de peste, dar isi au originea in alege (in special DHA).

Algele stau la baza lantului trofic al pestilor. Pestii consuma aceste alge si concentreaza cantitati mari de EPA si DHA in tesuturi.

Iod si alte minerale marine

Algele pot absorbi si retine minerale marine precum iodul, magneziul, potasiul, calciul, etc. 

Sa consumi iod din surse alimentare precum iarba de mare este esential pentru mentinerea unei bune sanatati, in special pentru sanatatea glandei tiroide. 

Ce ar trebui sa stii despre suplimentele cu alge

Poate ca ai alge care iti cresc in acvariul cu pesti, dar nu iti recomand sa te apuici sa o consumi! Las-o pestilor! 

Suplimentele produse din alge au de regula acizi grasi omega-3. Oamenii au evoluat consumand alimente marine, de vant si plante de uscat.

Acest fel de dieta furniza suficiente cantitati de omega-3, care ar trebui sa fie in raport de 1:1 fata de acizii grasi omega-6. In prezent dieta moderna are un raport de 1:16-20, omega-3:omega-6. 

Asta mai ales din cauza industrializarii agriculturii si procesarii mai accentuate a dietei. 

Suplimentele cu alge iti furnizeaza acizi grasi omega-3 pentru a echilibra balanta, ceea ce imbunatateste:

 • Functiile cardiovasculare.
 • Functiile nervoase.
 • Memoria si concentrarea.
 • Starea de spirit. 
 • Neurotransmitatorii.
 • Sensibilitatea la insulina si partitionarea nutrientilor. 
 • Compozitia corpului.

Suplimente cu alge sau suplimente din pesti

Suplimentele din alge sunt similare cu cele din peste. Datele indica ca suplimentarea cu 1-2 grame de ulei de alge pe zi creste semnificativ nivelurile de DHA si EPA din sange. Aceste doze pot ajuta si la scaderea trigliceridelor, cresterea HDL, controlul inflamatiilor si scaderea tensiunii arteriale. 

Un neajuns este ca multe suplimente din alge au doze mai mici de acizi grasi esentiali decat suplimentele din ulei de peste. 

De ce sa folosesti suplimente din alge? Pot exista mai multe motive. Unora le pasa de mediul inconjurator si stiu ca pescuitul excesiv este o problema. Altii se tem de metalele grele cu care pestii sunt contaminati si care pot ajunge in suplimentele din ulei de peste. Algele contin mult mai putini contaminanti.

Si mai sunt veganii, care risca deficiente severe de omega-3. Iar suplimentele cu ALA si sursele precum semintele de in nu sunt eficiente in cresterea acizilor grasi esentiali omega-3 in sange, pentru ca doar 5% din ele sunt convertite in DHA si EPA, singurele forme utilizabile de catre organismul uman. 

Referinte

 1. Burdge GC & Calder PC. Conversion of alpha-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod Nutr Dev 2005;45:581-597.
 2. Starling S. ALA-DHA conversion negligible, say fatty acids experts. March 2009.
 3. Beeby R. Our oceans overfished to feed the pigs. The Canberra Times. October 2008.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.