Nolvadex (tamoxifen)

English Version Publicat in

Nolvadex este cel mai cunoscut, accesibil si folosit anti-estrogen. Este eficient, se gaseste usor si are un pret mic. Chiar daca exista preparate mult superioare lui, s-a pastrat in topul preferintelor culturistilor si a celor care folosesc steroizi anabolici pentru ca isi face treaba, si de obicei nu are efecte secundare sesizabile.

Substanta activa : tamoxifen
Denumire comerciala : Tamoxifen, Nolvadex 

 

Nolvadex este unul dintre cei mai accesibili antiestrogeni. Face parte din categoria antiestrogenilor SERM, modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici, si prezinta atat carateristici estrogene agoniste si antagoniste. Altfel spus, poate actiona ca estrogen in unele tesuturi (ficat mai exact), si sa blocheze actiunea mai sus numitului hormon in altele. In tesutul mamar este un antiestrogen puternic, asa ca este folosit pentru tratarea cancerului la san, la femei. Uneori este folosit chiar ca metoda preventiva, fiind utilizat de femei cu antecedente de cancer la san in familie.

In cazul culturistilor si sportivilor, tamoxifenul citrat este folosit pentru a contracara efectele secundare de natura estrogena cauzate de folosirea anumitor steroizi anabolici si androgeni. De asemenea este folosit si dupa terminarea unui ciclu de steroizi, in terapia post ciclu, pentru a se reface productia proprie de testosteron.

Principala cauza de ingrijorare in randul culturistilor si atletilor este ginecomastia, dezvoltarea testului mamar feminin la barbati. Primele semne ale ginecomastiei sunt mici umflaturi sub sfarcuri; daca sunt lasate sa evolueze se pot transforma in tesut solid si de dimensiuni considerabile, care nu mai poate fi tratat decat chirurgical. 

Nolvadex blocheaza actiunea estrogenului in tesuturile mamare. Face asta prin legarea de receptorii estrogeni, asa ca estrogenul nu isi mai poate exercita actiunea. Aceasta proprietate il face util in tratarea cancerului de san (tumorile se hranesc cu estrogen - daca acesta nu se poate atasa de ele, acestea mor) si in prevenirea ginecomastiei. 

In cazul pacientelor cu cancer de san se foloseste mai ales Arimidex pentru tratament, si dupa ce tumoarea dispare se trece pe tamoxifen pentru a preveni recidiva. 

Un alt efect nedorit al estrogenului este retentia de apa, care duce la acoperirea muschilor, si disparitia definirii. De asemenea, si acumularea de grasime poate aparea, dar tine mai mult de dieta. Pentru a preveni toate aceste efecte secundare, se poate folosi Nolvadex in timpul unei cure cu steroizi care se aromatizeaza (se transforma in estrogen), dar efectele de reducere a retentiei de apa nu sunt foarte satisfacatoare. Daca prioritara este definirea, atunci se folosesc antiestrogeni mai puternici, precum Arimidex.

De fapt, majoritatea sportivilor folosesc inhibitori de aromatizare precum Arimidex in timpul ciclurilor si pastreaza Nolvadex pentru PCT. Totusi inhibitorii de aromatizare pot avea efecte negative asupra colesterolului, asa ca prima optiune trebuie sa ramana tamoxifen si sa se treaca la inhibitorii de aromatizare doar daca retentia de apa devine problematica. 

O alta abilitate a tamoxifenului este ca ajuta la cresterea FSH (hormonul de stimulare foliculara) si LH (hormonul luteinizant). Face asta prin blocarea feedback-ului negativ cauzat de estrogen, la nivelul hipotalamusului si glandei pituitare. Este similar cu actiunea Clomid si Ciclofenil.

Tocmai pentru aceasta abilitate a sa, tamoxifenul este folosit la finalul unei cure de steroizi, pentru a readuce la normal productia proprie de testosteron, in cadrul terapiei post ciclu

In ficat, Nolvadex actioneaza ca si estrogenul, ceea ce este bine, pentru ca ajuta la reglarea colesterolului seric, prin promovarea colesterolului bun (HDL) si reducerea celui rau (LDL). Asa ca este de preferat folosirea Nolvadex in timpul unei cure de steroizi, pentru a preveni ginecomastia, decat alti antiestrogeni mai puternici, precum Aromasin, de exemplu. Dar in cazul dozelor mari de steroizi, tamoxifenul imbunatateste colesterolul seric cu cateva procente, si nu poate preveni total efectele negative cardiovasculare. 

Unii sportivi sustin ca el diminueaza in oarecare masura efectul anabolic al steroizilor. Acest lucru este posibil datorita faptului ca reduce secretia factorului insulinic IGF-1, dar intr-o mica masura.

alternative steroizi

Efecte secundare tamoxifen

Exista si efecte secundare asociate cu tamoxifen, dar in general este un modulator selectiv al receptorilor estrogeni foarte bine tolerat, atat de femei cat si de barbati. Efectele secundare pot aparea ceva mai frecvent la femei decat la barbati. Aceasta includ:

  • scurgeri vaginale
  • bufeuri
  • stomac deranjat
  • dureri de cap

Acestea sunt cele mai frecvente efecte secundare ale tamoxifenului. Alte efecte secundare mai rare sunt:

  • urticarie
  • scaderea globulelor albe
  • modificari endometriale
  • nivele crescute de trigliceride
  • embolism pulmonar

Aceste efecte secundare sunt posibile, dar foarte rare. Trebuie mentionat ca nu se admnisteraza femeilor gravide sau care au de gand sa ramana gravide.

Administrare tamoxifen

In cazul steroizilor care se aromatizeaza usor, efectul optim se obtine prin combinatia cu Nolvadex sau Proviron. O doza zilnica de 10-30 mg de Nolvadex si 25-30 mg de Proviron apara practic totalmente organismul de acumulari nedorite de estrogeni. 

Folosit singur doza standard este de 20 mg.zi. Daca aceasta doza nu protejeaza sportivul de ginecomastie este indicat sa se foloseasca un inhibitor de aromatizare (Arimidex de exemplu). Daca si retentia de apa devine problematica se foloseste tot un inhibitor de aromatizare. Dar de multe ori retentia de apa este legata de dieta si de un consum prea mare de carbohidrati si calorii. Daca sportivul are o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, 20-30 mg/zi de Nolvadex ajung pentru a controla estrogenul aparut in timpul ciclurilor de steroizi. Exceptie sunt ciclurile foarte grele de steroizi, dar acestea sunt folosite mai ales de sportivii de elita. 

O anumita cantitate de estrogen este necesara in organism, iar o blocare totala a acesteia poate duce la efecte secundare precum: scaderea libidoului, depresie si dispozitie proasta.

Nolvadex se administreaza atunci cand este nevoie, tocmai pentru a nu interfera cu efectul de acumulare de masa al steroizilor. Unele persoane nu au nevoie de antiestrogeni in timpul unei cure de steroizi, chiar daca sunt steroizi care se aromatizeaza usor; alte persoane sunt mai sensibile, si resimt efecte negative estrogenice si atunci cand folosesc Deca-durabolin sau Equipoise (steroizi care sunt cunoscuti pentru efectul estrogen scazut). Sunt mai multi factori care determina aparitia acestor efecte secundare, precum varsta si un procent ridicat de grasime corporala (tesutul adipos este unul din locurile principale de aromatizare). 

Pentru dozele si felul cum se foloseste in terapia post ciclu citi mai multe aici.

Tamoxifenul se gaseste in toate tarile, sub diferite denumiri. De asemenea, este si foarte raspandit pe piata neagra. Din farmacii se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.