Activitatea fizica este remediul impotriva obezitatii si bolilor cardiovasculare

Publicat in

Activitatea fizica este glontul magic impotriva epidemiei de obezitate si a bolilor cardiovasculare, nu dietele restrictive caloric. Din pacate foarte putini oameni fac sport in mod regulat, si prefera urmarea unor diete severe, fara niciun rezultat.

Intr-un editorial publicat in revista "Cardiology" din mai 2016, profesori de la Universitatea Atlantic din Florida au evaluat toate dovezile existente asupra obezitatii si reducerii stratului adipos si au concluzionat ca activitatea fizica este cea mai buna solutie pentru combaterea epidemiei de obezitate si a bolilor cardiovasculare. 

Statisticile privind activitatea fizica regulata in S.U.A sunt sumbre: in jur de 20% dintre americani (23% barbati si 18% femei) fac nivelele recomandate de activitate fizica, iar 64% dintre ei nu fac sport niciodata! In Europa statisticile nu sunt cu mult mai bune, doar 33% din populatie face activitate fizica regulata, iar 42% nu face deloc. Pentru Romania nu exista o statistica exacta, si chiar daca in privinta obezitatii populatiei stam bine comparativ cu alte tari, in privinta supraponderabilitatii si bolilor de inima stam prost (suntem a 4-a tara din Europa ca decese in urma bolilor de inima si a 3-a ca populatie supraponderala, mai ales in randul copiilor).

Poate daca activitatea fizica ar fi o pilula, atunci mai multa lume ar folosi-o! Ingrasarea, cat si suraaponderabilitatea sau obezitatea la cei cu varsta mijlocie creste riscul de boli cardiovasculare inclusiv infarct si atac cerebral dar si a aparitiei diabetului de tip 2, osteoartrita si unele cancere fatale precum cel de colon. 

Autorii subliniaza si ca activitatea fizica are si alte efecte benefice dincolo de greutatea corporala, inclusiv asupra tensiunii arteriale, colesterolului, trigliceridelor, diabetului si posibil si in privinta cancerelor de san si prostata cat si asupra artritei, starii de spirit, energiei, somnului si vietii sexuale.

Avand in vedere toate aceste beneficii grozave de ce lumea nu face mai mult sport? Autorii sugereaza ca timpul si efortul de care este nevoie pentru activitatea fizica regulata, alaturi de nestiinta beneficiilor sportului si proasta eductie in aceasta privinta, contribuie la stilul de viata sedentar al omului modern. Aceste concluzii sunt sustinute si de un sondaj de amploare la nivelul Uniunii Europene, 42% dintre respondenti spunand ca acestea sunt motivele pentru care sunt sedentari.

"Exista multa nestiinta in privinta sportului, aportului caloric si caloriilor arse in timpul efortului fizic" spune Steven Lewis, co-autor al studiului. "Ca urmare, dietele restrictive caloric au fost recomandate ca fiind metoda mai practica de a mentine sub control greutatea, in detrimentul activitatii fizice, acest lucru fiind o mare problema". 

Incepand de la varsta de 30 de ani, americanii si europenii incep sa se ingrase in medie cu 1-2 kg/an, si pana la varsta de 55 de ani sunt cu 15-20 de kg supraponderali. Mai grav este ca aceasta crestere in greutate este marcata de marirea tesutului adipos si scaderea masei musculare slabe!

Pentru majoritatea slabirea la o anumita greutate si mentinerea acelei greutati este foarte dificil de obtinut doar prin restrictionarea caloriilor. Se pare ca stilul de viata inactiv este cel putin la fel de important ca dieta in etiologia obezitatii. 

Autorii studiului noteaza ca mersul vioi 20 de minute pe zi arde 700 de calorii pe saptamana, ceea inseamna o reducere de 30-40 % a riscului de boli cardiovasculare; si este o forma de activitate fizica care poate fi facuta de oricine, varstnici, obezi, supraponderali, copii, etc. Un program regulat de exercitii fizice trebuie sa includa si antrenamente de rezistenta precum ridicatul de greutati, activitate care poate fi facuta in siguranta si de batrani sau cei care au probleme de inima. Mentinerea sau marirea masei musculare ca urmare a antrenamentelor cu greutati creste numarul de calorii arse in repaus, lucru extrem de important in tinerea sub control a greutatii.

Beneficiile pentru sanatate ale antrenamentelor cu greutati sunt multe, inclusiv prevenirea sarcopeniei (reducerea masei musculare pe masura ce imbatranim), pastrarea fortei musculare si diminuarea riscurilor de fracturi osoase, cat si reducerea mortalitatii!

Lipsa activitatii fizice este cauza a 22% dintre bolile de inima, 22% din cancerele de colon, 18% din fracturile osteoporotice, 12% din cazurile de diabet si hipertensiune arteriala si 5% din cazurile de cancer de san

Activitatea fizica duce la cresterea calitatii vieti la persoanele de orice varsta si este cu adevarat obligatorie atunci cand vrei sa slabesti. Trebuie constientizata si importanta antrenamentelor cu greutati pe langa antrenamentele aerobe, atat pentru a slabi cat si pentru a fi sanatos. 
Autorii editorialului au concluzionat ca aspectul cel mai important ramane educarea publicului in privinta importantei activitatii fizice si descurajarea urmarii unor diete restrictive in speranta ca de a slabi si a fi mai sanatosi avand un stil de viata sedentar. 

Referinte

  1. Steven F. Lewis, Charles H. Hennekens. Regular Physical Activity: A ‘Magic Bullet' for the Pandemics of Obesity and Cardiovascular Disease. Cardiology, 2016; 134 (3): 360 DOI: 10.1159/000444785

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.