Arimidex

English Version Publicat in

Arimidex este un inhibitor de aromatizare, nu un antiestrogen, asa cum cred multi. Diferanta consta in faptul ca Arimidex nu permite formarea de estrogen in organism, pe cand antiestrogenii inhiba actiunea estrogenului, dar nu impiedica aparitia lui.

Substanta activa : anastrozol
Denumiri comerciale : Arimidex, Anastrozole, Liquidex 


Anastrozol este un anti-estrogen foarte puternic care apartine oficial unei clase de medicamente numite inhibitori de aromatizare. A fost introdus pe piata in 1995 sub denumirea de Arimidex. Treptat a devenit printre cei mai populari anti-estrogeni, alaturi de Nolvadex (tamoxifen). Este folosit in medicina pentru tratamentul cancerului de san, fiind mult mai eficient in aceasta privinta decat tamoxifenul.

Culturistii si sportivii care folosesc steroizi anabolizanti si androgeni utilizeaza foarte mult Arimidexul pentru a preveni efectele secundare de natura estrogenica. In trecut se folosea Proviron pentru efecte similare, dar este mult mai slab si poate avea efecte secundare androgenice. 

Anastrozol actioneaza prin blocarea enzimei responsabila de conversia testosteronului in estrogen, enzima numita aromataza. Atunci cand spunem ca un steroid se aromatizeaza, mai exact acesta este alterat de catre aceasta enzima, ceea ce duce la acumularea de estrogeni in organism cu efecte secundare precum retentia de apa, ingrasare si cel mai grav ginecomastia. Anastrozol este foarte eficient in reducerea estrogeului, putand merge pana la o reducere de 80%. Aceasta reducere este de folos celor care utilizeaza steroizi anabolizanti si mai ales pacientelor cu cancer de san. 

Arimidex poate stimula si secretia de hormon luteinizant si hormonul de stimulare foliculara, doi hormoni care semnaleaza eliberarea de testosteron din testicule. De aceea unii medici folosesc Arimidex in cazurile barbatilor cu testosteron scazut, dar in general nu este o solutie buna. In astfel de cazuri se asociaza cel mai bine cu testosteron injectabil in doze terapeutice. 

Medical este de folos pacientelor cu cancer de san pentru ca multe astfel de tumori se hranesc cu estrogen. Este o simplificare grosiera, dar practic Arimidex infometeaza tumorile pana mor. Mult timp s-a folosit Nolvadex pentru asta. Dar acesta actioneaza intr-un mod diferit: se ataseaza de receptorii estrogenici impiedicand estrogenul sa se lege de ei. Estrogenul tot este prezent in sange dar nu isi poate exercita actiunea. In cazul Arimidex este inhibata productia de estrogen si in circulatie exista mai putin hormon. In prezent Arimidex este medicamentul cel mai adesea folosit pentru tratarea cancerului de san mai ales la femei trecute de menopauza. Dupa ce cancerul a disparut se trece la administrarea de tamoxifen pentru a preveni o recidiva. 

Cum am spus deja, in cazul culturistilor si utilizatorilor de steroizi Arimidex previne efectele secundare la steroizii care se aromatizeaza. Este cel mai folosit anti-estrogen in timpul curelor de steroizi. Totusi se recomanda ca prima optiune pentru sportivi sa fie tamoxifen. Arimidex poate altera negativ colesterolul, asa ca este bine sa fie folosit doar daca este nevoie. Tamoxifen poate preveni aparitia ginecomastiei dar nu previne retentia de apa. Daca retentia de apa devine prea pronuntata se foloseste Arimidex.

Arimidex este folosit de unii si in timpul terapiei post ciclu. Dar nu este cea mai buna idee. In aceasta perioada vrei ca organismul sa isi reia productria normala de testosteron, asa ca este nevoie si de nivele normale de estrogen. Cum un inhibitor de aromatizare precum Arimidex le reduce prea mult, acesta trebuie folosit doar in timpul ciclului de steroizi; in PCT trebuie folosit Nolvadex.

Efecte secundare Arimidex

Arimidex, ca orice medicament, are si efecte secundare. De regula depind de sensibilitatea fiecaruia. La cei care folosesc Arimidex fara steroizi anabolizanti cele mai dese efecte secundare sunt oboseala si stare de slabiciune. In cazul utilizatorilor de steroizi, acestia folosind doze mai mici de Arimidex, aceste efecte secundare nu apar. Exceptie sunt perioadele de definire musculara si restrictii calorice severe cuplate cu antrenamente intense.

Alte efecte secundare posibile in cazul folosirii Arimidex sunt:

  • Dureri de cap.
  • Bufeuri de caldura.
  • Tensiune arteriala crescuta.
  • Dureri articulare.
  • Depresie (rar).
  • Greata sau/si voma (rar).

Unele studii au aratat si ca poate descreste continutul de minerale al oaselor, marind riscul de osteoporoza. Nu este o problema pentru utilizatorii de steroizi, acestia folosind doze mai mici si unii steroizi avand capacitatea de a promova absortia mineralelor in oase. 

Legat de efectele secundare mentionate anterior, marea parte a adultilor pot folosi Arimidex fara sa apara astfel de efecte secundare. Totusi fiecare raspunde diferit asa ca este bine de stiut ca aceste simptome sunt posibile in unele cazuri.

Poate cea mai grava problema cand vine vorba de Arimidex implica colesterolul. Arimidex poate afecta negativ HDL (colesterolul bun) si poate creste LDL (colesterolul rau). Cand este folosit terapeutic, pentru tratarea cancerului, nu ridica probleme. Dar cand este combinat cu steroizi anabolizanti, aceste probleme cresc. Impreuna cu un steroid precum testosteronul enantat (toti steroizii afecteaza negativ colesterolul) poate duce la o scadere HDL de 25%. 

De aceea sportivii care iau steroizi si folosesc Arimidex urmeaza un stil de viata sanatos, cu o dieta bine pusa la punct, suplimente cu omega-3 si activitate cardiovasculara zilnica. 

Din cauza efectelor negative asupra colesterolului pe care le are Arimidex este mai bine sa se foloseasca Nolvadex (care nu afecteaza negativ colesterolul, din contra, il poate imbunatati); dar daca rezultatele nu sunt satisfacatoare se trece la un inhibitor de aromatizare. 

mareste-ti penisul

Administrare Arimidex

In tratamentul cancerului de san doza tipica este de 1 mg/zi pana cancerul se retrage. Tratamentul poate fi extins si dupa aceasta perioada si de regula se inlocuieste cu Nolvadex.

Pentru utilizatorii de steroizi dozele de Arimidex variaza intre 0,25 mg si 1 mg, cel mai adesea o zi da una nu. Rereori se folosesc doze de 1 mg la doua zile. Unii spun ca si 0,25 mg la doua zile ar fi suficient, dar pentru cineva care urmeaza un ciclu de steroizi serios ar fi bine ca doza minima sa fie de 0,5 mg. Ca un exemplu, pentru cineva care foloseste 500 mg/saptamana de testosteron cu ester lung (enantatcipionatSustanon, etc), o doza buna este de 0.5 mg o data la doua zile. Cel mai bine se asociaza cu steroizii care contin: testosteron, nadrolon, metandrostenolon, boldenon si toate derivatele lor. Oximetolon se aromatizeaza si el dar indirect, de aceea este recomandata asocierea cu Nolvadex.

La astfel de doze Arimidex va preveni ginecomastia si retentia de apa fara probleme. 

Culturistii profesionisti folosesc doze mari, de 1 mg/zi cu 10-14 zile inainte de concursuri pentru a intari musculatura si a pronunta reliefarea muschilor. 

O idee buna este ca la 1-2 saptamani sa se faca analize de sange pentru a verifica nivelele de estrogen si doza sa fie ajustata pentru ca aceste nivele sa ramana normale. Prea mult estrogen poate cauza probleme, dar la fel si prea putin (in special letargia, lipsa libidoului si probleme erectile). Chiar si la ciclurile cu testosteron pot aparea astfel de probleme daca dozele de Arimidex sunt prea mari si estrogenul este redus prea mult. 

In trecut Arimidex era foarte scump. Si astazi este mai scump decat tamoxifenul, dar preturile au mai scazut. Se gaseste pe piata neagra a steroizilor, dar si in farmacii. Din farmacii se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si costa intre 60 si 140 de lei, in functie de producator (marca Arimidex costa cel mai mult, dar exista si variante mai ieftine cu alte denumiri dar care contin aceeasi doza de anastrozol). 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.